Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija slušni aparatki

slušni aparatki

Pozdravljeni!

Imam eno težavo in bi Vas prosila za pomoč.
Hčerka je stara 7 mesecev. V porodnišnici je bila neodzivna, zato so
nas napotili na ORL naprej v Lj, kjer so naredili nadaljne preiskave in
ugotovili naslednje:
najprej je bila desno delno odzivna pri 2000 in 3000 Hz, levo ni bilo
izzivno, timpanogram levo ni bilo podajnosti. Nato smo šli na APMD, kjer so
določili prag sluha levo 60 dB, desno 40 dB. Nekajkrat smo šli še na
merjenje podajnosti ponovno in sedaj je bilo levo delno izzivno pri 3000 in
4000 Hz, desno pa še vedno isto kot prej. V prostem polju se odziva na
jakost 40 dB. Naredili so še ASSR, kjer je pokazalo deno 35-45, levo 55-40.
Dobili smo aparatke na preizkušnjo.

Deklica je živahna, radovedna…spreminja jakost tonov – “poje” ter čeblja
ba-ba, ma-ma, da-da, la-la. Za svojo starost primerno. odziva se doma na vse
zvoke, ko jo sprobavamo. Sedaj pa sem ji dala aparatke in dobila kontra
efekt-deklica ne čeblja, čisto tiho je, umirjena, ko jo pokličem, me iz
druge strani išče…aparatke nosimo po 2 uri na dan, ko je spočita ter
naspana, da jo lahko sprobavam. Ni nobenih sprememb, da bi se bolje
odzivala.

zanima me, ali bi Vi predpisali aparatke glede na zgoraj omenjene izvide in
ali jih naj nosi, glede na to, da opažam kontra efekt. Sedaj imamo torej
aparatke na preizkušnji (1 mesec), nato imamo spet kontrolo.

Spoštovani!

Svoja opažanja povejte pri zdravnivi, kjer se obravnavate oziroma kjer ste dobila aparat. Te zdravnice vejo največ v zvezi s tem. Jaz bi še naprej upošteval njihova priporočila.

LP IB.

Zdravo. Hvala za odgovor. Napotke upoštevamo, ker seveda želim na najboljši način pomagati deklici, zato sem tudi gor sporočila svoja opažanja, pa nismo dobili odgovora.
Namreč ena defektologinja je bila za aparatke, druga proti aparatkom, zdravnica je rekla poskusimo.
Prosim še za Vaše mnenje. Glede na izvide APMD, ASSR, prosto polje bi Vas prosila če mi poveste, koliko deklica sliši oz ali gre za lažjo/zmerno naglušnost in ali bi Vi predpisali slušni aparat?
Pa še zanima me ali se sluh dokončno razvije pred rojstvom oz. ko se otrok rodi?

Spoštovani!

Če v prostem polju sliši na 40 dB, to pomeni da sliši šepet, kar pa je za majhnega otroka kar v redu, torej ni hujše okvare sluha.
Pa nasvet – če boste spraševali okrog, predvsem tiste, ki se ne ukvarjajo s tem, za nasvet, potem vas bodo le “zmešali”, vi pa še naprej ne boste vedli kaj narediti.

Lp IB.

Zdravo!

Mene zanima še nekaj. Sedaj nosimo aparatke. Ko ima aparatke gor, pa jih ima že dva meseca in več, nič ne čeblja, niti ne govori. Tudi pozorna ni bolj na vse…ko pa ji damo aparatke dol, govori že -čeblja pač-mama, te-te, teta, reče že ga ga-račka… Vsak dan bolj to opažam. Ko sem povedala to zdravnici, je rekla, da naj kar nosimo aparatke čim več. In tudi tam je bilo isto na pregledu, ker je punčka živahna, pokaže že veliko…ko pa jih je imela gor, kot da bi odrezali. Rekli so, da se je že navadla na njih in res opazim, da jih ne trga več toliko dol,
prosim za nasvet!
Ker sama trenutno delam tako, da imamo sedaj gor aparatke uro na dan, potem pa sem jih začela dol jemat, ker ni nobenega glasu…
Sama pa vidim, da glasen govor vse sliši in razume, šepet pa do 3 m ja, ostalo pa ne. Kakšna je izguba sluha?

Spoštovani!

Jaz priporočam, da delate tako kot so priporočali, tam imajo največ izkušenj s tem. Če ne sliši le šepet, to pomeni da so okvarjene le dolečene frekvence (ne sliši le dolečene frekvence).

LP IB.

New Report

Close