Najdi forum

Spoštovani,

več ljudi več ve! Zato se obračam na vas. Že 15 let imam probleme s spahovanjem. Imela sem že vse možne preglede, od gastroskopije, rektoskopije (upam, da sem prav napisala), pregleda žolčnika, pregleda bakterij. Vse B.P. Če sem na strogi dijeti, mi ni nič, tudi ni spahovanja. Če pa pojem karkoli normalnega (solata, fižol, zelje, pohanje, goveja juha in še bi lahko naštevala), pa se spet pojavi. Najprej me napihne (občutek imam, da imam v želodcu ogromno zraka), boli me v žlički, nato pa se začne spahovanje. To lahko traja ure in ure. Običajno poteka ta proces, od takrat ko pojem hrano, do začetka spahovanja 4 do 6 ur, včasih tudi 8. Tako da če se kakorkoli pregrešim čez dan, mi gre skoraj cela noč. Sedim v postelji in se trudim, da spravim čimveč tega zraka iz sebe. Probala sem že tudi to, da sem jedla zelo počasi, da sem zajemala pri jedi čim manj zraka, pa vse skupaj ni nič pomagalo. Pomaga edino stroga dijeta (npr. na vodi kuhan krompir, vse vrste kuhane zelenjave, makaroni nezabeljeni, itd.). Nad uradno medicino sem že čisto obupala, oni te samo pošiljajo od enega do drugega, tako da mi zdaj ostane samo še alternativna, pa seveda vi, z vašimi izkušnjami. Lep pozdrav!

Lahko bi šlo za porušeno črevesno floro . Prvi znaki nepravilnosti v črevesju so:
– smrdeče blato (znak gnitja, ki ga povzročajo gnilobne bakterije),
– lepljivo blato,
– temno ali zelo svetlo blato,
– zaprtje ali driske,
– vetrovi, zlasti takrat, ko ne uživamo razhudnikov,
– napetosti v trebuhu

Pomanjkanje dobrih -probiotičnih bakterij lahko vodi v mnogo nevšečnosti- porušena črevesna flora.
Na razstrupljanje črevesja lahko vplivamo na več načinov, zlasti
1. s čiščenjem črevesja,
2. z izogibanjem toksični hrani,
3. z onemogočanjem razvoja patogenim črevesnim organizmom.

Organizmu je potrebno dodajati probiotike in t.i.prebiotike -t.j.hrana ki spodbujajo razvoj dobre črevesne flore (cikorija, radič, por, čebula, česen, artičoke in beluši. čebula,izvleček iz semen grenivk, kumina, česen, ingver, cimet….). Probiotičnih napitkov je več vrst : jogurt/ kislo mleko,
– kefir,
– kislo zelje/ repa (surovo),
– druga fermentirana hrana (miso, tempeh …).
– koncentrirani probiotiki (dehidrirani probiotiki v prahu ali kapsulah, napitki z visoko vsebnostjo probiotikov

Jaz osebno sem poskusila z nekim novim probiotičnim napitkom ki se pojavlja precej v skandinavskih deželah in Nemčiji – mislim da že tudi pri nas (gre za odkritje nekega japonca ki temelji na osnovi EM – tehnologija efektivnih mikroorganizmov, gre za neko sožitje dobrih mikroorganizmov) Je napitek ki ga piješ podobno kot alojo vero (cca 0.3 na dan) in uravnoteža črevesno floro. Sicer moje težave niso bile podobne tvojim , vendar pa sem kar hitro občutila blagodejni učinek na črevesje. Drugih koncentriranih probiotikov ki se sicer tudi dobijo pa nisem poskušala.

Dita – to je samo ena od možnosti ki bi lahko bila vzrok za tvoje nevšečnosti.

