Spoštovanje
Imam problem k se mi pojavlja ze neki casa. Zelo spoštujem ljudi okrog sebe. Se pa pojavlja nespostovanje do osebe ki jo imam najbolj rad. In to vedno z vsako osebo, k mi je blizu. A je nekak mozno da se to nespostovanje iz mene preseli v ljubljeno osebo prek spolnega zivljenja? In kater je vzrok slabega samospostovanja?
Lp
Dogaja se mi da vedno ko zacnem z neko osebo ljubezensko razmerje, se mi spoštovanje do te osebe izredno zniža. In to spoštovanje je tako nizko, da imam recimo samo za znance, vecje spoštovanje to njih, kot do drage osebe. Mogoce boste sklepala, da to pomen da osebe nimam rad.Ampak ni nit priblizno tako. Imam pa vprasanje. A je mozno da to spostovanje pade, odkar oseba postane “moja”? In a to pomeni da jaz moje lastno nespoštovanje prenašam na to osebo in to prek spolnosti? Kako pa se da izboljšal nivo samospoštovanja, ker je ocitno da “kriva” da ljubljeno osebo ne cenim kolikor bi mogel.
Hvala za dogovor
Matej
Spoštovani Matej,
zanima me, kako ste prišli do samospoznanja, da ne spoštujete svoje partnerice. Jaz imam problem s partnerjem. Jasno mi izreka nespoštovanje, ker pa sem mnenja, da si spoštovanje zaslužim, bi rada njemu pomagala, da on pride do samospoznanja. Rada bi povedala samo to, da on glasno povdarja, da je do mene še preveč spoštljiv.
Hvala za odgovor.
Pozdravljena nena
Vsekakor si vsak, povdarjem vsak, clovek zasluzi spostovanje. Sem pa mnenja, da clovek, ki druge ne spostuje, ima naceloma zelo slabo mnenje o samem sebi, nima samospostovanja. Kako sem prisel do samospoznanja? Enostavno sem opazoval kaj se dogaja v meni, do odnosa do ljubljene osebe. In sem prisel do zakljucka, da nimam spostovanja. Ne gre se ali te on spostuje al ne, ampak samo zato, da si tega noce priznat. In dokler si tega sam ne bo priznal, ne bo nikamor prisel. In dokler ne bo spoznal tega, si tud pomagat ne bo zacel.
Sicer pa ne vem koliko in kako lahko ti v tem pomagas, to je pa druga zgodba.
Lp, matej
Zdi se mi, da ima tak odnos do partnerke izvor globoko v človeku pa tudi v okolju, ki ga je izoblikovalo. Morda bi se bilo smiselno ozreti na vzgojo v družini, predvsem odnos očeta do matere ali kakšna druga razmerja, ki so pustila na njem velik pečat. Lahko, da sicer nehote ponavjla vzorec, ki ga je že doživel pri kom drugem.
Lp. Monika