SPET NA DOPUST
To je za danes vse, sedaj pa spet na dopust.
lp
Tanč
Pozdravljeni!
V zadnjem času opažam, da moja deset tednov stara hčerkica veliko raje obrača glavo v levo kot v desno stran. Če leži na hrbtu, jo sicer malo večkrat obrne v levo, pripravljena pa jo je obračati tudi v desno in jo držati naravnost, če pa leži na trebuščku, jo ima ves čas obrnjeno v levo in če ji skušam pomagati, da bi jo obrnila v desno ali imela obrnjeno naravnost, se upira, jezi in celo joka, tudi dvigovati jo ne poskuša skoraj nič, čeprav je to pred časom že počela. S partnerjem sva ob tem opažanju ugotovila, da sva jo oba večino časa pestovala na desni roki, ona pa je ob tem iz svoje radovednosti večkrat držala glavo vstran, torej v levo. Čeprav sva se temu skušala izogniti, sva jo večkrat pestovala tudi pokonci, saj je velikokrat toliko časa sitnarila, da sva ji nazadnje popustila. Tudi kupčka ji nisva pravilno podirala,saj ji rokic nisva dajala čez svojo ramo. Ko se preteguje, zateguje glavico nazaj,tudi v spanju na boku jo ima precej nazaj. Sedaj, ko sem prvič prebirala forum na to temo, ugotavljam, da hčerka kaže kar nekaj neugodnih znakov, zato sem zelo zaskrbljena. Kaj mi lahko vi poveste o teh znakih, napovedujejo težave? Kaj mi, poleg pravilnega pestovanja, svetujete v zvezi s težavami? Posvetovalnico imava šele čez dober mesec; menite, da bi morali pediatrinjo obiskati že prej?
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Čeprav še nisem dobila vašega odgovora, se vam ponovno oglašam, ker sem vsa zaskrbljena in polna občutkov krivde, saj smo z našo punčko napačno ravnali (jo preveč nosili pokonci, fant jo je celo večkrat posedel brez opore, meni to sicer ni bilo všeč, ampak me je prepričal, da bo tako potrenirala glavico), res je pa tudi to, da nas nihče ni poučilo pravilnem handlingu in njegovem pomenu, tako da sem jezna tudi na ves ta sistem. No, srečna sem, da sem vsaj začela prebirati vaš forum in se malo poučila o pravilnem pestovanju, ekstenzijskem vzorcu…
Ponovno se oglašam, ker bo naša pediatrinja še dolgo na dopustu in tako pri njej ne morem dobiti informacij, zdi pa se mi,da zadnjič težav nisem dovolj natančno opisala in zastavila dovolj konkretnih vprašanj. Torej, naša 10 tednov stara punčka v položaju na trebuščku samo leži z glavo obrnjeno v levo stran in malce skuša puzati z nogami, sicer pa miruje, rok ponavadi ne da sama nad glavo in se nanje tudi potem, ko to storim jaz, ne skuša upirati. Če ji skušam glavo obrniti v položaj, poravnan s telesom in naprej na desno stran, glavo drži v zraku, zraven pa se upira in včasih celo joka, takoj jo spet obrne v levo, položi in miruje. Glavo čisto vedno obrne v levo, pa tudi pri podiranju kupčka dela enako – torej vedno gleda v levo – kot da bi jo v teh legah pri obratu v desno nekaj zategovalo. Pri ležanju na hrbtu glavoobračav obe smeri, a če je prepuščena sama sebi, ponavadi da glavo v levo stran, večkrat se tudi obrne na levi bok. Najbrž ima tudi ekstenzijski vzorec, saj glavo rada zateguje nazaj, pri pretegovanju roke dvigne v zrak in se povsem ukrivi nazaj. Če jo iz ležečega dvignem v polsedeči položaj, glava ne sledi telesu, vendar ne dviguje ritke in se ne upira z rokami. Ročici ponavadi daje pred sebe (včasih jih ob dvigovanju in pestovanjunajprej da tudi za trup) in si jih ogleduje, največkrat pa ima sklenjene v pest. Pri pravilnem pestovanju malce tišči z glavi nazaj in meče ven prsni koš, ritke pa ne dviguje.
Sedaj pa k mojim vprašanjem, da bom vsaj približno vedela, kako ravnati, preden bova prišli v stik s pediatrinjo: Ali mi svetujete, da deklico pri legi na trebuhu skušam spodbujati tako, da ji skušam obračati glavico ali naj jo preprosto polagam na trebušček in čakam, da bo to začela delati sama, ali pa svetujete sploh kaj tretjega? Naj jo v legi na hrbtu čim bolj spodbujam, da obrača glavico v desno stran? Ali pri pestovanju mora imeti glavico nujno v liniji s telesom ali pa jo lahko obrača tudi levo in desno (kar rada počne, saj tako gleda okrog)? Ali je pri pestovanju glavica lahko nagnjena nekoliko nazaj ali mora biti upognjena v vratu? Kaj naj še delam, da bi malo izboljšala stanje, poleg seveda pravilnega pestovanja, ki ga zdaj brez pardona redno izvajamo, čeprav bi punčka nadvse rada ogledovala svet iz pokončnega položaja in večkrat glasno protestira?
Se vam opisane težave zdijo zelo hude? Imamo namreč neke daljne veze pri nevrofizioterapevtu,ki bi jih v skrajnem primeru lahko uporabili, če menite, da so trije tedni čakanja na zdravnico lahkozelo pomembni.
Se opravičujem, ker sem tako dolga, in se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor, pa lepe počitnice še naprej!
Spoštovani Aleks,
časa imate še dovolj, zato kar začnite s pestovanjem tako, da bo glavico morala obračati v desno. Seveda ji ne bo prav, po kakšnem tednu pa bo že. Tudi pri spanju ji glavico obrnite tako, da bo glavica v zaželjeno smer, četudi bi morali obrniti spanje (glavico tam, kjer je prej imela nogice). Saj bo, boste videli, samo kakšen teden morate vztrajati. Če pa nikakor ne bi šlo, imate tako kmalu pregled pri 3 mesecih, pa povejte oziroma bo pediater to videl. Ali je imela punčka kakšno poškodbo vratnih mišic pri porodu? (nič se ustrašit, to je kar pogosta zadeva in se odlično popravi).
lp
Tanč
Pozdravljeni,
najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor. Poškodbe vratnih mišic ob porodu punčka ni imela, vsaj ugotovljeno ni bilo. Ne razumem, kako naj jo med spanjem obračam v zaželeno smer, mislite, če spi na hrbtu? Zdaj večinoma (rezen v vozičku) spi na boku, in sicer enkrat na eno in enkrat na drugo stran, ob tem ima glavico itak naravnost glede na njeno telo. Naj jo v stanju budnosti polagam na trebušček in jo “silim”, da glavico iz leve obrača proti desni (tega nama sploh ne uspe storiti, kvečjemu do sredine, pa še to zraven stoka) ali naj počakam, da bo to začela delati sama?
Hvallepa in lep pozdrav!
Draga Aleks,
nič si ne očitajte. Tistega, kar človek ne ve, ne morete jemati za napačno. Sedaj veste in delate tako, kot je prav. In samo to je pomembno.
Rekla bi, da kar izkoristite to daljno zvezo z nevrofizioterapevtom, to bo zdaleč najboljša ideja. Kajti videti vzorce gibanja in to, da vam nekdo pokaže, je največ vredno. Torej kar na delo, pokličite in se dogovorite.
Pač nič očitkov, prav?
lp
Tanč