Najdi forum

A ima kdo kako idejo, kje bi se dalo dobiti pravila za šnops (igro s kartami)?
Najraje kje na internetu (čeprav sama kaj pametnega nisem žal našla), če pa kdo zagotovo ve, da so napisana v kaki knjigi, pa prosim za naslov knjige, kjer so pravila napisana.

Vem, da obstaja turnir v šnopsu, a ne najdem, ali imajo kje objavljena tudi kaka pravila …

Hvala za pomoč.

Najbolje, da prosiš za inštrukcije kakega starega šnopsarja, samo pazi: ti si pravila izmišljujejo kar sproti, takšna, kot njim pašejo, in jaz vedno popušim:))))

Mislim, da so pravila nekako takšna za igro v 4:
– igra se z 20 kartami (4 x as, kralj, dama, poba, 10). Vsak dobi 5 kart.
– kdor je na vrsti, ima prednost pri “klicu” igre, ali bo igral 3, 2 ali 1. Najnižja igra je 3, višja 2 itd. Napoveš lahko tudi “valata”, kar pomeni, da boš pobral vse karte, ko jih boš metal ven eno za drugo.
– izbiraš glede na to, koliko kart iste barve (od štirih) imaš. Več kart iste barve pomeni možnost za višjo igro in boljši rezultat.
– ostali lahko igro višajo, torej če prvi igra samo 3, lahko naslednji poviša na 2 in s tem prevzame igro.
– ko “dobiš” igro, kličeš barvo (ki je imaš največ) in navadno kralja te barve, če ga sam nimaš.
– kdor ima klicanega kralja ustrezne barve, igra s tabo v paru in vsaj na začetku ve to le on.
– klicana barva je “adut” oz. prevladujoča barva.
– kdor je na potezi, pride ven s karto. Igra se barvo na barvo (obvezno), če te nimaš, daš prevladujočo barvo, če tudi te nimaš, katerokoli barvo in “višino” karte glede na to, komu hočeš pomagati.
– vse karte pobere tisti, ki je dal najvišjo karto (= najvšjo karto izbrane barve oz. njavišjo karto prevladujoče karte). Nato le-ta pride ven z novo karto.
– ko si na potezi za pridet ven, lahko pokažeš par iste barve (dama+kralj) in to šteje 20 oz. 40, če sta v prevladujoči barvi. Ko krati pokažeš, eno obdržiš, drugo pustiš v igri.
– višina kart: največ je as, nato kralj, dama, poba, 10 (v prevladujoči barvi) in nato enako zaporedje vseh drugih barv, ki so podrejene klicani barvi, a enakovredne med sabo.
– cilj je dobiti čim več visokih kart v paru, za katerega na začetku še ne vemo, a se da sklepati (tudi napačno) skozi igro, kdo je s tabo.
– če par pobere vse karte, je to “valat”, ki šteje več kot kilcana igra “1”.
– če pri klicu igre nihče ne igra niti najnižje igre 3, se igra “klopa”. V tem primeru ni prevladujoče karte. Meče se barvo na barvo in cilj je dobiti čim manj visokih kart. Zgubi tisti, ki ima največ.

Toliko o osnovni ideji. Je že dolgo, kar sem nazadnje igral. Čisto lahko, da kaj ni povsem točno, manjka tudi kaka podrobnost o tem, kako se šteje, kako se igra v tri, itd.

Igra izvira iz nemškega prostora.

…pobrskaj v knjižnjici za kako knjigo s kartami.

Ena takih bi lahko bila: “NAJLEPŠE IGRE” (ISBN/EAN: 3830005440184)

Imeniten izbor družabnih iger za vse generacije. Igre s kartami in druge igre, s katerimi boste zapolnili pusto deževno popoldne : tri v vrsto, mikado, jamb, memo, črni peter, enka, šnops, bridge, canasta … 4+

Izdelek je razprodan in ne bo ponatisa, torej ostane le knjižnica, NUK…

Igra se v nemščini imenuje “Sechsundsechzig”
Pravila v nemščini:

Pe še angleška stran z linki na nekaj variant (že št. kart varira od 20, 32, 48, ..)

to so tok tezka pravila da si jih komi zapomnis

kaj zdaj govoriš ti o Taroku ne o šnopsu?

Beno je čist zabluzil…Najprej piše o asih in desetkah, takoj zatem pa že o 3,2,1 in valatu-tarok.

