Spatifil
Lep pozdrav vsem skupaj!
Nekaj me zanima v zvezi s spatifilom (ne vem, če je ime pravo-ima zelene liste in škrnicljaste bele cvetove).
Imam dve roži, ki sem ju dobila od sestre, ko je ona svojo presadila. Problem je v tem, da mi obe zelo, zelo počasi rasteta. Ko isto rožo opazujem pri sestri, mi ne gre v glavo, kaj je pri meni narobe. Pri njej ima roža 3x večje liste kot pri meni, kar naprej ji cveti (meni ni še nikoli) in na teden ji zrasteta najmanj dva lista (medtem ko pri meni v enem mesecu zraste eden ali pa še to ne). Sestra je najprej imela eno rastlino in ko jo je presadila, je meni dala dve, sama pa ima zdaj tri rožice in vse tri ji super uspevajo in cvetijo, sama pa sem nad svojima dvema že obupala. Ne vem, kaj je narobe. Naj še povem, da ima ona vse tri v sobi, kjer je cel dan prižgan radiator in zdaj se sprašujem, če je morda toplota tisto, kar te rože potrebujejo. Namreč jaz ju imam eno v kuhinji, kjer ni radiatorja in se zna kar precej ohladiti, eno pa imam v spalnici, kjer tudi ni ne vem kako zelo toplo.
Ali ima morda kdo kakšno idejo, nasvet, karkoli? Pa še tole: obe moji roži imata na vseh listih posušene konice. Ali bi ju morala bolj rositi? Naj ju kam prestavim? Kaj naj naredim, da bosta tudi meni tako lepo rasli in zacveteli?
Najlepša hvala vsem za kakršenkoli nasvet!
Pozdravljeni
Spatifil je tudi moja priljubljena rastlina, saj preživi tudi v bolj temnih kotih. Toda če ga hočete pripraviti do cvetenja potrebuje več svetlobe (postaviti jo je potrebno na okensko polico) in tudi toploto. Če imate vašo rastlino v hladni sobi je najbrž v fazi zimskega počitka in zato ne cveti in tudi raste zelo počasi. Bo pa sigurno začela intenzivno rasti in cveteti pomladi, ko bo več svetlobe in višja temperatura. Priporočam vam, da rastline ne prestavljate v toplejši prostor, saj boste tako nasilno prekinili njen počitek. Tudi poganjki in cvetovi, ki bi jih dobili na ta način ne bodo tako močni in lepi kot pomladanski. Kar se tiče suhih konic je to najbrž res zaradi suhega zraka. Rosenje sicer pomaga, ampak ga je potrebno pogosto ponavljati, saj dvigne vlago le za kratek čas. Boljša rešitev je, da priskrbite vašim spatifilom družbo, saj skupina rastlin zelo učinkovito dviguje vlago v prostoru. Bolj vlažen zrak pa bo ugodno vplival tudi na vašo kožo in kvaliteto spanja.