Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica SOCIALNE DELAVKE NA POMOČ-sin odklanja stike

SOCIALNE DELAVKE NA POMOČ-sin odklanja stike

Sin (7 let) s katerim sva se do sedaj kar dobro razumela, imela sva tudi redne stike (2 x tedensko in vsaki drugi vikend) kar naenkrat ne želi več pogovarjati, prav tako odklanja vsakršen dialog z mano. Glede na to, da se je bivša žena precej burno odzvala po ločitvi, in tudi ne želi komunicirati z mano, celo nekajkrat je govorila v pričo sina zelo grde stvari o meni, je kakršen pogovor z njo nemogoč. Ker sam ne vidim več izhoda iz začaranega kroga, sem razmišljal, da bi zaprosil za pomoč strokovno usposobljene delavke (soc.delavke ali pedopsihologinjo/psihologinjo). Sedaj pa ne vem na koga naj se obrnem; na osnovno šolo, ki jo otrok obiskuje, na pristojni center za socialno delo ali koga drugega.
Naj povem, da glede preživnine in stikov sva uredila na sodišču, tako da sodno odločbo o stikih imam, vendar mi nič ne koristi, ker otrok ne želi govoriti z menoj. Sina ima zelo rad, in ne bi se mu rad odpovedal, pač pa bi rad odkril vzrok, čemu je tako odklonilen do mene.

Na koga naj se torej obrnem? Sam bi se najraje na CSD Šiška, in sicer bi si želel voden stik v varni sobi, saj na našem CSD nimajo niti posluha, niti prostorov, niti usposobljenega kadra za tovrstno vodene stike. Je možno, da prideš iz drugega pristojnega CSD-ja na CSD Šiška ali mora za to dati predlog soc.delavka iz pristojnega CSD-ja?

Hvala vsem za odgovore!

Po pisanju sodeč si otrokovo mamo zelo prizadel. Sinovi to čutijo in mogoče mu je v grlu ostal cmok in v glavi nerazumljive misli, ki jih bo razumel šele kot odrasel.

Predlagam ti, da si v knjižnici sposodiš najnovejše knjige o vzgoji sinov in relaciji oče-sin. Ko boš tako bogat intelektualno, se lahko šele začneš pogovarjati. Na silo boš naredil več škode, kot koristi.

Najpomembnejši pa je vajin zrel in v dobro otroka odnos, da ga z mamico oz.bivšo ne bosta imela za boksarsko vrečo in pivnik negativne energije med vama.

Ne sili, premisli in pusti času čas.Njegovo mamo prosi, da ti sporoči, če otrok kaj potrebuje ali želi tebe za družbo. Če se bo tudi mama odklonilno obnašala, ga lahko družno uničita.V kasnejših letih lahko čuti bes do moškega spola, sam postane drugačen… Nujno je, da je otrok miren, spravljen s seboj, ve, kje so njegove korenine in da sta oba starša ljubeča in da ve, da bo vedno brezpogojno sprejet in se bosta vidva in novi partnerji, veselili njegovih dosežkov in uspehov.

Mogoče v forumu Vrtca pod gradom dobiš kakšne dobre naslove literature od ge.Dragice.

Vsem vam vpletenim želim, da zakopljete bojne sekire, si pomagate lažje preživeti težke čase in pokažete navdušenje in naklonjenost otročku, ki ni nič kriv. Ne pozabite na Miklavža!

Na knjižnem sejmu sem videla veliko knjig zate.

hvala za nasvet!Vseeno bi rad situacijo reševal takoj, ob tem pa hkrati bral literaturo,za to bi bil vesel za kakršnokoli literaturo!

LP

dr.Harville Hendrix : Zdrav otrok in ljubezen staršev (ta je najboljša),

Michael Gurian: Dečke vzgajamo drugače,

Doroty L.Nolte, Rachel Harris: Otroci so podoba svojih staršev,

Laurie Ashner,Mizch Meyerson: V kletki ljubezni ( Razjasni razdvojenost med ljubeznijo do staršev in odločitvijo za lastno življenje.)

