smrdljiv zadah iz ust, vročina, izpuščaj
Spoštovani,
moje dete je staro 2 leti. V torek sem mu izmerila vročino 38 stopinj. Noče jest in ne piti. Že prej je imel že kar nekaj časa bolj prozoren izcedek iz noska in tu in tam je kašljal, vendar brez vročine. Naslednji dan sva šla k zdravnici, opravili smo krvno preiskavo, bojda je viroza. Ne vem kakšna. Mene pa vseeno skrbi. Danes je že peti dan odkar ima vročino. V tej neznosni pripeki sploh ne vem kako naj ga ohladim. Za nekaj trenutkov je boljše, če ga okopam v malo hladnejši vodi (35 stopinj). Pomiri se, ko mu dam svečko paracetamola. Takrat postane dobre volje, želi biti zunaj, na zraku in soncu, drugače pa joka od jutra do večera, toži, da ga boli vrat, tipam mu povečane bezgavke, vendar je vrat lepo gibljiv v vse smeri. En dan je zbruhal zajtrk. Spi nemirno, zbuja se in joka, vendar ni nenormalno zaspan in spi kvečjemu manj kot več. Včeraj se mu je pojavil nesrbeč roza izpuščaj po celem telesu, ki se danes že zliva v otoke. Iz ust mu smrdi kot iz kanala, kašlja. Zavrača hrano in tekočino. Pije le na prigovarjanje in po požirkih. Urin mu smrdi. Kaka normalno, morda bolj mehko in zelo smrdljivo blato. Pred enim tednom sva prenehala z dojenjem. Bojim se, da je z otročkom kaj hujšega, kot viroza. A je možno, da je bolezen izbruhnila v hujši obliki (do zdaj ni bil nikoli tako bolan) ker več ne dojim? Bojim se, da gre za meningitis. Ker je do ponedeljka še daleč, ko bom šla ponovno z njim k zdravniku, jaz pa prestrašena, vas lepo prosim za kak nasvet. Naj povem še to, da je moja sodelavka, s katero največ delam, noseča. Bojim se, da bi virozo (ali karkoli naj bi že to bilo) prenesla nanjo. Kako naj zavarujem tudi njo? Od srede sem na bolniški, v ponedeljek pa grem v službo. Peto in šesto bolezen je že prebolel. A je možno, da se ponavljata?
Še enkrat hvala za vašo pozornost in nasvet!
Spoštovana koka,
po opisu sodeč vaše dete preboleva eno lepo virozo, ki se pase po naših krajih v tem obdobju. Vročina 7 dni, izcedek iz noska, sočen kašelj, mehko blato, izpuščaj. Seveda so možna bakterijska poslabšanja, zato pa kontroliramo otroka na 2-3 dni, da to poslabšanje pravočasno ugotovimo. Če ima vaš otrok zadah, urin smrdi in je izcedek iz noska zelen, smrdeč, potem vsekakor v ponedeljek k svojemu zdravniku.
Meningitis pa se ne pase 1 teden, ampak se razvije v enem dnevu. Težko bi bil otrok v redu, po padcu vročine celo povsem OK, pa bi imel meningitis. Tako da ta sum lahko kar zbrišete. Meningitis je akutna zadeva.
Če je bolan vaš otrok, potem vi otrokove viroze pač ne morete prenesti na sodelavko, če ste zdravi. Če pa ste bolni tudi vi, potem pa ja.
Otrok je pač zbolel in do naslednjega poletja bo zbolel še velikokrat. Če bo v vrtcu lahko računate na 8-12 viroz do naslednjega poletja, če pa ne bo v vrtcu pa med 5-8 letno. Dojenje sedaj nima nobene zveze z obolevanjem, viroze se je nekje nalezel.
lp
Tanč
Draga Koka,
včasih smo res redkobesedni, odvisno pač od števila čakajočih, seveda pa tudi od zdravnika samega. Jaz sem tudi sicer ena klepetulja, pa veliko govorim.
Lepo se imejte in čimprej se pozdravite,
Tanč