Sicer pa Beno: O Taroku je tista tvoja OSNOVNA ideja totalno brezpredmetna. Navodil(tud osnovnih) se enostavno ne da napisat…treba je igrat!

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Beno je o pravilih šnopsa vse pravilno napisal – hvala, beno, jaz se tudi učim!
za ostale pa, ki očitno ne znajo brat in vidijo neke taroke – še enkrat preberite, kaj je napisal!

To kar je pisal Beno, je daleč stran od šnopsa.

Poznam prvenstvo v šnopsu, samo ne vem če še to imajo.
Tam so igre na dva igralca – eden proti drugemu.

Sicer pa šnops lahko igrata 2, 3 ali 4.

Od števila igralcev je odvisen tudi način in potek igre.

Dejstvo je, da je potrebno imeti 20 kart v štirih različnih barvah
(pik, kara, križ in srce). V vsaki igri je ena barva tista, ki je nad drugimi in se imenuje ADUT.

Adut se pri dvojici določi z eno obrnjeno karto, pri treh ali dveh igralcih pa se “ruga”.

Igro dobi tisti igralec (ali pa dva, ker pri 3 ali 4h igralcih so tudi pari), ki prej nabere 66 točk (fant piše2, dama 3, kralj 4, desetka 10, as 11). Koliko “pik” dobi, pa je odvisno, koliko je medttemm že zbral nasprotnik oz. ali je vnaprej bila napovedana kakšna višja igra (šnops, berač, durh marš).

Če nič ne znate in ste šele začetnik, bi se verjetno kar po tukaj napisanih pravilih težko naučili….. rabite ob sebi nekoga, ki že zna, in poizkusite v praksi.

Če vas pa še kaj zanima, pa vprašajte staro redno šnopslarko.

:))) pa kaj vam je, “stara šnopsarka”?
“To, kar je napisal beno, je daleč stran od šnopsa”….????
pa saj je vse pravilno napisal, najboljše do sedaj (preverjeno pri profijih) – še par internetnih strani mi je dal na voljo, da preverim in si ogledam še pravila štetja. kar ste VI napisali, je brezveze in mi NIČ ne pomaga pri učenju, toliko da veste!
Uh, kako ne maram ljudi, ki so polni sami sebe, v bistvu pa nimajo pojma!

Bom jes napisal, k vidm, da nimate pojma, kaj je to “šnops” oz. v originalnem izvoru : SECHSUNDSECHZIG

Bom napisal za 4 igralce….po 2 igralca igrata skupaj, sedita pa eden drugemu naproti, tako da en drugemu kart ne vidita….
1. Igra se z 20-imi kartami (po 4-je asi, kralji, dame, fantje in desetke)

2. Ko delilec hoče razdelit karte vsakemu igralcu v smeri urinega kazalca, mora najprej dat svojem desnem nasprotniku, da karte “seka”, torej postavi vse karte, narobe obrnjene predenj, in ta jih lahko poljubno prestavi, vendar ne sme pa videti, za katere karte gre.

3. Nato tisti ki je karte premešal, razdeli karte vsakemu igralcu po 5, vendar ne zapored, ampak, dobi karte najprej njegov levi igralec in to 3 karte.

4. Za tem razdeli po 3 karte še vsakem igralcu, vljučno z njim samim.

5. Pravilo je tako, da mora prvi igralec “rufat”, to je na slepo izbrati barvo kart (karo, pik, križ ali srce), na podlagi le 3-eh kart, ki jih ima pred sabo, potem lahko šele dobi ostali 2 karti. Izbrana barva se imenuje “ADUT”. Potem se ostalih 6 kart razdeli med ostale 3 igralce, vključno z delilcem, ki dobi karte zadnji.

6. Igra se lahko prične …

7. Če se nobeden od igralcev ne odloči, da bo “kej igral” (o napovedih malo kasneje), lahko igra steče. Začne jo tisti, ki je rufal. Pravilo je, da morajo vsi igralci “barvati”, kar pomeni, da če na mizo pade npr. pik (pik ni adut v tem primeru), morajo vsi vreči na kup pika, če pa ga nimajo, pa “OBVEZNO” aduta. Če pa tudi aduta nimajo, potem pa lahko vržejo katero koli karto, ki jo posedujejo. PRAVILA BARVANJA pa so v vsakem primeru “OBVEZNA” in se jih mora upoštevati…..

8. Kolikor vem jaz, poznamo dve točkovni tabeli….in sicer 9run in 21run (run pomeni runter, oz. po slovensko navzdol). Posameznega kroga je konec, ko se pride do ničle ali pod njo. Več o tem spodaj.

