sosedski odnosi
Danes je krajanka prišla do mene in se mi je s svojim problemom zasmilila. Recimo ji Francika. Torej, Francika, 72 let, živi z možem Francekom na robu vasi. Preved njeno hišo je bila nekoč ruševina nekdanje hiše in gospodarskega poslopja. Nekdo je pred leti to odkupil, podrl in zgradil večstanovanjsko zgradbo (12 stanovanjskih enot) in to prodal posameznim družinam. Ti novi krajani, ki so se večinoma iz bližnjega mesta naselili pred 5-6 leti ,so problem. Zgradba je v obliki črke L in je obrnjena k Franciki. Ti “mladi” od 40 do 60 let imajo pogoste žurke, tudi sredi tedna. Na njihovem dvorišču so si postavili mize, žar … in ZVOČNIKE!!! kar je največji in edini problem. Muziko nabijajo tudi do 4 ure zjutraj. Ko jih Francika sredi noči opozarja in prosi, da naj se umirijo in znižajo glasnost, nastane problem. Ker je stara, zatežena, naj si zapre okna, naj si vzame tablete za spat, naj gre v dom in podobno. Ker oni ne delajo nič slabega, saj pojejo in se veselijo, ona pa jim kvari veselje. Francika pa doma miri moža, da ne gre on do njih, ker se boji, saj so tam vmes eni, ki so nasilni, kadar so pijani. So jo že hoteli mahnit. Drugih vaščanov to ne moti, ker zrak ne nese zvoka do njih. Sicer neko muziko slišijo in neko govorjenje, vendar ni tako moteče, da nebi mogli spati. Kakor sama poznam Franciko, ni še nikoli z nikomer bila v sporu. Pravi, da se da vse rešiti z pametnim pogovorom in s kompromisi. Očitno se tu ne da. Ker novi stanovalci imajo po njihovem vso pravico, ker so stanovanja kupili. In na njihovem delajo kao hočejo. To je njihova mentaliteta. Francika jim je rekla, da če ne bo šlo drugače, bo primorana poklicati policijo. Pa ni nič zaleglo. Kljub vsemu, bi rada dosegla en dogovor z njimi, ker pravi, da je dober sosed zlata vreden, kadar rabiš pomoč. Jaz ji ne vem pomagati, ker jaz bi že zdavnaj naredila red. Ima kdo kakšne izkušnje s takimi ljudmi. So precej arogantni. Francika pa se jim nebi rada zamerila, pa tudi boji se, da ji nebi pozneje nagajali. Samo ne napisati, da naj se odseli, ker je tam rojena in pravijo, da če takega človeka preseliš, mu odtrgaš korenine. Sicer pa, zakaj pa bi se. Najpravišnejše bi po moje bilo, da bi tiste moteče novonaseljence ( ne vse, enih 5 družin) z odlokom odselili. Misija nemogoče, ker samo Franciko in njenega moža moti. Je kakšen pameten predlog?
Mene že to moti, da se na deželi gradijo “bloki”. Me prav zanima, kako bi bilo, če bi si kdo v mestni ulici uredil štalco za kravco, ali pa pri bloku kokošnjak.
Glede na to, da je 6 stanovanj, dvomim , da prav vsi žurajo. Mogoče je tam še kdo vseljen, ki ga prav tako moti to pozno žuranje, pa bi lahko združili moči.
Glede na to da nič ne zaleže bo morda res to kar je en že predlagal. Vsakič se pokliče policijo, imate občinski odlok do kdaj je potrebna tišina, in če ni se pokliče policijo. Je pa rs da bodo tudi oni poklicali policijo, če bo Francka v nedeljo kosila travo ali kaj podobnega.
Mislim meni drugače tudi ni jasno kako je lahko sredi strnjenega nasleja hiš potem večstanovanska hiša ali pa blok.
Pa da so 6 družin starih med 40-60 let najdli takih da vsak dan žurajo mi je tudi neverjetno
Saj ne žurajo vsak dan, pravi da imajo pogoste žurke. Za nekoga, ki je prej živel v miru, je lahko tudi 1x na mesec že zelo pogosto.