Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija sluh pri dojencku

sluh pri dojencku

Spostovani,

imam 3,5 mesece starega sincka, ki ima tezave s sluhom. Ze v porodnisnici se ni odzval na test sluha, zato smo bili napoteni k avdiologu na polikliniko v Ljubljani. Rezultati prvega pregleda so bili naslednji:
– bobnica cela, siva. Nosnici cisti. Tonziji v nivoju lokov. Sluznica zrela roznata.
– odzove se na Baranija, Neometer.
– TOAE: ni odzivna.
– Timpanogram: desno ni podajnosti, levo tip A.
– DP: levo izzivna.
– ADG v prostem polju se odziva na jakost 40 dB.
– Dg. Hypacusis conductiva dex i.o.

Po tem prvem pregledu smo opravili kontrolo in rezultati so bili naslednji:
– bobnica cela, siva.
– TOAE: ni izzivna.
– Timpanogram: obojestransko tip A.
– DP: ni izzivna.
– ADG v prostem poju: odziva se na zvok jakosti 40 do 50 dB.
– DG: Hypacusis sensorineualis gradus mediae bil. i.o.
Zdravnica nam je pojasnila, da gre verjetno za poskodovana notranja usesa (levega in desnega) in da bo otrok moral nositi slusni aparat. Napotila nas je se na APMD avidometrijo, naroceni smo tudi se na ASSR.

Zanima me, kako je prislo do okvare notranjih uses ter seveda, kaj storiti v tem primeru, da se bo otrok cim bolj normalno razvijal?

Na tem drugem pregledu otroka nismo mogli uspavati, zato je dobil sirup za uspavanje. Po njem je skorajda nepretrgano spal 5 ur. Ko se je zbudil, se je ocitno pocutil zelo slabo, saj je hudo jokal in ga je bilo nemogoce potolaziti. Tudi jesti ni hotel (se dojiva). Je to posledica sirupa in ali je ta kakorkoli skodljiv za otroka?

Za vas cas in odgovor se vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Pita

Izguba sluha pri otroku lahko nastane iz različnih razlogov, včasih pa ga jo tudi nemogoče ugotoviti. S tem si ni potrebno beliti glave, skušajte jo odkriti skupaj z zdravnikom, ki vodi obravnavo sluha vašega otroka.
Sreča v nesreči je, da so okvaro pravočasno, to je dovolj zgodaj odkrili. Sirup za spanje lajko povzroča težave, ki jih navajate, posledic pa zaradi tega zanesljivo ne bo.
Ker gre za kompleksen problem in tudi še niste opravili vseh predpisanih preiskav, bi bil moj komentar nezanesljiv. Priporočam vam le, da sodelujete z zdravniki, ki otroka vodijo in ti vam dodo znali najbolje svetovati.
Lp, dr. IF

New Report

Close