Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Smučanje z dojenčkom?

Smučanje z dojenčkom?

Lepo pozdravljene!

Lepo vas prosim, ali mi katera zaupa, če se je družina odpravila smučat z dojenčkom. Naša je stara 7,5 meseca in meni se takooo smuča. Pa si mislim, da letos ne bo nič s tem.

Ali je mogoče kdo šel smučat, kje je bil dojenček, kje se je hranil in kje je spal?

Tisočkrat hvala in lep delovni dan vsem! Ajda

Draga Ajda!
Mi smo trikrat smučali z dojenčki, saj jo so vsi rojeni v jesensko-zimskem času. Zala je imela 5 mesecev; Mariša je bila stara tri tedne, ko smo smučali v Kranjski gori in potem 2 meseca, ko smo bili v Avstriji; Aljaž pa je imel tri mesece, ko smo bili v Avstriji. Vedno smo smučali skupaj s sestričnino družino, ker so imeli tudi majhne otroke, poleg tega so zelo dobri smučarji. Pri prvih dveh deklicah smo se pri varstvu (v hotelu, apartmaju ali na smučišču) izmenjavali 2+2, včasih pa je samo eden od štirih staršev pazil na 3 do 4 otroke. Sestričnin mož je pravi otroški animator. V Avstriji smo vedno hodili (in še hodimo) v Kinderhotele, ki imajo program in bivanje 100% prilagojene otrokom (hrana, stolčki, pralni stroji, varuške, igrala in vrtci, čajna kuhinja v sobi ali nadstropju). Dojila sem torej v hotelu ali apartmaju ali v restavraciji na smučišču ali v avtu. Malo težko je bilo samo takrat, ko je bila Mariša stara 2 meseca, Zala pa 16 mesecev; takrat sem ujela samo kako urico smučanja.
Ko pa smo smučali s trimesečnim Aljažem, je bila zelo mila zima in je takrat večino dveva (do 5 ur) preživel v globokem vozičku na smučišču ob otroški žičnici. Na otroški žičnici je takrat eden izmed štirih staršev učil naši 3 in 4 leta stari deklici in sestričnina 3 in 5 let stara otroka in pazil še na Aljaža. (Če to nisem bila jaz, sem se vsake toliko časa pripeljala mimo, dojila pa sva se vsaki dve uri). Na naše smučarske počitnice imamo še danes čudovite spomine.
Tudi otroci so se zgodaj srečali s smučmi; Zala in Aljaž pri 2 letih, Mariša pa s 14 meseci. vedno so imeli prave smuči in pancarje.
Torej- veselo na smuči in veliko smučarskih užitkov! A ja, smučarska karta seveda na začetku zadošča za oba!
Nina

Joj, Nina kakšne lušte si mi naredila!!!
Jaz nisem smučala eno leto ker sem pravtako kot ti rodila v jeseni. Mali je bil star tri mesece in nekako si nismo upali z njim na smučišče.
Letos gremo smučat in nato še v toplice.
Imam pa vprašanje. Ali ni škodljivo za otrokove noge, da mu jih že pri 15 mesecih stlačimo v pancarje in nato na smučke. Včasih so govorili, da je meja 3 leta, toda tudi meni se to zdi preveč!!

Pa še nekaj bi te vprašala, ker vem, da imaš strokovno podlago za odgvor.
V toplice (Čatež) gremo skupaj s prijatelji, ki imajo 5 mesečno hčerkico. Baje ni proporočljivo, da se tako majhen dojenček dalj časa kopa, ker lula kar v vodi in en del urina skupaj z bakterijami prodre nazaj. Kakšne so tvoje izkušnje?

