SORODNIKA?
Spoštovani,
ne vem, če moje vprašanje spada v to temo, bom hvaležna za vsarkšen odgovor.
Pred letom dni sem spoznala svojega partnerja. Najino partnerstvo je resno, čustveno sva oba zrela in veva, kaj želiva. Po nekaj mesecih je prišlo na dan, da sta najini babici (bili) sestrični. Ali to lahko kakorkoli vpliva na razvoj otroka, ko se bova odločila zanj? Ali je potrebno predhodno upoštevati to sorodstveno vez in opravljati kakšne genetske teste? Če, kako to poteka in kje?
Hvala za posluh.
Pozdravljeni!
O sorodstvu partnerjev sem že nekajkrat pisala, morda boste našli še kakšen odgovor, na svoja vprašanja, če boste pogledali malo nazaj.
Vajino sorodstvo je relativno zelo oddaljeno. Pri partnerjih v tako daljnem sorodstvu je le neznatno večja možnost, kot pri drugih, da sta oba zdrava prenašalca enakega patološkega gena, ki sta ga podedovala po istem skupnem predniku in ga takšnega oba lahko posredujeta svojemu potomcu. Če bi se to dejansko dogodi, bi bil otrok lahko hudo bolan. Danes naše znanje še ne omogoča, da bi določili ev. patološke gene posameznika. Če pa se pri kakšnem bližnjem sorodniku pojavi dedna bolezen in je gen že identificiran pa seveda lahko preiskujemo ali so sorodniki zdravi prenašalci.
Če v širši družini ni posebnih dednih bolezni v takem primeru kot je vaš pred rojstvom vaših otrok visokih tveganj ne moremo ugotoviti. Tveganje, da bi s partnerjem imela enak patološki gen pa je pri tako oddaljenem sorodstvu majhno.