spiralni zlom golenice
Pozdravljeni!
V začetku februarja sem si na smučanju zlomila levo golenico. Gre za dvojni spiralni zlom v spodnjem delu. Trenutno imam na nogi še mavec, ki mi ga bodo predvidoma odstranili čez tri tedne – po osmih tednih nošenja. Zanima me kako ponavadi poteka rehabilitacija po takšni poškodbi in čez koliko časa lahko začnem rekreativno spet teči.
Kakšnem odstotek invalidnosti priznajo po takšni poškodbi običajno zavarovalnice zaradi nezgodnega zavarovanja?
Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav!
Običajno se tak zlom preraste v 8-10 tednih. Rehabilitacija zajema vaje za izboljšanje gibljivosti kolena in gležnja ter vaje za izboljšanje mišične moči mišic na goleni in stegnu. Pričakujete lahko, da vam bo golen po daljši hoji in stoji še nekaj časa otekala. S tekom lahko pričnete po 5-6 mesecih.
Odstotek invalidnosti, ki se prizna po takšni poškodbi se med zavarovalnicami razlikuje in je odvisen od splošnih pogojev po katerih ste zavarovani. Ti se razlikujejo tudi pri posameznih zavarovalnicah saj jih te pogosto spreminjajo. Svetujem vam torej, da preverite pod kakšnimi pogoji ste zavarovani in iz le teh boste lahko tudi približno ocenili kakšna invalidnost vam pripada.
Ker tek s sunkovitimi obremenitvami močno obremenjuje golenico in lahko pride do ponovnega zloma na mestu kjer se je kost že zarasla a še ni enako trdna kot zdrava kost. Po zacelitvi zloma bi vam priporočal plavanje in morda tudi kolesarjenje.