Hvala že v naprej!
Miša

Predvsem – urin je sterilen, zato se tega ni bati. Če misliš, da ne bo šlo, se dajo dobiti neoprenske hlačke za otročke (Fakulteta za šport) za kopanje, ki preprečujejo izločanje v vodo. Za tako majhnega otroka sta bolj nevarni dve zadevi
– klor, ki kožo močno izsušuje in lahko celo povzroči alergije (zato takoj po kopanju dodobra pod tuš in namazat!!!)
– ena zadeva pa je še temperaturna razlika. Otroci do 18 mes. ne zmorejo še saami uravnavati temp. telesa, zato lahko pride do hude podhladitve in celo vnetja ledvic. Najnižja temperatura vode za kopanje (za maks. 15 minut!) je 28 st. Celzija (v morju 25), v termalnih bazenih (ki so sdicer zelo topli) se otročki do 4 leta in še dlje ne smejo kopati, ker je preobremenilno za organizem.

Torej – s 5 ali tudi več mesečnim dojenčkom se lahko kopate v bazenih z ogrevano navadno ali morsko vodo (ne termalno ali mineralno!!!), najnižja temp, mora biti 28 stopinj, najvišja nekje 38, piše v knjigi, skupni kopalni čas pa je najbolj podaljševati od 5 minut, pa ven za nekaj časa, pa spet 10 minut,k pa spet ven, tja nekje do 20 minut z vmesnimi daljšimi počitki.
Malo daljši odgovor,vem, a sem pisala članek na to temo in sem ti pač postregla s podatki.
Upam, da se boste imeli karseda lepo!
T.

Tinkara hvala!
Odgovor sem sprintala in ga bom dala kolegici, ki ima to malo punčko. Mislim pa da bo problem, saj ne vem če je v Čatežu navadna voda mislim, da je le termalna.

Pozdrav,
Miša

Ne skrbi, je tudi navadna ogrevana, celo bazenček za otroke imajo!
T.
VEEEELIKO ČOPKANJA!!!

Zal te moram glede Cateza razocarati, Misa. Po prebranem prvem Tinkarinem sporocilu (hvala, Tinkara) sem klicala v Moravske in v Catez (to dvoje imamo rezervirano za letos), ce imajo kaksen bazen z navadno vodo. V Moravskih imajo otroski bazen tak, v Catezu pa zdaj zal ne, ker jim je pogorel veliki kompleks. Vendar pa pricakujejo, da bosta za popravilo potrebna kaka dva, mogoce trije meseci, nato pa bodo zopet imeli otrokom primerne bazene.
Kar se tice smucanja, pa tudi jaz mislim, da se da z zelo majhnim otrokom. Fino je res, ce sta dve druzini, da imas se koga za smucanje oz. za sprehode, ko partner smuca.
Caos,
Ursa

Hvala vsem za informacije.

Eh, pravkar sem povedala kolegici to kar ste napisale, pa mi je žal, da smo jih sploh povabili zraven. Tako je začela komplicirati, da te kap. Na koncu je bil izgovor to, da se otroka ne splača slačit za 15 min. Eh, ljudje smo pač različni. Verjetno pa je glavni razlog to, da se ona sama ne more sprijaznit z svojimi kg.

Saj vem, da je grdo od mene da opravljam, vendar sem res zelo razočarana. Jaz namreč komaj čakam, da našega mulca (15 mes.) vržemo v bazen, ker že doma v veliki bani tako uživa, se poliva (tudi po glavi) in plava (vrže se na trebuh in miga z nogami in rokami), da je joj!

Pozdrav,
Miša

Punce!
Preden boste čisto razočarane zaradi nezmožnosti kopanja v Čateških – sem čisto pozabila na požar, v termalne bazene pa PROSIM ne z dojenčkom!!!!! ker je nevarno za malo telesce – spomnila sem se na Terme palace in hotele Morje, ki imajo vsi v bazenih ogrevano MORSKO VODO!!!!! To ja primerno tudi za otročke! Vam kaj pomaga?
V bistvu se je res treba dobro pozanimati, preden greste z dojenčkom v kakšna zdravilišča ali terme – za otročke je še vse premalo poskrbljeno, kar je velika škoda! POskusite še v Radncih, v Laškem, v Dolenjskih toplicah, pa ja ni, da ne bi bilo kje bolje poskrbljeno za družine z majhnimi otroki. Za tista primorska letovišča pa vem, da nam je inštruktorica na plavanju za dojenčke rekla, da so v redu za naše malčke, če je v bazenih ogrevana morska voda – morda je še vedno, poskusite!
T.