Rina9, najlepša hvala za izčrpen odgovor. Tudi jaz sem že pomislila na to, vendar so mi pri pregledu črevesja povedali, da imam vse lepo prehodno. Je pa res, da sem kronično zaprta, čeprav zelo pazim na prehrano (jem samo polnozrnat kruh, ovsene kosmiče, kaša, riž …), same lahke stvari. Čebula, česen, por, kefir, kislo zelje, to vse odpade. Lahko jem samo prekuhane stvari, nič zabeljene. S samim trebuhom nimam problemov, bolj z želodcem, kjer se nenehno nabira zrak in če ta zrak s spahovanjem ne spravim ven, imam bolečine v žlički. Zadnje čase premišljujem, če nima vse to veze z žolčnikom. Bila sem sicer trikrat na slikanju, vsakokrat je pokazalo B.P. Pred kratkim pa je moja kolegica imela napad žolča, pa se ji je potem kakšen teden spahovalo tako kot meni. Ali bi bilo možno, da je to pesek v žolčniku, pa da ga na pregledu ne pokaže? To se baje večkrat zgodi. Ali pa kronično vnetje žolčnika? No, zdaj sem se pa že kar malo zaplezala. Za vsak odgovor se zahvaljujem. LP

Dita, ne vem vse je možno, ampak ljudje ki imajo težave z gljivicami imajo zelo podobne znake. ravno danes sem govorila z osebo ki ima že 40 let take težave in je čisto obupan ker pravi da ga ima uradna medicina za hipohodra. Vem da v tujini obstaja posebna preiskava iz katere ti ugotovijo gljivice v krvi , ne vem kako je stem pri nas. Drugače ti tudi z vozrca blata lahko ugotovijo , čeprav ne vem če se je zanašati na te raziskave.No sedaj bo ta gospod prabal še s tem probiotikom ki sem ga sama jemala pa bo videl če mu pomagal. Pravi da je najhuje zvečer ko se uleže in da ima zaradi tega tudi slab spanec . Spremlja ga tudi depresija občasno in utrujenost ki se včasih kaže kot bi “imel mačka” kar je tudi tipično za gljivice. Občasno ga tudi kje srbi kožo , tudi lasišče (to ni nujno je pa možno) . Sama sem imela enkrat gljivice in sem jih odpravila z večjimi dozami kroma in cinka (nižata nivo sladkorja v krvi) . No pa sej ne vem če gre pri tebi sploh za to.

Samo vztrajaj na tem da odkriješ za kaj gre , ne glede na uradno medicino.

Zanimivo se mi zdi, da te zrnat kruh ne napenja. Pri veliko ljudeh ima namreč to nerodno lastnost. Očitno je zelo res, kar pravijo… namreč, da mora pri težavah s prebavo vsak sam ugotoviti, katera hrana mu ustreza in katera ne, ker je pri vsakem drugače.

Sem se pa pri tvojem opisovanju težav spomnila na kolegico, ki se ji nekaj podobnega dogaja po operaciji žolčnih kamnov. Pred operacijo je imela napade, zdaj jih nima več, se ji pa po skoraj vsaki hrani napihne želodec.

Obstaja sicer eno domače zdravilo, ampak je bolj namenjeno odpravljanju težav po preobilni praznični hrani in pijači in ni primerno za vsakdanjo rabo. Mogoče bi se res rajši pozanimala, če ni kaj v zvezi z žolčem?

živijo,

Rina9, ali bi mi lahko prosim povedala, kje je možno nabaviti probiotik. Tudi jaz bi probala. Škodovati mi ne more. Hvala.

Jožica,

bila sem že trikrat v 10 letih na pregledu žolčnika, pa mi zmeraj pokaže vse O.K. Lahko pa bi bil to pesek v žolčniku, pa ga aparat ne zazna. No, ne vem. Vsekakor bom zdaj probala vse, kar mi bo kdo nasvetoval, pa da zdravju ne škoduje. Lep pozdrav.

pisi mi na mail , ne smem delat reklame

Priporočam tudi pregled za alergijo na kakšno hrano. Tudi to je lahko vzrok!

New Report

Close