DODATNE IGRE, KI SE LAHKO ODIGRAJO MED PARTIJO ŠNOPSA (od najmanj vrednih do največ – točkovno gledano) SO :

6 TOČK šteje igra ŠNOPS, oz. VELIKI BREZADUTNI
10 TOĆK šteje MALI
12 TOČK šteje VELIKI ADUTNI oz “BAUER”

Vsaka igra, katera se začne z napovedjo zgoraj omenjenih iger, ima naslednja pravila, ki se morajo “OBVEZNO” upoštevati. Ta pravila glasijo takole :

1. Igro vedno začne igralec, ki je napovedal največ vredno igro….
2. Obvezno je barvanje. Če se pa ugotovi, da igralec namerno ni barval, je igra zanj izgubljena, kar pomeni, da točkovno vrednost te igre pišeta ostala dva igralca. V tem primeru, lahko tudi igralec v paru, ki je napovedal določeno igro, igro tudi dobi, pa čeprav ni bilo rečeno, da bo igro izpeljal do konca.
3. NI PRAVILO….ampak zelo priporočljivo pa je, da si igralci karte, ki so bile že odigrane, zapomnejo. Tako lahko brez težav vedo, ali jim bo napoved v nadaljnem teku igre uspela ali ne. Druge metode ni.

NAPOVEDI……
ŠNOPS
Šnops pomeni, da igralec ki napove igro, mora le to izpeljati do konca….
To je igra v kateri ne igra vloge “ADUT”, ampak najvišja karta, torej AS. Če imate vsaj dva asa med svojimi kartami, in dva kralja (npr.), ste igro zagotovo dobili….drugače pa je, če igrate na “rizik” (oziroma mate slabe, nizke karte). V tem primeru točke prepustite drugemu paru igralcev.

MALI
Ta igra je ravno obratna šnopsu. To pomeni, da igro lahko izpeljete gladko če imate same “slabe” karte. Bom dal en primer “čistega, položenega” malega : B,B,B,D,K (D in K sta v eni od barv B-jev). Je pa tudi edina igra, pri kateri, karte polagaš pred sabo, in ne na kup na sredini. Igra šteje za dobljeno, ko “zvozite” vseh pet krogov, torej morate na mizo položiti vseh pet kart, ne da bi vas pri tem “prijela”, bodisi nasprotnika, ali pa tudi vaš soigralec. Vse je odvisno, kako se karte pokrivajo…..obvezno se pa igra po zgoraj navedenih pravilih.

VELIKI ADUTNI oz. “BAUER”
Pri tej igri pa ima glavno vlogo “ADUT”, torej pet adutnih kart, če jih seveda slučajno pri delitvi dobiš. Ampak za tako porazdelitev kart je možnost le 3% – na. Pravila se morajo obvezno upoštevati, karte spremljati prav tako….Da vas pa ne bodo pri igri prijeli, pa morate dobro preračunati, še preden igro sploh začnete…..Ampak pri izkušenih igralcih tega problema ni. Pri začetnikih pa je zelo pogost, kar je povsem normalno.

ŠE NEKAJ O SAMI IGRI, BREZ NAPOVEDI….
Igra vsebuje 120 točk, in te se štejejo na naslednji način :
4-je ASI…..to je 4*11 točk, kar znese 44 točk
4 DESETKE….to je 4*10 točk, kar znese 40 točk, skupaj torej 84
4-je KRALJI…to je 4*4 točk, kar znese 16 točk, skupaj 100
4 DAME….to je 4*3 točk, kar znese 12 točk, skupaj 112 in
4-je FANTI…to je 4*2 točk, kar znese 8 točk, skupaj 120.

Pri igrah brez napovedi je točkovanje možno z eno, dvema, ali največ tremi točkami. Igra poteka normalno, glavno vlogo ima adut, ki se ga mora barvati. V primeru neupoštevanja, je igra izgubljena, in nasprotnika pišeta 3 točke.
Igre je lahko konec na več načinov….

Zmagovalca (par) pišeta 1 točko v primeru, da nasprotnika zbereta skupaj (pobrane karte so samo pri enem, in oba imata možnost, da pogledata katere so, in jih preštejeta) manj kot 66 točk.

2 točki pišeta v primeru, ko imata nasprotnika manj kot 33 točk,

3 točke pa v primeru, ko nasprotnika nimata nobene pobrane karte pred sabo.

