služba v tujini
Sprašujem za fanta, ki je v Sloveniji kar malce nesrečen, ker se tu ne more prav uveljaviti. Star je 30 let, magister strojništva. Trenutno je v 2. službi 2 leti. Plače ima prib. 300.000 neto. Delovne dobe ima 5 let. Izobraževanje oz. študij je zanj mala malca, vendar je ugotovil, da na inštitutu ali faksu ni pravega dela zanj, kaj šele plače, zato doktorata ni hotel delati. Obvlada angleško, špansko, portugalsko, rusko, italijansko. Začel je namreč nekaj sanjati o tujini – zanimata ga predvsem Evropa in Avstralija. Kakšne možnosti ima in na koga naj se obrne, če kdo ve oz. je imel podobno izkušnjo?!
Hvala!
Hja, morda že malce pozno, vendar bi jaz na njegovem mestu sodeloval na razpisih za evropske ustanove. Običajno so objavljeni v našem dnevnem časopisju, najbolje pa se je informirati na spletu, npr. .
V Avstraliji ima vsekakor veliko kariernih moznosti in sigurno se lahko kvalificira tudi v katerem od drzavnih migracijskih programov za nove priseljence.
Lahko me kontaktira in mu dam vec informacij ([email protected])
Lep pozdrav,
Tony
Odsvetujem , ker bo precej bolj bogo plačan kot je zdaj. 300.000 neto ni tako slabo. oz. sploh ni slabo.
samo kaksna EU organizacija ali vladna ustanova pride v postev ce gre za “uveljavitev” kajti samo tam te smatrajo kot enakopravnega clana.Vsepovsod drugje se bo moral za enak polozaj boriti in truditi vsaj 2x vec kot domacini. Moras vedeti, da nase izobrazbe v tujini gledajo skepticno ceprav potiho vsi priznavajo, da so “vzhodne” sole boljse kot zahodne. Samo primer iz mojega bivsega podjetja, ki je v lasti nemske firme.; punca iz Nemcije, sveze iz faksa, pride v slovensko podruznico in je takoj postavljena za sefa, ceprav vsi vemo, da nima blage veze, docim pa v istem casu, izobrazen slovenec, izredno sposoben, v tej isti firmi, ampak v Nemski podruznici ze 10 let dokazuje, da je vec kot sposoben za vodilni polozaj – in vsi so to vedeli – ampak ker je samo iz SLO, se vedno ni prisel na vrsto…. se enkart naj tvoj fant premisli, ce ni bolje, da se poskusi uveljaviti tukaj – kajti ce mu z vsem tem znanjem, titulami in vsem ostalim ne uspe prepricati “svojih” potem bo se 100 x tezje preprical “tuje” ne glede na katero drzavo ze pac misli. Govorim ti iz lastnih izkusenj. Tudi jaz sem bila “alfa in omega” v tem nemskem koncernu in vsi so to vedeli in mi tudi priznavali – vendar samo tako dolgo dokler se nismo zaceli pogovarjat o placi in statusu – in ko sem rekla, da grem so skoraj “pomrli” od zacudenja, grozili z zapiranjem podruznice….. Ampak jaz sem sla v tujino kot strokovnjak na dolocenem podrocju in za internacionalno org – in to je drug status ker so vsi zaposleni od drugod. Z vsemi temi jeziki je to za njega tudi najbolj smiselno. Ampak res, ne mislit da bo nekdo dol padel ko ga bo zagledal – se vedno bo treba vse to krvavo dokazat in to na tujem teritoriju
Okej Tony, a vi zrihtate tudi službo?
Če bi se jaz odločil za sprememebo, kako mi lahko pomagate?
Tole je zelo resno zastavljeno vprašanje.
nobody, Phoenix, Az
EPSO pripravlja nove razpise, ki bodo objavljeni, če ne prej, zagotovo v začetku leta 2005. Manjka jim veliko ljudi, še posebej iz novih države. Plače so zelo zelo dobre in tudi objavljenje na EPSO strani. Če se kdo zanima za delo v okviru EU ibštitucij mu predlagam, da redno spremlja njihovo stran.
Lp vsem
če koga zanima delo na EU institucijah potem se ni prepozno. EPSO pripravlja nove razpise, ki bodo objavljeni kmalu na njihovih spletnih straneh. še posbej jim manjka veliko kadrov iz novih držav. za tiste, ki jih zanimajo plače vam povem, da so zelo dobre in tudi objavljene na spletu.
lp. vsem
Zivijo!
Malo sem se sprehodila po googlu in na hitro preletela informacije podane pod imenom Tony. Zgolj iz radovednosti, ker se tolikokrat ime Tony pojavlja na med.over.net.. Zanimivo kaj vse clovek danes izve s pomocjo interneta, kajne?
Zanima me sledece; ce jaz zelim nadaljvetai svojo kariero recimo v Kanadi, potem se prijavim posljem svoj CV in vi mi najdete skuzbo al kako? In ce je temu tako, kasen je potem moj financni vlozek oz poplacilo vasih uslug?
Lp. Nadja
To je pa še kako res.
Skratka, z odhodom v tujino se res lahko računa na bistveno višji dohodek, uveljatvitev je pa čisto drug problem.
Forum je zaprt za komentiranje.