Pamela Sims: Spodbujanje odličnosti.

Upam, da si umirjen in nevskipljiv, da se s teboj da pogovarjati, četudi se z vsem ne strinjaš, ne ponoriš, temveč se z vsem spoštovanjem razumeti sogovornika, potrudiš poiskati kompromis. Poizkusi najti verbalni stik z otročkovo mamico in ji ponuditi, da boš do smrti ostal dober oče svojemu sinu in tudi, če bo imela obveznosti ali si zgradila svoj odnos, boš pripravljen nuditi očetovsko ljubezen otroku, da bo siguren v svetu, ne da bi bil navzoč prepiru.

Predvsem pa, če želiš rešiti svojo dušo in si odgovoriti na lastne dvome in vprašanja, preberi kot prvo, da boš sam človek na mestu, z vpogledom na svoje življenje: Dr.Harville Hendrix : Najina ljubezen. To je pomembno tudi za tvojo nadaljno osebno srečo !

Zdaj sem pa že kar utrujena, ko se tako ukvarjam s tabo, ampak za enega srečnega otroka več, mi ni žal časa. Srečno!

Predvsem je pomembno, da v tem težkem obdobju, ki ga sedaj doživlja vaš otrok vztrajajte ob njem.

Ne vemo, v kakšnem odnosu sta mama in sin in zakaj vas je začel odklanjati. Otrok nikoli ne zavrže staršev. Torej so neki drugi dejavniki, ki vplivajo na njegovo vedenje. Otrok, si vedno želi stika s starši. Lahko, da se iz nekega vzroka počuti ogrožen, morda se boji izgubiti stik z mamo. Kaj se dogaja med vama z bivšo ženo? Ne glede na vajin odnos z ženo, morate vztrajati ob njem, četudi vas zavrača. Sin sedaj bolj kot kadarkoli v življenju od vas potrebuje izkušnjo, da ste kot oče vztrajali in ostali ob njem, ko mu je bilo najtežje.

Samo poskušajte ga začutiti v njegovi stiski. Zmeden je, prestrašen, ne vemo kaj mu govori mama, najbrž se boji, da če ne bo izpolnil njenih pričakovanj, da jo bo izgubil. Ni nujno, da fizično, lahko samo čustveno, kar je za sedem letnega fantka lahko huje kot smrt.

Otrok vas potrebuje, prestrašen je, potrebuje model očeta, ki vztraja in je stabilen, ki se bori zanj, pa če tudi morate za to “na konec sveta”.

Bodite mu upora in steber, na katerega se bo lahko naslonil. Vztrajajte in mu hkrati dajte čas, bodite potrpežljivi. V večji stiski kot je, bolj kot vas odklanja, bolj vas potrebuje. Naj vam bo to vodilo. Če ste oče in ga imate resnično radi, kot pravite, mu to povejte. Pogovorite se z njim iskreno in mu povejte, da karkoli se že dogaja med vama, ga ne boste nikoli zapustili.

Verjamem, da to zmorete, ker ste oče.

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

ga.Sabina stanovnik!

Tole me je precej podprlo z neko notranjo energijo. Kar strah me je bilo pisati po forumu, saj sem navajen, da očetje vse prevečkrat pokasiramo srd “samohranilk”. Seveda se bom potrudil da bom sinu stal ob strani. Tudi sam vem, da se otrok sedaj bori za ljubezen matere. Jaz sem mu še vedno neka oddaljena stvar, mama pa je le blizu. Vendar če sem se lahko več kot 2 leti prek sodišč boril zanj, tudi sedaj ne mislim odnehat. Vprašal sem le za to, ker ne želim več izgubljati časa po nepotrebnem.

Torej grem naprej v nove boje!Hvala

New Report

Close