sojina smetana za torto
Rastlinska smetana ima samo mascobe rastlinske, vsebuje pa mlecne beljakovine. Ko sem prebrala sestavine, res ne vem zakaj jim je dovoljeno gor napisat “rastlinska” smetana, ker po moje manj mlecnih beljakovin dobis z navadno alspko smetano, pa se tistih Ejev alpska ne vsebuje.
Mogoce bi pri sojini smetani deloval agar agar v kosmicih? Uporabila sem ga sicer za utjevanje alpske smetane, a ne vidim razloga, da ne bi tudi v tem primeru deloval. Uporabi se ga podobno kot kaksen šlagfix. Recimo, da zelite stepsti smetano iz 250ml sojine smetane. V kozarcku si pripravite 1jusno zlico (ali vec, po zelji) mletega sladkorja (zmeljete v kavnem mlincku) in 1 zvrhano cajno zlicko agar agar kosmicev. Smetano stepate in ko je skoraj stepena potresete po vrhu pripravljeno mesanico in stepete do konca. Lahko pa si pomagate z želatino. Odvisno kaj vam je ljubse in dovoljeno zaradi alergij. V primeru, da zelite uporabiti tekoce sladilo, je mogoce bolje agar ali zelatino prej previdno raztopiti v zeljenem sirupu ali bolje kar v nekaj zlicah nestepene smetane in potem zamesati v smetano. Zal tega se nisem probala, da bi vam dala tocna navodila, vem pa da je obe zelirni sredstvi potrebno dati v hladno tekocino, ki jo boste uporabili in previdno segreti in mesati brez vrenja dokler se popolnoma ne raztopi. Nato zamesate v stepeno smetano. Z zelatino se bo nato krema strdila cez cas v hladilniku z agarjem pa tudi na sobni temperaturi.
Upam, da kaj pomaga,
LP Barb