sprašujem se
Z ženo se zelo dobro razumeva in imava urejeno družinsko življenje. Kregava se redko, vendar je skoraj vedno vzrok prepira moje “ljubosumje.” Na mobitelu ji velikokrat preverjam klice, na internetu preverjam gledane strani, …. To sedaj počnem že kar avtomatsko. Zelo jo imam rad in rad bi zadržal najino družinsko življenje. Rad bi poudaril, da se žena ob preverjanju mobitela in inetrneta zelo razjezi in včasih zahteva ločitev, kar me še dodatno začudi, saj si mislim, da nekaj skriva. Vseskozi mi v glavi odmeva pregovor; ko mački stopiš na rep zamijavka. Ali je možno, da ženo moja dejanja obremenjujejo iz kakšnega drugega vzroka, ker sem skoraj prepričan, da nima razmerja s kakšnim drugim moškim.
Spoštovani,
razumem, da vam ni lahko, da v sebi zelo trpite in si ne morete pomagati, a vaša žena ima zagotovo drugačne razloge, kot ste jih navedli, da se razjezi na vas. Najpomembnejši izmed razlogov je zagotovo ta, da med vama ni zaupanja oz. je jezna, ker ji ne zaupate. Do nje se vedete ravno nasprotno: ste sumničavi, nezaupljivi, dvomite, čeprav je vaša žena in si delita skupno življenje. Kaj je sploh razlog, da ste začeli preverjati ženin mobitel? Potem so tu še drugi razlogi njene jeze, da niste iskreni do nje, ne poveste ji, kaj zares čutite ob vsem tem.
Vsekakor imate tudi vi svoje razloge, da svojim bližnjim, predvsem pa ženi ne zaupate. Morda je v vaši primarni družini vladalo strašansko nezaupanje, morda je bil vaš oče bolestno ljubosumen in je zaradi tega povzročal večje nevšečnosti, vas poniževal, ustrahoval, se posmehoval…, mati pa je ob tem le tiho trpela in ostajala nemočna. Morda je bilo kaj drugega, kar vas je zaznamovalo z nezaupanjem in velikih strahom. Nekje globoko v sebi vas je zelo strah. Strah, da niste sprejemljivi taki, kakršni ste, da ste ničvredni, nepomembni in nekoristni, da so vsi drugi boljši od vas. Zato morate stalno preverjati, imeti nadzor, da boste končno ženo enkrat zalotili. Tako malo se vi cenite in spoštujete, tako malo so vas spoštovali starši. In ker mislite, da ste ničvredni, se bojite, da vas bo žena zamenjala z drugim, boljšim, da bo nekega dne kar odšla (čeprav ne bo). To so vaši strahovi, ki so tako močni, da so navidezno zelo prepričljivi.
Nehajte se spraševati in se pogovorita z ženo. Čimbolj iskreno. O vsem, kar vi čutite ob njej, kadar je ni in kako se ona počuti ob vas. Tako boste dobili odgovore in se pomirili. Če ne bosta zmogla sama, obiščita zakonskega terapevta, ki vaju bo s pogovorom usmerjal in vodil ter spodbujal.
Želim vam vse lepo in srečno.
No ti Zimskosonce… prav res… kako pa bi ti javkal ce bi ti kdo stopil na rep. Kako se nebo ujezila ce kr naprej vohljas za njo. Ma jaz te postavim pred vrata preden prestejes do 3. Si kdaj pomislil na to kako ljudje spremenimo vedenje v trenutku ko se zavedamo, da nas snema kamera. In zdaj si predstavljaj, da si karnaprej pod takim pritiskom. 24 ur na dan 7 dni v tednu. Ma se pravi da je njej absolutno onemogoceno ziveti svobodno. Recimo se malo potozit cez tebe, ker ljudje smo taki da radi malo potrackamo, predvsem zenske in v tem ne vidim kaj slabega.
Na netu pogledas miljon stvari in a mislis da jaz danes vem kaj sem kliknila ze samo to jutro… in da se mi zdaj nekdo pojavi da me vprasa kaj sem iskala na tej strani…. evo … si predstavljas pritisk?.
No pa samo se nekaj glede ljubosumja in posesivnosti… dragi moj… ce nebos nekaj naredil na sebi … ker to je izkljucno tvoj problem…. bo sla in bos neumno gledal okol sebe.
Predstavljaj si, da mas fini pesek pa ga das nekaj na dlan. Ce bos drzal dlan odprto bo pesek ostal na njej… cimbolj jo bos zapiral in stiskal v pest, v zelji obdrzati cimvec peska… vec ti ga bo uslo med prsti… Razmisli malo o tem.
Lp
Zimskosonce, tiste narekovaje pri besedi ljubosumje lahko kar odstraniš, saj so čisto odveč. Lahko ti napovem, da bo tvoje “urejeno” družinsko življenje obstajalo le še toliko časa, kolikor je tvoji ženi ostalo potrpljenja. Čudi me, da te ob tvojem početju še ni zapustila.
Praviš, da si skoraj prepričan, da tvoja žena nima razmerja z drugim moškim. Ključna beseda pri tem je “skoraj”. Vidiš, kljub stalnemu preverjanju si zgolj skoraj prepričan. Pa veš, zakaj? Zato ker ljubosumnežu ni mogoče dokazati, da ga partner ne vara. Še naprej je sumničav in išče nove dokaze za nezvestobo.
Problem je torej pri tebi, ne pri tvoji ženi. Če hočeš, da bosta imela družinsko življenje, za katero bo tudi tvoja žena rekla, da je urejeno, se spravi v red. Če se ne zmoreš sam, poišči strokovno pomoč.
Zimsko sonce, ne morem verjet, da to počneš iz ljubezni. Ljubezen in ZAUPANJE hodita skupaj z roko v roki….
To, kar ti počneš je navadno 24-urno nadziranje vsakega giba, vsakega pogovora, vsakega stika ( po mobitelu, telefonu ali računalniku). Zame je to, kar počneš bolestno in sploh ni čudno, da žena vsake toliko časa znori.
Če misliš s takim ravnanjem nadaljevat, jo boš izgubil, pa ne zaradi drugega tipa ( ki ga kar vidiš in si ljubosumen nanj, čeprav ne obstaja) ampak zaradi SEBE!
V prvem stavku praviš, da imata urejeno družinsko življenje. Če ne boš nehal s takimi razmišljanji in tudi dejanji tvojega ljubosumje ne bo od tvojega UREJENEGA življenja ostal niti U.