Najdi forum

šolski izlet gibalno oviranih otrok

Pozdravljeni, sem mama gibalno oviranega dečka, starega 11 let.
V šoli uporablja električni voziček, v šolo in iz nje pa se vozi s prilagojenim kolesom- trikolesom. Težavo imamo, kadar gredo s šolskim avtobusom na izlet. Kupili smo mu tudi invalidski voziček (navaden), ki pa ni primeren za razne terene- gozd, grobe makedam poti,….in takrat smo običajno v prtljažnik busa naložili trikolo. Problem, ki ga trenutno imamo je, da to kolo ne gre več v vsak prtljažnik avtobusa. Šola bi morala v ta namen naročiti večji bus ( večji prtljažnik)- kar se jim zaradi višjega stroška vseh učencev, ne zdi fer. Predlagali so mi, da mi za izlet -v cca 5km oddaljen kraj uredijo prevoz kolesa za ceno 30€ + DDV.
Sprašujem se, kako je z zakonodajo na tem področju? Ali moramo res starši gibalno oviranih otrok prevzeti tako velik strošek ( za dokaj majhno razdaljo) za transport gibalnih pripomočkov? Kakšna bo šele cena, ko bo izlet daljši????Kam naj se obrnem za nasvet?

mamma

Po mojem boš še največ izvedela na lokalno pristojnem Zavodu za šolstvo, tam najbolj poznajo pravilnike in vedo, kako in kaj, saj otrok verjetno ima izdano ustrezno odločbo s prilagoditvami. Verjetno bi se v neki meri lahko prilagodili tudi v razredu in izbirali poti, ki so dostopne tudi gibano oviranim osebam.

Na sosednji šoli vem, da imajo dečka na vozičku, ki je hrom od pasu navzdol in vem, da ga izjemno vključujejo v vse dejavnosti, s seboj ga vzamejo na vse tabore in ŠVN, kar zahteva precej prilagoditev, še sploh, ker je deček v plenicah, saj ne nadzira mehurja in črevesja. Nikoli ni bilo nobenih težav in stigem iz tega naslova, za kar si šola zasluži velikansko pohvalo. Zato vem, da se da, če so le ljudje pripravljeni začutiti težave in stiske drugih. Obrni se na Zavod za šolstvo!

Zemlja je res strašen kraj za bivanje. Sami problemi vsepovsod in nobenega užitka.

Napisali st ekaj nekaj takšnih sporočil. Najbrž potrebuje pomoč, da preživite v tem strašen svetu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close