Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Slušni aparat – pomoč

Slušni aparat – pomoč

Imam očeta, starega 77 let.

Če precej let slabše sliši, imel je tudi že slušni aparat, ki ga pa zadnje dve leti ni želel/hotel uporabljati, češ da mu ne pomaga, da piska, da mu le še dodatno povečuje piskanje in šumenje v ušesih.

Sedaj smo ga ponovno prepričali, da je opravil pregled (Center za sluh in govor Maribor, Vinarska 6).
Njegov tone Audiogram je
– right FF1 – malo pod 100/8
– left FF2 – med 80 in 90/8
(upam, da je tole razumljivo napisano, ker je ta izvid edini, ki ga imam v roki).

Včeraj sva obiskala poslovalnico, kjer prodajajo slušne aparate in so nama ponudili modele
GO
UNA
INTUIS
CERTENA
in pustili par dni, da se odloči za model.
Ima tudi možnost enotedenskga testiranja.

Morda kakšen nasvet katerega izbrati, prednosti, pomanjkljivosti, uporaba, funkcionalnost, na kaj mora(va) pri izbiri paziti.

Glede na to, da je upokojenec, s najnižjo pokojnino, vsekakor ne more poseči po modelih 1000+€, zavarovalnica nudi okrog 300 €, ostalo bo njegovo doplačilo.
Domnevam, da kakšnega drugega vira, ki bi mu omogočil pridobitev še kakšnega evra pomoči (sociala?) ni?

Hvala za vsak nasvet!

Spoštovani!

Težave, ki jih navaja vaš oče, so tipične za večino starejših uporabnikov, sploh, ko je pristop le na tem, da se problem reši z receptom za slušni aparat. Zelo verjetno je več možnosti, da se oliva slabo prilega ušesu, zato piska, ali da je nošenje neudobno itd. Večina starostnikov raje aparat odloži v predal, ker je razočaranih.

Privajanje na slušni aparat je vedno postopno od nekaj minut do nekaj ur dnevno, dokler se uporabnik ne navadi na ravnanje z njim in zna uporabljati aparat oziroma prepoznati zvoke. Vse to pa zahteva čas in potrpljenje. V takih primerih je najbolje, da zaprosite za napotnico pri splošnemu zdravniku za logopeda oziroma surdopedagoga. Tam bo deležen slušnih treningov in znali mu bodo svetovati, kako uporabljati slušni aparat. Čakalna doba pa je do tri mesece … Zaprosite za tistega surdopedagoga ali logopeda, ki pri delu uporablja slušne aparate, da bo vam potem znal pomagati.

Glede na možnosti pri izbiri aparatov, ki so na voljo, poskusite izbirati med različnimi proizvajalci, ponudba v Sloveniji je dokaj bogata. Eden največjih prodajalcev je Widex, kateremu konkurira po kvaliteti Oticon. Glede na ostanke sluha mu pripada ustrezen aparat. Vse ostalo je žal na doplačilo. Druga možnost je, nisem pa prepričana, je da bi se pozanimali o drugih možnostih v ljubljanskem Centru možnosti, ki je bolj namenjen naglušnim. Telefon je (01) 505 80 46. Vsekakor pa se pozanimajte pri naglušnih, ki so dokaj močna sekcija pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Za dodatne informacije sem vam na voljo, in lep pozdrav!

http://www.zveza-gns.si/video-prispevki/dok-film/kako-do-slusnega-aparata/

mag. Petra Rezar

New Report

Close