Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Smrčanje pri otroku

Smrčanje pri otroku

Spoštovani.

Hčerka, stara 13 let, precej smrči. Ko je bila stara 6 let, smo se odločili za operacijo žrelnice. Tudi tedaj je smrčala, vsak prehlad se je zakomplicira do te mere, da smo morali uporabiti masko in zdravila za astmo. Poleg tega zaradi kapljanja v žrelo praktično nisem spala. Trikrat je tudi imela vnetje ušes. Po operacije žrelnice so vse težave, razen smrčanja, izzvenele.

Pediatrinja nam je povedala, da ima povečane mandlje in da zato smrči. Operacijo nam je odsvetovala, pa tudi sama se ne nagibam k temu.

Kaj mi svetujete?

Spoštovani,

Če ima deklica zastoje- prekinitve dihanja v spanju, je operacija mandljev potrebna čim prej – stanje je alarmantno, ker pada nivo kisika v krvi in je to slabo za možgane. Poleg tega stalno prebujanje ponoči, da bi lahko zadihala, povzroča utrujenost čez dan – pri odraslih prometne nesreče itd.

Usta so pri smrčanju pogosto odprta in se izsušijo, posledično je več kariesa.
Smrčanje ni prijetno – okolica se lahko norčuje, jo izolira.

Operacijo vam svetujem. Možna je delna odstranitev mandljev oz. intrakapsularna tonzilektomija ali popolna odstranitev mandljev (če je imela kaj angin). Morda je tudi ponovno zraslo tkivo žrelnice in se ga odstrani.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close