Najdi forum

Lep Podzrav
Pred kratkim sem vam pisal o nočnih morah ki se mi pojavljajo odgovorili ste da “gre za stanje, ko budnost oz spanje telesa in zavesti nista sočasna ampak se pojavljata z zamikom”. Zanima me ali je to Sleep Paralysis-spalna paraliza kot sem zasledil na spletu, ker se tudi sam počutim paralizirano ko se mi to dogaja, zanima me kakšno stanje je “hypnagogic” in “hypnopompic”.

Spoštovani Mario,

hinagogno pomeni pojavljajoče se na prehodu iz poprej budnega stanja v spanje, hipnopompno pa pojavljajoče se iz poprejšnjega spanja v budno stanje. Sleep paralysis in nočne more imajo torej skupni imenovalec.

Meni se pogosto dogaja , da imam zelo strašne sanje, in si zelo želim , da me kdo prebudi, vendar ni uspeha. Včasih , ko sanjam , pa imam občutek da sem budna, da sem nekje na meji spanja in se trudim ,da se zbudim. Se to dogaja vam?

Lep pozdrav in en dober spanec brez sanj !

Anastazija

Sem gledala oddajo o narkolepsiji – spalni bolezni.
Upam, da se bom spomnila vseh spremljajočih znakov, poleg nenadnih napadov spanca:
Paraliza telesa v stanju med budnostjo in spanjem, z možnostjo hudih halucinacij, “mehčanje” mišic, ko lahko oseba celo skupaj pade med dnevnim dogajanjem. Napade narkolepisje se zdravi z zdravili. Ugotovili so pa tudi, da kratki načrtovani vmesni spanci pomagajo, da se tej napadi ne pojavljajo tako pogosto.

New Report

Close