Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Spet vprašanje za Tanč – singulair

Spet vprašanje za Tanč – singulair

Lep pozdrav.
Sama imam alergijo na pršico in candido ter alergijsko astmo (Že nekja let jemljem Telfast 180 in Singulair 10 mg, Nasonex), oba sinova (7 in 8,5 let) pa enake rezultate pri testiranju in imata alergijo na pršico ter cvetenje trav in žit ter oba alergijsko astmo. Mož je edini ki težav nima. Mlajši ima predvsem težave z nosom-smrkanje, kihanjem, srbeče oči. Že skoraj enote leto jemlje Zyrtec, nekaj mesecev pa še Singulair junior. Ta teden na pregledu pa je dobil še flexotid 50 2×1 vpih, lahko tudi dva.
Starejši ima težave predvsem s kašljanje, hripav glas in zabasan nos (kiha pa ne). Ravno tako skoraj eno leto jemlje Letizen, nekaj mesecev pa Singulair junior (5 mg). Čeprav starejši na videz težje diha in se večkrat šliši piskanje (predvsem zjutraj) je naša zdravnica rekla da ima mlajši velik bolj nečista pljuča. Vseeno pa je starejšemu sedaj namesto singulair junior (5mg) predpisala močnejše tablete Singulair 10mg. V navodilih piše da se dajejo otrokom nad 15 let (v lekarni je rekla, da je na recept napisla klicaj in podpis, in glede na to naj bi vedela kaj piše).
Ker se mi zdi da počasi postajamo preobremenjeni z zdravili, me zanima dvoje:
– kaj lahko naredimo da bi se stanje počasi izbolšalo (v bioresonaco ne verjamem preveč, bolj mogoče razmišljam o akupunkturi)
– ali naj starejšemu dajem močnejše Singulairje ali naj mu raje kot do sedaj dajem Singulair junior?
Mogoče je pomembno sa imata težave s pršico tudi moja sestra in nečakinja.
Živimo na Gorenjskem, na deželi ob robu pašnika in gozda.

Hvala za čas in odgovor.

Hvala A.

Prosim, napišite še, kakšni diagnostični testi so bili opravljeni: spirometrija, metaholinski test, ali merite pretoke zraka s pickflowmetrom, testiranje na alergene.

Jaz običajno ob sumu na te zadeve poskusim z zdravili, če pa ni takega odgovora, kot ga pričakujem, opravim (oz. napotim) na nadljnje preiskave, da si potrdim astmo oziroma alergijski rinitis (ali pa oboje skupaj). Torej opravimo spirometrijo, metaholinski test (to na vašem koncu odlično opravljajo tudi pri otrocih na Golniku), NO v izdiohanem zraku…

Glede na to, da jemljete antihistaminike (Telfast, Letizen), antilevkotriene (Singulair) ter Flixotide, so težave verjetno kar hude.
Zdravimo torej sistemsko (Telfast ali Letizen in Singulair) ter lokalno: OBVEZNO izpiranje nosa s fiziološko raztopino, brez tega ne gre! Nasonex ali Flixonase pršilo v nos, če so težave z očmi pa še kapljice v oči. Ukrepi za izogibanje alergenom (pršica, glede cvetnega prahu malo težje-zaprta okna v najhujšem času cvetenja…).
Če je pridruženo tudi težko dihanje s piskanje4m, je potrebno zdraviti tudi to, torej s Flixotidom in/ali Ventolinom, po potrebi ob težkem dihanju. Ko se zadeve umirijo, se zdravila in njihove doze lahko zmanjšujejo.

Velikokrat imamo tudi zdravniki problem: ali zdravimo s premajhnimi dozami in seveda ni učinka, ali pa zdravimo nepotrebno, torej z zdravili, ki so namenjena sicer astmi in senenemu nahodu, otrok pa te diagnoze nima. Pri vas bi po opisu lahko rekla, da zdravite pravilno in tudi težave so “taprave”.
Glede prekoračitve doze Singulairja bi rekla, da se njegov učinek ne pokaže čisto takoj. Poskusite 1-2 meseca, če ni bistvenega učinka, ga boste znižali na 5 mg. Saj verjetno je tako mislila tudi vaša zdravnica.

Žal kakšnega olajšujočega nasveta ni. Žal.
Lep dan,
lp
Tanč

Hvala za odgovor.
Jaz sem bila na kožnih testih za laergijo na Golniku, prav tako sem tam naredila melanholinski test, ki je bil visoko pozitiven.
Otroka sta bila na kožnem testiranju v SB Jesenice.
Pick testi (desna roka) urtika 10×10 mm pri pršici, 5×5 mm pri pelodih trav in žit. 3×3 mm pri histaminu, neg. pri ambroziji in fiziol. raztopini
(leva roka) urtika 3×3 mm pri histaminu, neg. pelodi zgodaj in pozno cvetočih dreves, plevelov, pasem epiteliju in fiziol. raztopini.

