socialna fobija
Spoštovani!
Že eno leto se zdravim za socialno fobijo(močno potenje, nervoza, zardevanje).Na žačetku sem dobil zdravilo Prozac, nato Cipramil, katera pa mi nista dosti pomagala.Sedaj že šest mesecev jemljem zdravilo Aurorix in sicer 300mg 3-krat dnevno.To zdravilo mi sicer malo pomaga, vendar še ne dovolj,da bi se odpravili zgoraj omenjeni znaki.Sedaj me zanima ali obstaja še kakšno drugo zdravilo (antidepresiv) zoper socialno fobijo, ker moj psihiater pravi, da je to najboljši antidepresiv in če mi ta ne bo pomagal mi ne bo nobeden.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Ravno to sem hotela vprašati… kako to, da (se nekomu predpiše) / nekdo jemlje samo zdravila? Kako to, da se odstranjuje le simptome, ki so hvala bogu tu zato, da nam povedo, da nekaj ne štima… in se ne izvaja avtomatično tudi psihoterapije, kot glavni prijem?
Zakaj ni pozornost usmerjena k mehanizmom, zaradi katerih “smo socialno fobični”?
Res ne razumem, kako to, da ljudje pristajajo le na zdravila, se pa ne lotijo TEŽAV, ampak simtomov. Res tega ne morem razumeti. Ni prvič, da slišim, da je nekdo deležen le FARMAKOLOŠKE OBRAVNAVE pri psihiatru!
Andrej, nekaj me zanima…Tudi jaz trpim za enako fobijo kot ti in jemljem aurorix že tri mesece. Od tega en mesec že 900 mg na dan. Ne čutim nobenih znakov izboljšanja. Kako si občutil to izboljšanje – simptomi se niso tako pogosto pojavljali? Koliko časa si ti jemal 900 mg, da si začutil izboljšanje? Tri mesece se mi zdi kar dolga doba in sem sam predlagal psihiatru, da bi zamenjala zdravilo (cipramil, seroxat). Ta izjava tvojega psihiatre me je šokirala (da če aurorix ne pomaga, ne pomaga nič). Mi še na to lahko prosim odgovori g. Rejec?
Hvala obema!
Spoštovana Amanda,
socialna fobija je že v definiciji motnja ki prizadene odnos do soljudi, zato je vsaka rehabilitacija v tem smislu tudi psihoterapevtski ukrep, ki mu zdravilo zgolj utre pot.Brez preverjanja sproščenosti v stikih ( terapevtske naloge vedenjske psihotrapije). tudi ne moremo oceniti doseženega učinka zdravila .Odgovor je torej: za kompleksno zdravljenje socialne fobije je potrebno oboje: zdravilo in psihoterapija.