Spermiogram – analiza
ne, spolne odnose priporočamo itak na 2 do 3 dni, ne glede na vse ostalo. Volumen je v redu, normalnost spermijev pa se meri v deležu tako, da je seštevek vseh oblik skupaj 100% ali 1,0 deleži pa običajno del tega, npr. 0,25; 0,42; 0,04 itd.
Spoštovani,
zadeve na področju neplodnosti niso takšne, kot v tehniki. Nima vedno vsak ukrep predvidljivega vpliva na situacijo. Neplodnost je definirana kot “odsotnost zanositve” določen čas in pod določenimi pogoji, kar torej zgolj pove, da kljub zagotavljanju vseh pogojev za zanositev, do te ni prišlo. V procesu iskanja razlogov lahko naletimo na zelo pester seznam možnih razlogov, ki jih “zdravimo” ali ne in pri tem seveda uporabljamo vse do sedaj razvito znanje in izkušnje, ni pa nujno, da z zdravljenjem, odstranjevanjem znanih razlogov in drugimi ukrepi karkoli res dosežemo. Če se držimo osnovnega načela: kot prvo, ne škoduj! (Primum nil nocere), potem z vsakim ukrepom načrtujemo izboljšanje možnosti za uspeh. Koliko to dejansko prinese, pa je odvisno od toliko dodatnih dejavnikov, da je to nemogoče napovedati v konkretnem primeru. Navadna cista praviloma ne ovira zanositve, če je hormonsko aktivna, pa ima itak omejeno “življenjsko dobo” in slej ko prej sama izgine, v času obstoja pa lahko ovira nastop menstruacije in s tem tudi naslednji ciklus. Pregrada ima prav tako kontroverzen vpliv na sposobnost zanositve. Pri nekaterih ga ima, pri drugih popolnoma nobenega in ženske s pregradami prav tako zanosijo in donosijo kot bi je ne imele. Če se določen par dolgo časa ne zanosi in se ugotovi pregrado, se jo raje odstrani in mnoge od teh so potem zanosile, čeprav bi zelo težko rekel, da zanesljivo in zgolj zato, ker se je pregrado odstranilo. Statistika vsekakor kaže, da ima pri neplodnih s pregrado odstranitev določen pomen, če se pri neki ženski zgolj ugotovi prisotnost pregrade in ta še ni niti poskušala nikoli zanositi, pa se odstranjevanje pregrade odsvetuje, ker ni nujno, da bo od odstranitve kakršnakoli korist.
Pozdravljeni,
prosim za razlago spermiograma.
Kol. 6 ml
pH 7,5
bledorumena
utekočinjenje ne
viskoznost 1
hitro 0,40
počasi 0,15
na mestu gibljivih 0,05
negibljivih 0,40
neobarvanih živih 0,70
obarvanih 0,30
aglutinacija 0
koncentracija 102×10
število 612×10
Morfologija
normalnih 0,32
nenormalnih 0,68
nepravilne glave 0,68 (povč. kovč) neznam prebrati nekaj podobnega
levkociti 0
okrogle celice 2,04
bakterije 0
imunološki test 0
testna kapaciteta 45×10
dolgoživost poz
Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.
razen tega, da se tekočina ni utekočinila (če to kaj pomeni, morate vprašati androloga), so numerični parametri odlični.
celjenje raje traja najdalj 6 tednov, torej bi se lahko postopek obnovil že po 1 ciklusu.
Spoštovani,
tudi midva vljudno prosiva za razlago izvida spermiograma – rečeno nama je bilo da ima mož manjše vnetje zaradi povečanega št. levkocitov…. .
