spolnost po porodu
Spoštovani!
Dolgo (tri mesece) je trajalo preden sva se z možem odločila oziroma našla čas in pogum za spolne odnose po prvem porodu. Pa nama ni uspelo “priti do konca”, saj je bila bolečina, kjer sem bila pri porodu prerezana premočna. Naj povem, da so se šivi hitro in lepo zacelili, vsaj tako mi je rekla ginekologinja na pregledu. Gre morda le za neelastičnost kože na tem predelu? Kako naj si pomagam (mazilo?)? Glede na to, da dojim, sva za zaščito uporabila kondom, s katerim pa nimava kaj dosti izkušenj. Kateri so najprimernejši?
Darja, ob prebiranju vašega sporočila in nekoliko kratkem odgovoru dr. Pušenjaka sem se odločila, da vam opišem mojo poporodno izkušnjo, ki je precej podobna vaši, le da so težave že minile – pa ne same od sebe.
Sama sem imela po besedah ginekologinje nekoliko razpraskano nožnico, ne toliko, da bi bilo potrebno šivanje in šivan presredek, ker so me pač prerezali. Težave z brazgotinami so se pokazale že na prvem pregledu po 6 tednih, saj me je pregled tako bolel, da je ginekologinja v šali dejala, da se bo ob takih bolečinah pač obnašala tako, kot da pregleduje malo punčko in je temu primerno uporabila tudi manjše instrumente za odvzem brisa. Lahko si mislite, da sem ji bila neskončno hvaležna. Ker me je že na pregledu oblil pot ob misli, da bi morala ob takih bolečinah imeti še spolne odnose, sem se takrat z njo tudi temeljito pogovorila. Recept? Če imate normalno razumljivega moža, ne bo problem. Žal se morata nekaj časa oba obnašati, kot da ste še nedolžno dekle – kot se je izrazila moja ginekologinja. Menda da tkivo okrog brazgotine res ni tako prožno, kot ostali del in ga je potrebno privaditi. Torej vama ne ostane drugega, da še naprej poskušata, oba z nekoliko stisnjenimi zobmi, saj prvih nekaj spolnih odnosov nikakor ne bo takih, kot smo jih vajeni, pa tudi končali se bodo prej in v glavnem brez vrhuncev, ampak se bo uredilo – preizkušeno. Veliko sreče vama želim.
Mateja