Draga Miša, kar se tiče lulanja in kopanja v bazenih, ti je v vmesnem času že dodobra odgovorila Tinkara. Dodala bi eno samo malenkost: urin je pri zdravih ljudeh res sterilen, ni pa sterilno okolje na površini sečnice in okoli zadnjične odprtine. Zato pravimo, da je lulanje v vodo lahko škodljivo, ker zapiranje sfinktra sečnice lahko zakasni in se del bakterij s površine okoli sečnice zaradi podtlaka vsrka nazaj v sečno cev. Te bakterije so večinoma črevesnega izvora in res lahko povzročijo vnetje. Vse ostalo pa se načeloma strinjam s Tinkaro; dodala bi le to, da je čas bistveni faktor. Torej če otroka namakamo tudi v termalni vodi s primerno temperaturo krajši čas, mu to ne bo škodilo. Seveda pa ne smemo dovoliti, da bi to vodo požiral.
Tudi pri natikanju pancarjev je enako pomemben čas, ko jih ima otrok obute. Od 1 ali dvoletnika seveda ne moremo pričakovati, da bo smučal (bolje rečeno poskušal prve korake) dlje od pol do 1 ure (ali pa samo nekaj minut). Mnenja pa se razlikujejo. (Tudi med mojimi kolegi). Načeloma sicer velja, naj zelo majhen otrok hodi čim bolj po “lastnih podplatih”, to pomeni brez ortopedskih vložkov, trdih podplatov, opetnikov, visokih čevljev, ipd. Če pa se odločimo za smučanje, naj čevelj podpira tako gibanje, ki se pri smučanju zahteva: torej oprijem gležnja. Seveda pa je začetek postavljanja izjemno odvisen od otrokovega motoričnega razvoja, interesa in naše volje.
Pozdrav!
Nina

Draga Nina,
Prosim povej kaj več o smučarskih začetkih tvojih junakov (14 mes. in 2 leti). Mi bomo letos našega dvoinpolletnika prvič postavili na smuči in smo tudi nabavili prave pancarje in smuči. Kako gre dol, pa gor po hribu? A tudi na žičnico?
Za vsako izkušnjo in nasvet ti bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav.
Andrea

Draga Andreja!
Vsi smučarski začetki so bili po ravnem! Hoja s smučmi, vlečenje z vajetmi, da otrok dobi občutek drsenja, pa še všeč mu je. A ja, pri nas smo pri vseh uporabljali vajeti, s katerimi lahko otroka tudi sam usmerjaš v prve zavoje. Mariša je pri 14 mesecih na smuči stopila bolj po naključju, saj je mi je zdela “odštekano” premlada, za kaj takega. Se je pa tako drla, da sem ji morala natakniti Zaline pancarčke in potem še smuči. Ampak to bi morala videti! Otrok, ki je na prvem koraku stal v plugu. (Zala se je šele po dveh sezonah vožnje z vajetmi naučila samostojnega pluga). Je pa res, da je Mariša (sedaj ima 7 let) športni talent, ki smučanje sedaj trenira in je tudi slučajno več ne dohajam. Smrkja stoji pod poligonom in se dere, hop, hop, mami (blamaža).
Pri vseh treh smo uporabljali baby lifte pri dveh letih, s tem, da se je Mariša znala takrat tudi sama potegniti. Aljaž in Zala sta se samostojnega vlečenja z baby-liftom naučila pri treh in štirih letih. A ja, ko otrok že zna drseti, lahko hitro uporabiš tudi blage modre proge (ranga Preseka v Kranjski gori ali pa Podkoren) in otroka spuščaš z vajetmi. Je pa vsekakor lažji pristop s sedežnico, saj te pri vlečnicah znajo kar dobro boleti noge.
Pa še to: vsi moji otroci od prvega smučarskega koraka uporabljajo čelado.
Le veselo!
Nina

Nina, najlepša hvala.
Andrea

Nina, hvala tudi iz moje strani!

Lep smučarsko-kopalni pozdrav,
Miša

New Report

Close