Najdi forum

špikanje

Lep pozdrav.

Pišem vam z mogoče standardnim problemom, a ker nikjer ni bilo podobnega odgovora, sem se odločila, da vam kljub vsemu pišem.
Pri 12. in 13. letih sem dvakrat prebolela plučnico. Potem je bilo vse normalno le občasno sem imela lažje bronhitise. Pol leta nazaj pa me je začelo spikati okoli srca. Najprej nisem vedela, ali gre za pljuča ali za srce, kajti vedno je bolelo, sedaj me je pa prav na določenih delih okoli srca špikalo in to čedalje bolj močno. Šla sem k osebni zdravnici, kjer so mi izmerili pritisk, poslušala je bitje srca in pluča in mi dala celotno kri pregledat. Bitje je bilo normalno, pritisk tudi in na koncu tudi povišanih levkocitov ni bilo na krvnem izvidu. Tudi sama si doma dostikrat preverim pritisk in je vedno uredu, sem že dolgo tudi športno aktivna skoraj vsak dan in ne pretiravam. Jem tudi kontracepcijske tablete, a sem jih imela že leto pred začetkom bolečin. Že pred izvidi mi je zdravnica rekla, da je to pri mladih pogost pojav, zaradi stresa. Glede na to da imam 21 let in sem visoka 177 cm imam 61 kg, se mi zdi, da teža nima na to vpliva, saj je ok.
Problem je v tem, da nisem privržena stresu in tudi takrat ni bilo nič takega, zaradi česar bi bila pod stresom. Špikalo me je še, potem je ponehalo za dober mesec in sedaj me spet. Občutek imam tak, kot da me zdaj špika hkrati na več točkah okoli že prejšnje, bolečina pa niha, kdaj je močnejša kdaj ne in se tudi pojavi le pribljižno enkrat na teden. Enkrat mi je kar iznenada srce tako podivjalo, da sem bitje čutila v grlu, naslonila sem se na naslonjalo in globolko vdihnila in bitje je bilo spet normalno. Zadnja dva tedna pa opažam še čuden občutek v glavi. Občutek imam, kot da mi bo ekspodirala in vedno tak občutek čutim zgodaj zjutraj. Kaj bi to lahko bilo?

hvala za odgovor in veliko uspeha naprej.

Pri branju vašega posta sem dobil vtis, da ste mlado zelo aktivno dekle, ki želi doseči uresničitev lepih življenjskih ciljev. Upam, da jih boste.

Iz obširnega opisa težav, nisem mogel posumiti na resno bolezen srca. Edino na kar sumim, je manjša prirojena napaka na eni zaklopki, ki ponavadi začne motiti, ko je bolnik močno duševno obremenjen ali pri njegovih hudih telesnih obremenitvah. Tako napako potrdimo z natančnim osluškovanjem srca ali z UZ pregledom srca. Ne vem, če ste ju že opravili. Za taki pregled se vam ne mudi. Če vas sedanje težave preveč motijo, prosite zdravnika, da vam predpiše blago pomirjevalo ali zdravilo iz skupine beta-blokatorjev.

Ni zadržkov, da še nadalje jemljete kontracepcijske tablete in da se še nadalje bavite z zmernimi obremenitvami pri športni rekreaciji.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close