Najdi forum

spanje in napredovanje

Naš sedemmesečnik se že kak mesec zbuja okoli šestih ali pol sedmih zjutraj in ne zaspi več. To bi bilo sicer čisto sprejemljivo, vendar običajno ima nočni obrok med četrto in peto zjutraj in tako ravno zaspiva nazaj, ko je spet buden. Zvečer zaspi okoli osme ure, čez dan pa komaj kaki dve urici, če je pri volji tri. V povprečju spi torej kakih enajst ur na dan. Sicer se mi zdi, da mu to očitno zadostuje, saj je razen zvečer zelo dobre volje cel dan (no, le ukvarjati se je treba z njim…) Skrbi me le, ali morda zaradi premalo spanca prepočasi raste. Ob porodu je imel 3780g in 52 cm, pri skoraj sedmih mesecih 7350 g in 64 cm. Ob gosti hrani se še doji, ima šest obrokov dnevno in pediatrinja skoraj ni mogla verjeti, da je v zadnjih dveh mesecih pridobil na teži le 270 g. Ima kdo kako podobno izkušnjo? In – ima kdo kak praktičen nasvet, kako bi lahko zjutraj podaljšali spanec vsaj za kako urico. Še pred dvema mesecema je spal tudi do pol devetih ali celo devetih zjutraj in je bil potem vedno nasmejan – sedaj se večkrat zbudi z jokom in šele ko vstaneva postane dobre volje (le jaz sem malce nečimrna, ampak to je moj problem…)
L.P.

Pozdravljena!

Tudi jaz imam sincka starega 6 mesecev in pol.Glede spanja imam jaz obratno.Zdi se mi,da mi le veliko spi.Ponoci se dvakrat zbudi ,za obrok,res,da se ne dojiva vec,vendar cez dan dobi dva krepka samostojna obroka po zlicki.Vmes po potrebi tudi steklenicko mleka.Cisto se mu prepuscam, da me vodi..tako je tudi v spanju.Zjutraj je v postelji do osme ure.Priblizno tri ure je pokonci,potem pa ze zahteva spanec.tam okoli poldneva ima rundo daljsega spanja in pa tam okoli 14 ure,to se pravi po kosilu spi do 16 najvec 17 ure.Tako gledam,da je vsak dan okoli 20 ure pripravljen na spanje za noc.Takrat se tudi zadnjic malce bolj najeva,potem se prebudi zdaj ze par dni tam okoli 22 ure,takrat po potrebi je ali pa ne in nato spanje ,ki traja tam do 3 ali do 5 zjutraj..Preden vstaneva, se enkrat ponoviva hranjenje.
Sedaj tehta tam okoli 9 kg,res pa je,da je bila porodna teza kar malo cez 4 kg.
Mislim,da je pametno,da se otroka ne dvigne prehitro iz posteljice,malo se ga pusti,da se potem vidi ali bo zaspal nazaj ali pa se bo dokoncno prebudil.Meni se je ze velikokrat zgodilo,da sem ga dvignila prekmalu,potem pa je bila tu slaba volja.,ki se je odrazala z jokom,nerazpolozenostjo…itd.Mogoce pa vas mali,potrebuje, malo vec dodatnega hranjenja..to se pravi goste hrane.Jaz mu ponujam od rizkota,mlecnih kasic z raznim sadjem..itd.Veliko kombiniram,tako da ima ,kar se da pester jedilnik.Tako je obrok,bolj nasiten,otrok zadovoljen in v miru spancka,tolikor kot potrebuje.
Veliko srece..byee

Morda nisem bila jasna, vendar za svojo velikost ima očitno dovolj kil, saj vsakdo pravi, da je debelušček. Tudi prehrano ima pestro, od sadja in zelenjave do žitaric in melčnih kašic, zraven pa še dojenje. Ves čas je tudi zdrav in zelo živahen pa tudi sicer zelo razvit, kar se motorike tiče, zato tudi pediatrinja ni imela pripomb, da je premalo pridobil na teži. Mene pa vendarle skrbi, ali morda spanec vpliva na rast, kajti enajst ur se mi zdi premalo za takega dojenčka, ne glede na to, da je drugače vse O.K. Mogoče kompliciram?

Moj sin je kot dojenček (do enega leta) spal zelo malo. Ponoči se je veliko zbujal, podnevi pa je spal od 30 minut do 1 ure (redko tudi 2 uri). Tako, da je skupaj spal tudi manj kot 10 ur. Zdaj je star dve leti in spi precej več kot prej. Ponoči redno 10-12 ur in podnevi 2-3 ure. Vseskozi je zelo živahen in lepo raste.
Iz pogovorov s prijateljicami vidim, da otroci spijo zelo različno, eni tudi samo 8-9 ur, drugi spet 14 ur dnevno. Tako kot odrasli potrebujemo različno količino spanca, se tudi otroci po tem razlikujejo. Sicer pa, kot mi vedno pravi pediatrinja: če je otrok živahen, lepo je in raste, je z njim zagotovo vse vredu.
Lep pozdrav tebi in tvojemu nadebudnežu.
Andrea

Tudi moja hči je do drugega leta spala ponoči 10 ur, s tem da se je do desetega meseca tudi ponoči dojila na 3 ure. Čez dan ni nikoli spala več kot pol ure.Pri dveh letih pa se je to naenkrat obrnilo in je spala čez dan tudi 2 uri in več. V rasti ni nič zaostajala, tako da se nič ne obremenjuj.

Lp,Kaja

New Report

Close