Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Spanje, trzanje in refluks

Spanje, trzanje in refluks

Pozdravljeni,
Pišem Vam z naslednjo težavo.
Moj sinček je star 3m. Rodil se je na rok z carskim rezom zaradi nenapredovanja poroda. Porodna teža 3710g velik 53cm.
Pri treh mesecih velik 62cm težek 6100g.
Zaradi suma na tihi / kislinski refluks je imel opravljeno Ph metrijo, ki je pokazala refluks na zgornji meji normale ( bilo je zaznanih 116 šibkih refluksov, 16 kislih in 71 vetrovnih) če vam te vrednosti kaj pomagajo. Bilo je zaznanih 5 kislinskih epizod skupno trajanje 2,21minute.
Moje skrbi pa so nekje drugje. Pri spanju in trzanju.
Vse skupaj zgleda nekako tako da mali zaspi ked uspavanjem so včasih prisotni trzlaji kratki nogice, rokice, glave včasih se med tem nasmeji oziroma trza z očmi. Kar sem prebrala da to delajo dojenčki v REM fazi.
Ampak on se točno po enem ciklu spanja zbudi in to vedno v roku prve ure spanja. In včasih zgleda to trzanje tudi kot morov refleks med spanjem vse to dela z zaprtimi očmi. Ampak kljub temu da ga nima kaj ustrašit ker je tišina v prostoru ( ima pa veliko vetrov in se napenja in ne more “prdnit” in včasih se sliši pretakanje po trebuščku) ali lahko to sproži morov refleks v spanju?
Se pa zbuja tudi ali dela med spanjem zgibke rokic. Stresa rokice. Jih ima stegnjeje naprej predse oziroma včasih kot bi se hotel raztegnit, ko se prebudi.Najbolje vam lahko to opišem kot da ima rokico v pesti in z njo stresa. Ampak ne z obema na enkrt. Enkrt zatrese levo rokico enkrat desno. Včasih tudi z nogicami. In včasih se ob tem čisto prebudi in noče več zaspsti nazaj včasih pa zaspi nazaj. Pediatrinji sem poslala krajši posnetek in pravi da gre za benigni mioklonus.
Skrbi me ker se to dogaja vsako spanje in vedno v prvi uri spanja. Ko enkrat res trdno spi tega ni opaziti. Če pa ima rahel spanec pa je to kar pogosto.
Me pa še vedno skrbi ker to še vedno traja kljub starosti 3mesecev.
Včasih se tudi zelo premeteva z glavico levo in desno in steguje vrat ob tem tudi premika roke ne vem ali je to posledica refluksa ker potem se da v tak položaj kot da je rahlo v ekstenzijskem vzorcu spi z glavico nagnejno nazaj.
In uspavanje dojenčka ali je to normalno: z glavico se “rine” na podlago(zvija notr ne znam drugače razložit) oziroma premika levo desno dokler se ne umiri in zaspi.
Je lahko vse to povezano z refluksom? Skrbi me da bi vse zgoraj opisano lahko kazalo na kaksne nevrološke krče…. res sem zaskrblejna sploh se ne morem sprostiti in opazujem otročkov vsak gib in trzljaj. In me daje panika..
Naj povem sicer sva napotena tudi v razvojno ambulanto zaradi rahle zakrčenosti telesa bolj leve strani in ekstenzijskega vzorca.
Naj povem da drugače pri 3m se že glasno smeji, se smeje, prijemle igračke jih želi nesti k ustom, sklene rokice, rokice nese v usta in jih ima v ustah, pase kravice, se lepo zamoti na igralni podlogi, vriska itd…
Najlepša hvala za odgovor oziroma mnenje za zgoraj opisank

Najverjetneje gre za normalne vzorce, dozorevanje in gibe pri dojenčku, ni pa mogoče z gotovostjo potrditi. Posnamite tudi rinjenje glavice v podlago in oba posnetka pokažite tudi v razvojni ambulanti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close