Kol. 3,4 ml
pH 7,5
bledorumena
utekočinjenje da
viskoznost 0
hitro 0,50
počasi 0,15
na mestu gibljivih 0,05
negibljivih 0,30
neobarvanih živih 0,70
obarvanih 0,30
aglutinacija 5 -10 sper
koncentracija 151 x10
število 513,4 x10
Morfologija
normalnih 0,34
nenormalnih 0,66
nepravilne glave 0,66
levkociti 1,51
okrogle celice 4,53
bakterije 0
imunološki test 0
testna kapaciteta 40×10
dolgoživost poz
Velika hvala za vaš odgovor in lep dan želim 🙂
Spolni post 3 dni
Količina 5,8
Ph 8,0
Barva : bledorumena
Utekočinjeno: slabo
Viskoznost: 3
Gibljivost (hitro počasi): 50% >32
Gibljivost ( na mestu): 3%
Gibljivost ( negibljivost) : 47%
vitalnost ( živi): 58%
vitalnost (mrtvi): 42 %
Stopnja gibljivosti: 3-4
Aglutinacija: pos mikro
Koncentracija semenčic: 38 ( 10×9 L)
Število semenčic: 220 (10×6 ) >39/ejakulat
Levkociti: 0-5
pripeti spermiogram je normalen, torej ni problem.
spermiogram kaže normalno sliko, če slabše utekočinjenje kaj pomeni, pa bi morali vprašati androloga.
našteti parametri so vsi normalni.
Spoštovani,
lepo prosim za vaše mnenje glede izvida spermiograma.
količina: 2,4 ml
pH: 7,5
barva: bledorumena
utekočinjenje: ne
viskoznost: 2
V smeri gibljivih semenčic:
hitro: 0,40
počasi: 0,15
na mestu giblj. sem.: 0,05
negibljivih sem.: 0,40
Vitalnost:
neobarvanih-živih: 0,61
obarvanih: 0,39
Stopnje gibljivosti in oblike gibanja ni določene.
aglutinacija sem.: 0
koncentracija sem.: 196×10
število sem.: 470,4x 10
Morfologija (ob strani je številka 323):
normalnih: 0,32
nenormalnih: 0,68
nepravilne glave: 0,65 s pripisom (pribl. kavč razl. vel.)
nepravilni rep: 0,03
Levkociti: 0
Bakterije: 0
Okrogle celice: 3,92
Imunološki test MAR IgG: 0
Testna kapacitacija: 50×10 s pripisom, ki ga ne znam prebrati
Dolgoživost po 24h: poz.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem.
izvid spermiograma je normalen, torej ne bi smel biti problem.
Pozdravljeni,
bom kar tukaj nadaljeval v svoji temi naprej….partnerka ima 12.5 poseg v porodnišnici zaradi pregrade in ciste na jajčniku.Pri prvem pregledu je dobila tebletke,ki jih je seveda normalno jemala.Ko jih je po potrebnem času prenehala jemati bi seveda morala dobiti menstruacijo a jo po več kot enem tednu še vedno ni na vidiku.Ker mora nadaljevati z jemanjem tabletk seveda ko dobi menstruacijo me zanima v čem bi lahko bil problem in ali to predstavlja težavo za poseg?
Spoštovani,
za histeroskopsko operacijo je potrebna stanjšana sluznica maternice, to pa se doseže z uporabo KT. Pri tem ni treba delati premora od začetka uporabe KT do operacije, če se je premor že naredil, pa je M izostala, bi z uporabo KT kar nadaljeval.
Pozdravljeni!
Tudi midva bi prosila za Vaše mnenje glede izvida semenskega izliva.
Jaz sem že bila (pred enim mesecem) na DG HSC, LEKO, prehodnost jajcevodov in elektrokoagulacija žarišč endometrioze. Izvidi: najden je bil septum ter laparoskopija, pri kateri so napravili elektrokoagulacijo desnega jajčnika, ki je bil povečan in svetleč. Našli so tudi tri endometriotična žarišča v predelu c.Douglasi proti desni fosi ovariki, ki so jo prav tako elektrokoagulirali. Test prehodnosti: lepo in hitro prehodna jajcevoda. Najverjetneje bo potrebna tudi resekcija maternične pregrade (imeli so pokvarjen instrument, zato tega niso izvedli- to so mi povedali po operaciji).