TAKO, TO JE BILO NEKAJ OSNOVNIH PRAVIL O ŠNOPSU…..UPAM, DA SEM Z NJIMI MARSIKOMU POJASNIL POTEK SAME IGRE, IN POPESTRIL DOLGOČASNE VEČERE—–LP, Roman

Nič nisem polna sama sebe, vem pa da sem izgrala z Dolenjci, Štajerci in Gorenjci in smo ga igrali vsi na enak način to tak, ki ga je napisal
keko 1032.

Razlika je samo v tem, da v različnih koncih Slo imamo drugačna imena,
temu kar on reče MALi (predvidevam da je Štajerc), mi rečemo berač.

In obratni igri rečemo DURHMARŠ ali DO MENE.

V tem, kar je pisal Beno, pa besede šnops sploh ni (se opravičujem, če sem kaj spregledala)!

In tisti ki “rufa” vedno rufa tisto, česar ima v roki več ali večje,
NE PA KRALJA, kot piše Beno.

Če imaš npr. v roki FANTA in DESETKO, boš ASA rufal, valjda, ne pa kralja !!!!!!!!!!!!!

Mogoče je Beno pravila pobral iz kake strokovne knjige – to kar pišem jaz in kot piše moj predhodnik, pa so slovenska ljudska pravila, ki se prenašajo iz roda v rod.

Še ena šnopcarka tuki.
Stara šnopsarka je čist prav napisala – iz njenega opisa se mora znajt tudi čisti začetnik.
Edina razlika je, da nekateri “rufamo”, ona pač “ruga”. Ampak bistvo ostane isto.
Joj, bi zdajle kar udarila en šnopcarski maraton 🙂

Mi smo doma igral “bežigrajsko” varianto. Vse velja, mislim, da edino ni povedano, da je desetka po moči več od kralja (drugače kot pri remiju, pokru, itd.), da se kliče dvajsetke, ko imaš kraljico in kralja iste barve. Če gre za barvo aduta se kliče 40. To pomeni, da imaš 40 pik.

Mi smo pisali od nule navzgor
3 pišeš, če nasprotnik ne pobere niti štiha
2, če ima štih
1, če ima štih in 33 pik.

Uporabljali smo pa tudi 9, ki jih drugje ne. Meni se zdi posrečena varianta, da imaš platlce. Če si imel 3 devetke si lahko klical, da je treba še enkrat pisati.

BTW mislim, da tudi stara šnospsarka rufa, samo da je napisala ruga po pomoti (g in f sta skupaj na tipkovnici).

Drugače, pa je “igralka” dala neprimeren komentar. Beno ni pisal o šnopsu.

lahko igraš šnops z menoj na gametwist.de , poiščeš igro šnops, pri zastavicah izberi slovenski jezik, računalnik ti bo izbral nasprotnika, lahko pa ga izbereš tudi sama. Imaš pa še veliko drugih iger, igraš brezplačno, za twiste, lahko se pa tudi odločiš, da plačaš določene igre. Pravila igre so razložene povsod, za vsako igro.

mene pa zanima, ce rufam in igram malega, in nasledjni ki je na vrsti povisa igro na devet, lahko mu jaz prevzamem to igro in igram devet, ali moram igrat 12?
hvala

Koliko je meni znano, boš zelo težko rufala, če imaš namen igrat malega (tj. berača)…..ker imaš v roki po vsej verjetnosti majhne vrednosti kart (pobi, dame, kralji……edino če imaš lestvico)…..Če pa že rufaš in igraš malega, oni za tabo NE MORE prevzet tebi igre z igro “devet”, ker je mali vreden 10 točk, lahko pa igra “velikega” ki je vreden 12 točk, ampak je adutni, kar pomeni, da aduti igrajo glavno vlogo…..Pri igri “devet” pa aduti ne igrajo vloge….Ampak če je imel namen igrat devet (torej brazadutnega) bo težko “prešaltal” na adutnega (velikega)….V primeru, da igraš malega, ti lahko naslednji igralec v vrsti da edino kontra bodisi na malega ali rufanje…..Če pa hoče prevzet igro, pa mora igrat velikega adutnega……To je to….

Roman ne zastopima se:
torej jaz rufam npr pika, in igram malega, igralec za mano hoce igrat 9, mu lahko jaz to igro prevzamem, da jaz igram 9, ali moram jaz igrat 12, torej z aduti???

New Report

Close