Najdi forum

Zdravo,

Ena zadeva me muči zadnje čase, zato o tem veliko razmišljam, pa bi bilo lepo slišat še vaša mnenja oz. izkušnje.
Ko smo hodili še v šolo (osnovno, srednjo), so nam vsi govorili “bodi priden , uči se, več znaš več veljaš, dokončaj čim več šol, faks, itd, ker boš dobil boljšo službo, višjo plačo, itd… “
Danes ugotavljam, da je veliko ljudi, ki so se tega držali, danes v življenju v zelo težkem položaju. Ali so brez služb, brez družin, skratka so neuspešni in nesrečni. Na drugi strani pa imajo tisti, ki v šoli niso bili dobri, ki so npr. komaj izdelovali razrede, se grdo obnašali, delali probleme, itd. danes super življenje, dobre službe, družine in vse ostalo, kar “pridni” nimajo.
Kaj se je zgodilo ? Zakaj takšno nasprotje ? Ker “učili” so nas drugače. Po tem kar so nam filali v glave v šolah vsak dan, dan za dnem, leto za letom – bi moglo bit življenje marsikoga drugačno, lepše, uspešnejše.
Zakaj so “slabši” prišli boljše skozi ? Mogoče zato, ker so se zavedali, da jim kasneje v življenju ne bo nič poklonjeno ? Da se bodo mogli za vsako stvar borit, se marsikdaj v življenju znajdit, poiskat kakšno drugo rešitev ?
Nam “pridnim” pa kot da je bilo rečeno, da nam bo vse nekako padlo iz neba, da bo uspeh nekako prišel, ker smo bili pač pridni.
So se vmes vrednote toliko spremenile ? Ali pa smo bili res grdo zavedeni ?

Sam nimam otrok. Če bi jih recimo imel, bi bil v velikanski dilemi, kako naj jih vzgajam, kakšne vrednote naj jim dam. Naj jih vzgajam v smislu “pridnega” ali bolj v smislu “znajdi se” ? Ne privoščim mu tega, da se mu ponovi npr. moja zgodba in najbrž še zgodba marsikoga drugega…

Vaša mnenja dobordošla… :)))

LP, Mel

ne vem kje živiš, ampak kar se mene tiče si nakvasil en kup milo rečeno neumnosti, ki nimajo veliko veze z realnostjo.
Odgovorila bom le na zadnjo stvar: Mislim, da starši, ki otrokom govorijo samo naj se učijo, da ne bodo potem preveč delali, delajo veliko napako. ob tem najbrž še doma nič ne delajo, ker se staršem kao smilijo. Učiš se zato, da znaš delati in da lahko svoje znanje prodaš po čim višji ceni. Študirat nekaj v tri krasne in potem pričakovati 2 jurja osnovne plače, je neumnost. Treba se je soočiti z realnostjo, ne pa z nekimi predstavami iz 19. stoletja.

Podobno razmišljaš kot jaz, ki me “tepe” moja pridnost. Ampak kar je, je. Bolje je biti iznajdljiv kot pameten. Iznajdljiv človek bo drugega pripravil, da bo delal namesto njega, še več, še srečen bo, če lahko naredi kaj namesto njega. :)))) Hecam se. Pri “tapridnih” je problem v tem, da so na določenih življenjskih področjih briljirali, na drugih pa sploh ne. Npr. bil je dober učenec, je dober delavec, ampak nima sreče v ljubezenskem življenju. Ampak moraš videti celotno sliko – kje pa piše, da je tisti, ki ima otroke, srečen? Je ženska srečna, če ima moža, ki je pijanec in jo pretepa? Kaj pa tisti, ki se jim rodi otrok, ki ima vse življenje zdravstvene težave? Nekdo se mogoče vozi v dobrem avtomobilu, ampak je do denarja prišel na nelegalen način. Saj nekaj časa bo užival, ampak ni rečeno, da do smrti. Bodi potrpežljiv, sčasoma se vse uravnoteži oziroma uravnovesi. Ko gradiš hišo, je pomembno, da ima dobre temelje in da je na pravi lokaciji. Ne pomaga ti, če imaš hišo, ki je pod plazom oziroma blizu vode, da jo poplavi. Tapridni gradijo počasi, z dobrimi temelji, na dolgi rok je to bolje. Otroka pa le imej, če želiš, ampak ne bodi prestrog. Pustiti mu moraš, da mu kdaj tudi spodleti, da se uči na svojih napakah. Ni treba, da je najboljši, važno je, da zna uporabiti svoje znanje in se znajti.

Če pogledava širše – ti misliš, da bi bila naša država v takem ……(grda beseda), če bi bili politiki najboljši, najpametnejši, najbolj razgledani in najbolj pošteni? So v političnih strankah zaželjeni tisti, ki razmišljajo s svojo glavo? Ne. Ali pa jih potisnejo v ozadje. Torej, slabi posamezniki so se znašli, če gledamo individualno, ampak to, da so se “znašli” uničuje našo državo. Na ŽM čveku je neka uporabnica za našo premierko in predsednika rekla, da sta ji všeč…Meni je vseeno, koliko je politik všečen, meni je pomembno, koliko je sposoben. Saj ne tekmuje za mistra ali misico, da bi mi moral/a biti všeč.

Priden otrok mogoče pomeni tudi neumen otrok. Poredni so razmišljali s svojo glavo in uresničevali to kar so si sami zaželeli. Imeli so svojo vizijo in se niso bali kaj narediti za njo. To je njihova prednost v življenju, ki je nekatere pripeljala daleč.

Bodi priden. Kaj to pomeni? Ubogaj, bodi ovca?
Bodi deloven. Kaj to pomeni? Celi dan nosi kamne iz enega konca na drugega? Tisti ki najbolj trdo delajo dobijo najmanj plače. Ne delaj trdo, delaj pametno.

Podobno kot rečejo dobri fantje ne dobijo deklet. Ti “dobri” fantje pa se ne zavedajo da niso dobri fantje, so fantje ki nimajo dosti za ponuditi in morajo igrati dobre, v osnovi so pa iste barabe s to razliko da nimajo sposobnosti.

New Report

Close