Potem smo 6 tednov merili PEF, jedli pa samo Letizen oz. Zyrtec. Vpihi so se gibali med 240 in 270. Po 6 tednih uvedli Singulair, ter še 6 tednov merili PEF, ki se je začel gibati med 280 in 340. Vmes starejši nekajkrat piskal, zato smo merili še PEF pred in po vpihu Ventolin (Pef pred Ventolinom 230 po ventolinu dvig na 290).
Melanholinskega testa pa pri otrokoma nismo opravljali.
Kontrolo v SB Jesenice imamo jeseni. Spirometrjie nismo opravili, ker je bil aparat v okvari, tako da smo samo merili PEFe.

Otroka bosta poleti cca 3 tedne na morju (10 dni Banjole pri Puli). Potem pa gremo še za en 10 dni, odločamo pa se med Primoštenom in Malim Lošinjem. Ali menite da je na Lošinju res toliko boljša klima za bolezni dihal kot drugje na Jadranu. Če je se bomo verjetno raje odločili za Lošinj.
Kakšno je še vaše mnenje o zdravljenju na Rakitni. V bolnici so rekli naj predlagamo da gresta za nekaj časa še na Rakitno? Ali bi bilo zanju koristno?

Hvala in še enkrat lep pozdrav
A.

Odlično, skoraj vse imate opravljeno, pravzaprav vse. Metaholinski sicer potrdi astmo, pa je pravzaprav jasno že iz tega vsega (alergeni kožni testi, PEF pred in po Ventolinu, dvig povprečnega PEF po terapiji…)
Glede razlik v klimi na posameznih mestih Jadrana ne vem prav veliko, pošteno-prav nič. Vem, da je morska klima koristna za mnogo otrok z astmo, za vse pa ne (saj imajo tudi Primorci astmo, ne?)
Mogoče bo katera mamica, ki ima izkušnje kaj napisala.

Glede Rakitne: mislim, da je dobrodošla, če vam bo zavarovalnica odobrila (v LJ je kriiiza). Odlično je, da greste v drugo okolje, da se otrok tudi sam nauči merjenja pretokov, pravilne tehnike jemanja zdarvil, prepoznavanja znakov poslabšanja, skratka, zdravljenje priporočam. Tudi Debeli Rtč je odlična možnost, pa še morska klima je tam.

Čimprejšnje in dolgotrajno izboljšanje vam želim,
lp
Tanč

Hvala za odgovore, tudi jaz upam da se bo stanje izboljšalo. Trenutno smo v fazi renovacije hiše in visokih investicij, ker smo imeli v hiši še precej tapisona oz. itisona. Kljub težavam imamo srečo ker otroka kljub alergijam zelo redko zbolita (starejši je v 3 šolskih letih manjkal v šoli samo 3 dni). Sta pa zelo veliko na svežem zraku, dnevno se ukvarjata s športom (trenirata karate kjer je dihanje zelo pomembno), pozimi sta naredila cca. 50 smučarskih dni…. Tako da se kar da, sicer trenutno s celo omaro zdravil. In predvsem za te upam da se bo sčasoma poraba zmanjšala.
LP A.

Bo, boste videli. Sigurno bo boljše. Tudi moj trenira karate, krasen šport.
Zdajle izgleda cela omara zdravil, pa kar 4 naenkrat, ko pa bo izboljšanje, se zdravila zmanjšujejo, opuščajo, tako da na najmanjši možni dozi ni težav. Držim pesti, da bo čimprej.
lp
Tanč

Kadar se pogovarjam z ljudi o mojem in njihovem zdravju, me večinoma vprašajo: kaj jemlješ, da si se tako spremenil (seveda v pozitivnem smislu).
Moj odgovor se večinoma glasi vprašalno: koliko si pripravljen vložiti v svoje vsakdanje zdravje.
Ko človeku omenjaš, da za zdravje je treba plačati v naprej, se pogovor konča. Raje tarnamo in hodimo od vrat do vrat ambulant in klinike, kakor da bi preventivno vlagali v prehrambena dopolnila.
Katera prehrambena dopolnila? Vsekakor le tista, katera brez stranskih učinkov dajejo vidne rezultate že po par meseci konzumiranja.
Kako jih prepoznati. Po izkušnjah tistih, ki jih že uporabljajo.
Včasi sem požiral tabletke: Voltaren, Naklofen, Klarinase, Klaritin, Amoxiklav in druge.
Danes za samo 660 SIT na dan živim brez vseh naštetih zdravil in se počutim idealno.

amen

New Report

Close