Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Spanje na trebuhu

Spanje na trebuhu

Spoštovani, imam 3 in pol mesečno hčerkico, ki se že veselo obrača na trebuh in seveda ko jo dam spat, hoče na vsak način spati na trebuhu. Pa tudi ko zaspi na hrbtu ali boku, jo čez nekaj časa najdem na trebuhu. Ampak jaz jo potem vseeno obrnem nazaj, čeprav se bo čez noč spet prekopicnila.

Ker sem že velikokrat zasledila, da se spanje na trebuhu za dojenčke ne priporoča, mi prosim povejte, kako je s tem v tem primeru, ko se dojenčica sama obrača na trebuh. Ali se ji lahko zgodi kaj hudega? Ji naj to na vsak način preprečujem, ali pa je mogoče bolje, da dela sama, kar ji paše?

Lepa hvala za odgovor in LP

Pozdravljeni, ruu,
če se vaš deklič že sam obrne, potem ne morete nič storiti. Vi jo sicer obrnite, to je že v redu. Potem pa se bo pač sama obrnila, ko se prevrača. Dejansko naj otrok spi, kot mu paše. Samo dokler lahko mi “ukazujemo”, je možno kontrolirati lego. Enkrat ko se obrne sam, je konec.

Torej nič skrbi, kar mirno spite.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moja hči je spala na trebuščku od svojega 1 meseca. In sicer smo s tem položajem začeli čisto naključno. Namreč – ni podirala kupčkov, zato je neprestano bruhala in je imela mokra oblačila. Ko pa sem jo položila na trebuh, je običajno podrla kupček in včasih tudi zaspala in spala zelo mirno in dlje kot običajno. Zato mi je ta položaj ustrezal predvsem zaradi nočnega preoblačenja mokrih oblačil.
Prav tako pa sem tudi sina začela dajati na trebušček, saj je tako bolj mirno spal – čeprav ne tako kot hči, saj se je do svojega 14 meseca zbujal vsaj 4x na noč.
Danes sta stara 7 in 3 leta in s spanjem ni več problemov. Hči spi na hrbtu ali na boku, mali pa še vedno najraje na trebuhu.

Pozdravljeni, lilč,
saj to je čisto v redu. Mi sicer svetujemo lego na boku in trebuhu (zaradi enih študij in sindroma nenadnih življenje ogrožujočih dogodkov), ampak vsak otrok je samosvoj. Če so vaši raje spali na trebuščku in jim je to ustrezalo in so sedaj že veliki lumpki, potem je vse v redu. Saj pri nekaterih dojenčkih, ki jim nikakor ne moremo zmanjšati polivanja tudi mi vseeno rečemo, kar na trebuh, pa dvigniti vzglavje posteljice.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zdravo,

moj sin (star 14 t) je bil rojen ob roku s komplikacijo – zastoj ramen, velik otrok (57 cm in 4480 g). Ni imel zlomljenje ključnice.

Pišem pa, ker sedaj spi že od 2 meseca na trebuhu, saj se je na hrbtu oz boku zelo pogosto zbujal – krči, mahanje z rokicami, polivanje (kljub dvignjenem vzglavniku).

S to spremembo je začel trdno spati, zbudi se 1x ali 2x na noč. Tudi kupček podre med spanjem tako, zato ima manj krčev, če se vmes malce razbudi, takoj brez joka zaspi sam nazaj. Seveda sem ga takrat opazovala in je že sam obračal glavico levo in desno.

Sedaj me skrbi, ker sem opazila, da rokice nima več položene ob glavi, temveč si jih da ob telesu. A je to problematično? Sem poskusila sama ta položaj in je izredno neudoben, pa ne vem ali je morda rezultat kakšnih problemov z mišičnim tonusom.

Tudi med pasenjem kravic ni več zadovoljen (drugače je bil zelo rad v tem položaju), temveč se z glavico riva v podlago in rokice da na stran ter ritko gor. To mu popravljamo, vendar se tako jezi, da ne zdrži več veliko v tem položaju. Zato uporabljamo druge trebušne položaje, bodisi na rokah ali na našem trebuhu, kolenih, kjer je zadovoljen.

Opazili smo rahli ekstenzijcki vzorec, vendar poskušamo s pravilnim “handlingom”, držimo ga v pravilnem položaju lunice (C) in se sedaj vedno manj upira. Samo če ima krče, mu ta položaj res ne ustreza. Ima pa pregled v razvojni ambulanti, toda šele v 5. mesecu.

Naj povem še, da tudi zelo pogosto poliva – skoraj po vsakem dojenju.

Prosila bi za vaše mnenje. Bi nas moralo skrbeti glede spanja in morebitne zakrčenosti?

Hvala,
Sanja

Spanje na trebuhu odsvetujemo. Morda ima nekaj težav pri vzdrževanju lege na trebuhu v budnem stanju tudi na ta račun. Ko pase kravice, mu poravnajte podlahti, tako da je naslonjen nanje. Če mu grejo ramena narazen, mu glavico potisne v podlago, dvigne ritko in ne more več vzdrževati te lege. Do pregleda pri pediatru in do pregleda v razvojni ambulanti pa pravilni handling ter upoštevanje protirefluksnih ukrepov.

Ga. Tanč, hvala za odgovor.

Če ni odveč, bi prosila, če lahko povete tudi zakaj odsvetujete spanje na trebuhu (poleg SNSD). Imamo namreč že 2 neprespani noči za nami – spanje na boku. Spet ga veliko bolj črviči (ne vem ali je povezano) in je prehlajen, zaradi česar spanje na hrbtu sploh ne pride v poštev, saj ne more dihati.

Danes se je naš fant tudi prvič obrnil iz hrbta na trebuh (si je celo sam izvlekel rokico ven). In verjetno bo enako delal tudi v spanju, če ga ravno ne omejim. Opazovala pa sem ga tudi pri pasenju kravic, brez da bi ga popravljala in sem ugotovila, da gre iz položaja plavanja sam nazaj v pasenje kravic z rokicami naprej. Se pa že želi opirati na dlani (zato rokice daja na stran) in kot da bi se želel obračati okoli svoje osi, saj se je začel s telesom nagibati v desno, s čemer mu sledijo tudi rokice.

Hvala! Sanja

Res je, gre za preprečevanje NŽOD, saj je pri obravnavi primerov bilo statistično pomembno število dojenčkov, pri katerih je prišlo do NŽOD, v zadnji legi na trebuhu. Poleg tega v manjši meri tudi vzpodbuja pretirano iztegovanje (ko so že malce večji).

https://www.momjunction.com/articles/is-it-safe-to-let-your-baby-sleep-on-her-tummy_00355846/
https://www.babycenter.com/404_when-is-it-safe-to-let-my-baby-sleep-on-his-tummy_1368446.bc
https://www.babysleepsite.com/baby-sleep-comfort/baby-sleeping-on-stomach/

New Report

Close