Najdi forum

Pozdravljeni !

Imam problem s katerim se obracam na vas, kajti ne vem vec h komu se naj. Stara sem 19 let. Pred 5 leti sem se prvic srecala z marihuano in od takrat naprej jo redno kadim. No, z raznimi enomesecnimi prekinitvami, ki so ble vmes. Zivim z mamo, ki je dokaj hitro ugotovila za moje eksperimentiranje s travo in bila je zgrozena. Takrat sem ji obljubila da ne bom vec kadila, seveda nisem govorila resnice. Cez nekaj casa je spet ugotovila da se vedno kadim in spet sem jo nekak prepricala da ne bom vec in tako se to ponavlja vse do danes. Marihuana se meni nikoli ni zdela nevarna kot npr. kaksne druge droge-trde droge. Nikoli se nisem strinjala s tem da si lahk odvisen od marihuane. Vendar ugotavljam da jaz sem, kajti velikokrat sem si ze rekla da ne bom vec kadila pa se vedno znova vracam k svoji najboljsi prijateljici. Poleg tega, ko pogledam na zadnjih 5 let svojega zivljenja ugotovim da je trava glavni vzrok vseh mojih zivljenjskih padcev.Pred casom pa se je vse skupaj se poslabsalo. Namrec mami je zarad vsega tega ze cist zmozgana. Ko pomislim kaj vse grdega sem ji uspicila me kar zmrazi. Jezna sem sama nase, jocem cele dneve in ugotavljam kako naj se resim tega in kako naj konco ze zaziviva normalno, brez prepiranja. Kako naj si povrnem njeno zaupanje, kako naj ji povrnem vse slabo, vse kar sem ji prizadejala. Vedno mi je nudila vse, custveno in materialno. Mogoce je tut to krivo. Tako ona pravi. Zato mi zdaj sploh ne daje vec denarja, ne pogovarjava se. Postali sva tujki in ne morem vec tako zivet. Rada bi ji pokazala da tokrat pa cist zares mislim se resit te trave.
In pri vsem tem mene zanima eno. Ali obstajajo mogoce kaksne terapevtske skupine za take kot sem jaz? Tako kot obstajajo za tiste ki imajo problem z alkoholom ali pa trdimi drogami. Namrec ce obstaja kaj taksnega bi takoj sla tja oz. se vpisala v program.Sem iz Maribora. Ne mi priporocat kakega psihiatra, kajti tega sem ze obiskovala pa ni kaj dosti pomagalo oz. je le za kratek cas pomagalo.
Hvala za odgovor ze vnaprej pa lep pozdrav !!

Meta

Spoštovana Meta,
morda bo vašim pričakovanjem še najbolj ustrezal “Projekt človek”. Skupina domuje na Zaloški cesti v Ljubljani nasproti reševalne postaje.

meta, lahko ti zaupam moje izkusnje…
po dolgotrajni uporabi marjance sem tudi jaz mislil, da sem odvisen, toda s tem je tako: ce verjames, da si odvisen, potem si! seveda je pri travi samo psihicna odvisnost…

ko se dovolj poglobis v delovanje ter ideologijo drog (delovanje psihicno in telesno.., posledice), potem ti vse bolj postane jasno, da je vse v tvoji glavi…
pac, clovesko telo se bori proti vsakrsnjim premembam, obenem je pa tudi sposobno se prilagajati… v tem lahko vidis tudi problem drog…
poglobi se v literaturo, trdno skleni da lahko nehas…. TODA
ne si zadajati neuresnicljivih ali ”pretiranih” ciljev (naprimer da bos nehala kaditi za vedno), ker je to tezko uresnicljivo, sploh pa, ce ti to ne uspe (cilj), ti samo pade samopodoba… in spet ti pride na um da si odvisna pa to…
reci si, nehala bom kaditi do pocitnic… neprimer… in potem to uresnicis..

drugace pa je moznost, da nehas z uporabo, tudi taka:
toliko se zadevas (velike kolicine in pogosto), da ti stanje zadosti postane normalno stanje – ko si zadet se pocutis normalnega, ko si pa trezen – pa ti je stanje tako, kot prej v zadetosti (pred intenzivno uporabo)…
tako se vlogi zamenjata … in kar naenkrat se v ”clean” stanju pocutis zelo dobro (kot prej zadeto)…
samo pazi!!! ta moznost je dvorezen mec, ker te lahko pripelje do uporabe trdih, mocnejsih drog… mene pac ni in sem se odlocil za prenehanje…
(upam da razumes point, ker se vse to tezko opise z besedami)…

peace & respectz…

zivjo Meta,

ko si enkrat zapravimo zaupanje človeka, si ga zelo težko spet pridobimo. Možno pa seveda je, zato ti predlagam da se sprijazniš z dejstvom, da si boš morala vzeti veliko poguma in volje in časa, da bos ponovno vzpostavila dober odnos s svojo mamo. Morda ne bi bilo slabo, če bi ji zaupala svoje težave in jo prosila naj ti stoji ob strani. Povej ji da jo potrebuješ, prepričana sem da ti bo prisluhnila.
Želim ti veliko poguma in moči !!

Napisala si:
“Rada bi ji pokazala da tokrat pa cist zares mislim se resit te trave.”

Cist zares? Edina resitev? Nehaj lagati sebi in njej –
in za spremembo ne govori ampak STORI !
Ko to storis, pa ji lahko poves, zagotovo, da si se resila trave.

In njeno zaupanje je res na nuli, torej, ko ji govoris, da bos nehala, pa te spet najde zadeto, ali kako skrivas travo pod odejo – njeno minimalno zaupanje se manjsas.
Daj si majhen cilj – ga bos lazje osvojila . pa potem spet se enega in se enega…
in ko opravis vec majhnih ciljev, bos pripravljena na glavnega.

New Report

Close