Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje SO KRIVA ZDRAVILA?

SO KRIVA ZDRAVILA?

Spoštovani!

Že več let jemljem zdravila proti visokemu tlaku. Imel sem že več terapij, zadnje leto sem jemal:
Prenessa 8 mg, Nebilet 5 mg, Loristo 100 mg zjutraj in
Lacipil 6 mg ter Loristo 50 mg zvečer.
Sčasoma pa je ta kombinacija postala »preslaba« (tlak se je počasi zvišal na povprečno 160/95) in moj zdravnik mi je terapijo zamenjal:
Adalat OROS 30 mg, Nebilet 5 mg, Loristo 100 mg zjutraj in
Loristo 100 mg zvečer.
Torej brez Prenesse in Lacipila. Terapija se je pokazala za uspešno saj so vrednosti tlaka sedaj okrog 130/80.
Žal pa sem eden tistih nesrečnežev, ki ima več zdravstvenih težav. Pred leti sem imel velike težave s preveč aktivnim sečnim mehurjem (nikoli pojasnjen vzrok, uriniral sem tudi po 20x na dan), potem so mi (v l. 2011) odkrili še rak na prostati. Po operacije prostate so se težave s prepogostim uriniranjem malce umirile in zadnje leto postale saj približno znosne.
Problemi pa so se pojavili kmalu po menjavi terapije proti visokemu tlaku oz. po uvedbi tablet Adalat OROS. Zopet sem začel urinirati po cca. 20x na dan, pojavile so se tudi hude pekočine v mehurju.
Moj zdravnik ne vidi povezave tablet Adalat OROS s ponovnimi težavami v mehurju, jaz pa nisem tako zelo prepričan, saj so se težave z mehurjem pojavile le kakšen dan po začetku jemanja tablet Adalat OROS.
Moje vprašanje: ali so moje ponovne hude težave z mehurjem lahko posledica jemanja tablet Adalat OROS? Če menite da ja, kaj bi bila ustreza zamenjava?

Za Vaše odgovore/nasvete vnaprej zahvaljeni!

Spoštovani!

Praktično za vse učinkovine iz skupine kalcijevih antagonistov (gre za eno izmed skupin učinkovin, ki se uporabljajo za zdravljenje povišanega krvnega tlaka), kamor sodita tudi lacidipin (Lacipil) in nifedipin (Adalat OROS) velja, da zaradi svojega mehanizma delovanja lahko povzročajo neželeno poliurijo (pogosto uriniranje).

Kot že rečeno, je omenjeni neželeni učinek značilen prav za vse kalcijeve antagoniste, čeprav je pogostost pojavljanja poliurije različna pri posameznih učinkovinah znotraj skupine kalcijevih antagonistov. Ker se posamezniki različno odzivamo na različne učinkovine, ni druge možnosti kot da skupaj z zdravnikom preverita kateri izmed kalcijevih antagonistov vam najbolj ustreza.

Naslednja možmnost, ki bi se jo izplačalo preveriti je uporaba lercanidipina. Gre za kalcijev antagonist primerljive učinkovitosti glede zniževanja krvnega tlak in z najmanjšo stopnjo pojavljanja poliurije kot neželenega učinka. Seveda ni nujno, da bo ustrezal tudi vam.

Seveda obstajajo tudi še druge možnosti spremembe terapije, tako da predlagam, da se o morebitni spremembi čimpreje temeljiteje pogovorite z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close