Najdi forum

spolnost v nosečnosti

Pozdravljeni.

Po dolgem času nama je z možem z medicinsko pomočjo uspelo zanositi. Zaradi določenih težav na začetku nosečnosti nisva mogla imeti spolnih odnosov. Ko so se stvari uredile, pa mi je mož priznal, da si odnosov z mano ne želi – do takrat mi je že zrastel trebuh. Poskušala sem ga pripraviti do tega, da bi mi bolj pojasnil, za kaj gre. Kolikor sem razumela, gre za mešanico strahu, da bi poškodoval otroka in dejstva, da me zdaj bolj gleda kot mamo in ne toliko kot žensko.

Zdaj sem že proti koncu nosečnosti in tudi meni ni več do spolnosti, tako da sem zadevo počasi pustila pri miru. Vmes sem ga poskušala spodbuditi, pomiriti glede njegovih strahov in dvomov, vendar nisem preveč silila. Nekako se mi je zdelo, da če imamo ženske v nosečnosti pravico ugotovit, da si ne želimo spolnosti (ker je nerodno s trebuhom ali karkoli podobnega), imajo enako pravico izrazit svoje strahove tudi moški. Naj pri tem še povem, da mi sicer mož posveča precej pozornosti, nežnosti, le da gre za crkljanje, poljubljanje, božanje trebuha, ljubezenske izjave, ne pa tudi kazanje spolnega poželenja. Naj tudi povem, da se razen v trebuh nisem zredila ali se kako drugače zanemarila…

Nisem najbolj prepričana, ali sem storila prav in kakšne bodo posledice po porodu. Jaz si predstavljam, da je situacija začasna in poskušam razumeti moža, po drugi strani pa me skrbi, kako bo kasneje – ko bomo trije in ravno tako težko uskladiti vloge starševstva in partnerstva. Kako naj se tega lotim?

Lp

Pozdravljeni!

Vaše pisanje mi daje občutek, da vaš mož zelo spoštuje vas, vajino nerojeno dete in mislim, da je njegova pazljivost zelo na mestu. Rad vas ima in se boji, da bi vas poškodoval. Spolnost v nosečnosti je resnično odločitev vsakega para posebaj. Nekatere ženske si v nosečnosti želijo več spolnosti kot običajno, saj hormoni delujejo močneje in morda so se prvič tudi iskreno sprostile. Težko je odgovoriti na vprašanje, spolnost v nosečnosti ja ali ne in veliko parov ima pomisleke. Najbolje je, da ženska posluša sebe in svoje telo. Nekateri ginekologi vam bodo svetovali, da je možnost splava prve mesece večja, zato bi se par naj vzdržal spolnosti, drugi bodo predlagali obratno… Pravi odgovor pa vam bo dalo samo vaše telo.

Če se mož boji spolnosti, ga tudi nima smisla siliti, kar pa še ne pomeni, da je z vajinim odnosom ali z njegovim odnosom do vas kaj narobe. Nosečnost je velika sprememba za par in prav tako otrok, ki prihaja prinaša velike spremembe med vaju. Sedaj boste trije. Skrbi pa vas, kako bo z spolnostjo po porodu. Telo potrebuje svoj čas, da najde nazaj svoj ritem. Za telo je roditi velik šok. Vzemite si čas, posvetite se otroku. Mislim, da bo vaš mož zelo na mestu kot oče in da bo znal poskrbeti za vas in otroka. Spolnost pa se bo uredila sama po sebi. Glavno je predvsem, da se vidva imata rada. Otrok prihaja v vajin svet, vajin prvi otrok, vzemita to kot blagoslov in se veselita prijetnih trenutkov, ki vas čakajo v troje.

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
041/867-856
[email protected]

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close