sovražtvo do mene
Spoštovani!
Pred par meseci sem prišla na novo delovno mesto, za katerega sicer nisem študirala. Izkazalo se je, da mi tu ne gre tako slabo. Kljub začetnemu strahu sem se razumela tudi s sodelavci. Ne dolgo zatem pa se je s strani nekaterih (navadno tistih, ki so že prej veljali za problematične) začelo dogajati nekakšno sovražtvo. Sprva sem mislila, da je to ljubosumje zaradi diplome (ki je oni nimajo), potem pa mi ni bilo več jasno, kajti v tem podjetju nisem edini diplomant, zakaj se torej spravljajo ravno na mene?
Tako se dogaja, da prihajam in odhajam v službo pod stresom, posledično temu pa veliko utrujenostjo, saj me določene izjave o meni za hrbtom zelo zbijejo. Trudim se biti močna, predvsem pa se zavedam, da je ljubosumje in sovražtvo do mene njihov problem in se zato nimam kaj sekirati. A dejstvo je, da me nekje znotraj vendarle žrejo. Zakaj ravno jaz? Tako mi je hudo, saj jim nisem storila nič žalega, kvečjemu sem prijazna do njih, mogoče še preveč prijazna!
To pa ni edini primer. Kolikor zadnje čase razmišljam, opažam, da je kar nekaj takih, ki v meni vidijo nekoga, ki ga lahko teptajo. To so lahko čisto mimoidoči ljudje, ljudje na uradih, za pultom, starejši ipd. Posebno tisti, ki so starejši od mene, mislijo kakor da so zaradi svojih let večvredni in da sem jaz navadna “šmrklja”. To me tako razkuri, da bi se včasih sama sebe pojedla! Sicer se postavim zase, a potem se vname prepir. Kajti ne dovolim, da se tako obnašajo do mene! Če pa svojih misli ne povem glasno ali pa če jih povem preveč prijazno, pa se tudi ne počutim v redu, ker se mi zdi, da čustva v meni še vedno vrejo, medtem ko se drugi ob izbruhu do mene verjetno popolnoma umirijo.
Kaj sem jaz, da morajo z mano tako ravnati? Kaj sem jim naredila? Zakaj me sovražijo? Predvsem pa me zanima, kaj naj naredim, kako naj reagiram v trenutkih kot sem jih omenila. Ne maram, da kdo tolče po meni, pa tudi če je papež!
Pozdravljeni Dina80!
Veliko ljudi gre skozi to fazo, ko se prvič zaposlijo. Nakar čez čas dobiš “trdo kožo”, kot pravijo. V resnici je pa tako, da je vsak mlad, ki prihaja na novo delovno mesto odprt, raljiv in negotov. Kjer koli bi se zaposlili, bi se v veliki možnosti našel kdo, ki bi vas obrekoval in bi mu bili trn v peti. Višje delovno mesto kot imate, bolj se bodo ljudje ob vas spotikali. Podjetje je sistem, kjer se prebuja vsakemu posamezniku veliko tega, kar je prinesel od doma. Če ste imeli zelo avtoritarnega očeta, imate veliko možnosti, da bo tudi vaš nadrejeni tak.
Vprašanje je, zakaj vas to tako moti? Kje ste se že srečali s tem svetom in je bil boleč? Vaš zadnji odstavek izraža veliko bolečine, ki je nosite v sebi. Zakaj bi vas kdo sovražil? Ljudje pač reagirajo iz svojega sveta, vi pa njihove reakcije, doživljate kot sovraštvo, ki je namenjeno vam. Tukaj pa je vprašanje, zakaj vi tako doživljate, zakaj se to lepi na vas? Od kje vam ta svet?
Morda pa je smiselno, da se v sebi malo umirite in poiščete punčko v sebi, ki je najverjetneje veliko jokala. Potolažite tega otroka v vas in si dajte priznanje, da ste vredu. Sedaj ste odrasla ženska, ni vam potrebno več na tak način. Malo nežnosti, sočutja in ljubezni do sebe, pa se bo vaš svet od znotraj počasi začel spreminjati. Nekatere stvari so tako močno zavezujoče v nas samih. Pa vendar se da, z vztarjostjo in potrpežljivostjo do sebe. Veliko besa in sovraštva ste usmerili do sebe. Ne vem na koga bi morali biti besni, pa ni bilo dovolj varno. Vrnite ta bes tja, kamor spada, spustite te solze, ki jih držite in si recite kakšno lepo in spodbudno besedo.
Pa srečno.
Sabina Stanovnik, spec. zakonske in družinske terapije
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
030/333-009
[email protected]