Najdi forum

Socialna pomoč

Možev sin živi z nami od marca 2004 sporazumno z dogovorom njegove bivše žene. Maja meseca je vložena vloga na sodišče za predodelitev skrbništva . Ker je mož brezposelen in jaz imam hči iz prejšnega zakona, ki dobiva preživnino iz jamstvenega sklada mesečno 15.583 sit, moj mesečni dohodek znaša 81.900 sit, me zanima ali smo opravičeni oz. ali je mož opravičen do denarne socialne pomoči in enkratne denarne pomoči.Mož trenutno hodi na prekvalifikacijo v šolo preko zavoda za zaposlovanje.Ali se prezivnina upošteva kot mesečni dohodek pri izračunu cenzusa za soc. pomoč? Postopek o dodelitvi skrbništva še ni zaključen . Zanima pa me tudi, kako to , da njegova mati, čeprav sin ne živi z njo in je sin prijavljen za stalno na našem naslovu, ki je v drugi občini, lahko prejema za njega otroški dodatek mi pa ne, ki ga preživljamo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljena,

vsekakor morate poskrbeti za pravno ureditev skrbištva.

Prezivnina se upošteva pri izracunu denarne socialne pomoči.

Štiričlanska družina, ki živi brez vseh dohodkov bi trenutno bila upravičena do denarne socialne pomoči v višini 93.962,00 SIT. V primeru, da ima kdo od družinskih članov komercialni dohodek ali prejema preživnino za otroka se navedeni znesek zmanjša za vrednost teh dohodkov in prosilec lahko prejme razliko. Z višino dohodkov, ki jih navajate predvidoma presežete ta cenzus, čeprav le za las. Enkratna denarna socialno pomoč je posebna oblika denarne pomoči za katero družina lahko zaprosi kadar se znajde v položaju materialne ogroženosti iz razlogov na katere ni mogla vplivati. Predlagam vam, da za tako pomoč na pristojnem CSD zaprosite.

Predidevam, da je razlog da otrokova mati prejema otroški dodatek še neurejeno skrbništvo.

LP,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Socialna pomoč študentskim družinam.

Oba s fantom sva izredna študenta prvega letnika. Šolanje si plačujeva sama, hkrati pa tudi najemnino stanovanja, ki znaša 300EUR. Stroški so preveliki. Marca pa sva izvedela, da bova decembra postala starša. Fant je zaposlen za nedoločen čas, sama sem pa delala preko študentskega servisa, vendar sem službo izgubila zaradi nosečnosti. Z njegovo plačo se pa težko prebivava z meseca v mesec, z otrokom pa ne morem pomislit kako šele bo. Vsako mesečna socialna pomoč nama ni bila dodeljena, kajti njegova plača presega za nekoliko tisoč tolarjev. Najemnine pa pri tem sploh ne upoštevajo. Na ulici pa tudi ne moreva živeti? Prosila bi vas za pomoč(na koga se obrnit, kaj naj storiva…)…?
Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close