Izvid semenskega izliva:
Spolni post: 3 dni
Količina: 3,8 ml
Barva: bledorumena
Utekočinjenje: ne
Viskoznost: 1
Ph: 7,4
V smeri gibljivih semenčic: hitro: 0,50
počasi: 0,20
Na mestu gibljivih semenčic: 0,05
Negibljivih semenčic: 0,25
Stopnja gibljivosti:/ ni označeno
Oblike gibanja: / ni označeno
Aglutinacija semenčic: 3:5 – 10 sp (ne znam prebrati, če res piše sp)
Koncentracija semenčic: 76×10^9/L
Število semenčic: 288,8 x 10^6
Morfologija: normalnih: 0,32
nenormalnih: 0,68
nepravilne glave: 0,66 (konič, nokuol)- tudi tega ne znam prebrati kaj res piše
nepravilni vrat: /
Nepravilni rep: 0,02
Levkociti: 0,76
Bakterije: 0
Okrogle celice: 0,76
Fruktoza: /
Imunološki test: MAR IgG: 0
Testna kapacitacija: sixim up: 40 x 10^6
Dolgoživost po 24h: pol
Poleg komentarja o semenskem izliva pa bi vas prosila še za odgovore na naslednja vprašanja:
Glede na to, da so prešpikali samo en jajčnik, me zanima ali bi morala že prej imeti normalne ovulacije oziroma če je en jajčnik dovolj za »vodenje menstrualnih ciklov«?
Ali je normalno, da nimam belega toka (oziroma minimalno)? Prav tako še nikoli nisem opazila prozorne lepljive sluzi, ki je značilna za ovulacijo. Skrbi me, da je to znak, da nimam ovulacije oziroma, da jajčniki ponovno mirujejo (zaradi mirovanja sem že 3 mesece jemala Trisequence).
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Lep pozdrav,
Lea
spoštovani,
spermiogram bi moral biti zadovoljiv in ne bi smel biti problem. Stanje pri vas pa je težje interpretirati. Res obstajajo tudi nesimetrične motnje v delovanju jajčnikov, kar pa ne bi smelo zmanjševati verjetnosti zanositve. Zanesljivo delovanje enga jajčnika povsem zadostuje in predstavlja 90% zadovoljitev potreb reprodukcije. Le redko do tistega enega delujočega jajčnika se sežeta oba konca jajcevodov. Če imate reden in predvidljiv ciklus, imate verjetno tudi ovulacije, možno pa je, da je do zdaj določene težave povzročala endometrioza, četudi minimalna. O sluzi težko razpravljava, ker ni prisotna pri vseh plodnih ženskah, prav tako pri neplodnih ni nujno odsotna. Sluz je le eden od spodbudnih znakov za ustrezen ciklus, nič več in nič manj. S Trisequensom se jajčnikov ne spravi v tek, če slučajno ne delujejo ampak se z njim zgolj lahko poskrbi, da se kljub nedelujočim jajčnikom ciklus dogaja na ravni maternične sluznice.
Pozdravljeni g. Pušenjak!
Prosiva vas za razlago spermiograma. Je naravna oploditev verjetna, je kaj upanja? Za zanositev se trudiva približno 6 mesecev.
Sicer je moj partner star 29 let, jaz 31 let. Partner se že od malih nog ukvarja precej intenzivno s športom. Ginekologinja je rekla, v kolikor bo spermiogram bp, bo mene napotila na hsg slikanje.
Kakšne usmeritve nam lahko date za naprej?
Spolna abstinenca: 2 dni
MAKROSKOPSKA ANALIZA
Volumen: 2 ml
utekočinjenje – normalno
konzistenca – primerna
videz – normalen
MIKROSKOPSKA ANALIZA
Koncentracija semenčic (x10 na 6/ml) – 07
število semenčic v ejakulatu – 14
št.gibljivih – 5,6
hitro progresivno gibljivi (%) – 10
počasi progresivno gibljivi(%) – 15
neprogresivno gibljivi(%) – 15
negibljivi (%) – 60
stopnja gibljivosti – 3
aglutinacije – ne
MORFOLOŠKA ANALIZA
normalni(%) – 14
nepravilne glave – 80
nepravilni vratovi in srednji del – 03
nepravilni repi – 03
DIAGNOZA: oligoastenozoospermija
Najlepša hvala za vse informacije in usmeritve.
Spermiogram bi priporočil ponoviti čez 2 do 3 mesece, sicer pa je trenuten izvid precej slab in ne obeta oploditve po naravni poti oziroma je verjetnost takšnega dogodka precej zmanjšana. Če bo izvid tudi v drugo podoben, priporočam OBMP.