socialna pomoč in štipendija
Prosim za nasvet.
1)Fakulteto sem končala, prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje, trenutno honorarno delam, a moje delo se junija zaključi (tečaji jezikov, ki jih čez poletje ni). Ostala bom brez kakršnegakoli rednega dohodka, razen morebitnih občasnih avtorskih honorarjev, ki pa ne bodo presegali 30.000 na mesec, če sploh bodo. Ali sem upravičena do socialne pomoči? In koliko bi ta znašala?
2)Neka firma mi je izplačevala štipendijo v času študija. Študija nisem končala v roku, ki so mi ga določili, ker je bila mama zelo bolna ter je tudi umrla. Sedaj firma zahetva vračilo celotne štipendije, 2.000 000 sit – je kaka možnost, da štipendije ne bi vračala? Ko pomislim na 2.000 000, mi gre kar na jok, ker niti to ne vem, kako naj preživim iz meseca v mesec. Imam visoko izobrazbo, a službe ne dobim. S tem da se firma tudi sama ni držala pogodbe – štipendijo so mi za določeno obdobje prenehali izplačevati, ker sem šla na izobraževanje v tujino, s tem da bi mi jo zato morali izplačati naknadno – tega niso nikoli storili. Kakšen so moje možnosti, da se mi ta dolg odpiše?
Hvala za odgovor!
Pika,
1. Komercialni dohodek brezposelne osebe, ki je prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, naj ne bi mesečno presegel 10.000 SIT.
Denarno socialno pomoč lahko uveljavljate na krajevno pristojnem CSD. Višina za samsko osebo znaša 46.981 SIT. Navedeni znesek je lahko nižji, če imate urejen stanovanjski problem ali pa znižan za mesečni prejemek, ki ga prejemate s katerega drugega naslova.
2. Kar se tiče štipendije, ste imeli z izplačevalcem štipendije v pogodbi opredeljene pogoje za prejemanje štipendije, vračilo, rok za dokončanje študija, morebitno zaposlitev o organizaciji…
LP,
2.000.000,00 SIT? Od kje pa tako visok znesek?
Vse po presoji zdravnika, ki mora “primer” raziskati in ukrepati. LP JR
Forum je zaprt za komentiranje.