Slovenci v Avstraliji?
Ne zanima me nic v zvezi z vizami, placami, itd – je kje kdo iz Slovenije, ki zivi v Avstraliji in bi rad kaj pocvekal – jaz sem v Melbournu.
Jaz sem pred 9 leti prisel v Adelaide, sedaj pa zivimo v Brisbane-u.
Lep pozdrav na jug, mate!
Slavko
Jaz na zalost nisem v Avstraliji. Sem pa bila lani aprila 3 tedne v Sydneju. Je bilo SUPER. Sice rmalo dezevno, ampak mislim, da je ful redko, da v avstraliji dezuje. Tako, da je to svojevrstna senzacija. kako dolgo si ze v melbournu? Kaj pocnes tam?
Slavko – srecko – jaz bi bila tudi gor na toplem raje!
matejav – jaz sem v Melbournu 5 let, “vzgajam” dva otroka (ce se to steje pod “kaj delas”), porocena (neuradno) z Avstralcem.
Dezja res ni veliko, ampak vreme (tukaj v MEL) je za skozlat!!
Osebno mislim, da sta dva otroka služba na kvadrat. Sem bila tri mesece aupair na japonskem… Sem se prvič v življenju začela spraševati, ali bi res tudi sama tako rada imela otroke ;-).
kaksno vizo pa imas, da si lahko neuradno porocena?
Ali imas kaksne stike s slovenskimi drustvi po avstraliji? Ne vem sicer kako je v Melbournu,v Sydneju je prav lepa cerkvica pri kateri se srecujejo. Mislim, da je tudi v Melbournu veliko Slovencev, tako da drustvo bi skor moralo biti. Res pa so tam verjetno clani malo starejsi.
Upam da se bo pri vas vreme kmalu popravilo. V slo napovedujejo hude ohladitve..brrrr.
Mateja
Mateja,
Lepo, da nekdo uposteva, da je vzgajanje otrok delo, sama se vcasih pocutim prav nevredno, s tem, da je dosti mojih prijateljic doma v Slo zelo aktivnih na drugih podrocjih, kot so studij ob delu, vse pocasi lezejo navzgor na delovnih lestvicah, jaz pa zabubljena tukaj… No, cez kaksno leto bom pocasi zacela kaj migat v tej zadevi, ceprav nisem bila nikoli kaj prevec ambiciozna.
Viza za de facto partnerje (ie. koruznike) je ista, kot ce bi bila uradno porocena, so pa pogoji kar strogi, ie. dve leti zivljenja v skupnem gospodinjstvu (s tem, da moras to z dokumenti dokazati). Midva sva to izpolnjevala, razen tega sem jaz rodila prvega otroka, ko je bila viza v obravnavi, kar ti racunajo kot “olajsevalno okoliscino”. Moram pa omeniti, da ne vem, kako vse to poteka, ko je oseba, ki zaprosi za vizo, ze v AUS, midva sva namrec bila se v Evropi (ie. zivela skupaj) in tudi vizo sem jaz dobila, predno sem prisla v AUS.
Kar se tice Slovencev v MEL, jaz ne poznam niti enega, vsa slovenska drustva so bolj za tiste, ki so tu ze 40 let, jaz bi se druzila bolj z mlajsimi, ki tu se niso tako dolgo. Sem poklicala in povprasala, pa nihce nic ne ve glede mlajsih.
Vreme pri nas je trenutno vroce, danes napovedujejo 35 stopinj, vendar je zelo nestalno (vsaj v MEL), tako da se zna zgodit, da je en dan tako kot danes, naslednji pa 18 – to me najbolj moti. Seveda je pa boljse kot SLO zima!
Renata
pozdravljeni vsi tam dol.
jaz sem bil doli dobre tri mesece in mi je blo super. imam tudi ogromno sorodnikov, kateri so včlanjeni v društva. res pa je, da so vsa slovenska društva v australiji za “starejše”. seveda so vabljeni tudi mlajši ampak… ma saj veste.
vreme v melbournu pa je res spremenljivo. človek ne ve, kaj naj obleče 🙂
uživajte v soncu, saj mi v snegu
živijo
tega pa res nisem vedela, da se da dobiti tudi vizo za izvenzakonskega partnerja. Sem bolj pod vtisom ameriških filmov, kjer se poročajo, da bi dobili državljanstvo ;-).
Danes spet napovedujejo sneg in ohladitve do -10, pa mislim da že noben več ne verjame (pol me bo pa jutri čakal zamet pred hišo. Ha,ha.) Jutri grem v Lj. tako da upam, da se vremenarji spet motijo. V snegu res ni fajn čakat na bus, ali pa štopati.
Me zanima, če ti slovenski člani nimajo nič otrok? Bi si mislil, da bi lahko kdo vsaj kaj omenil in te spoznal s kom tvoje starosti. Jst sem bila na japonskem “žrtev” podobne akcije. enkrat sem šla na supermarket tour, ki jo je organiziralo društvo za pomoč tujcem. Tam so vse udeleženke vzele moj mejl in mi potem skušale najti mlade moje starost (one so bile že vse poročene).
mateja
Mateja, razlika je v tem, da so otroci teh starejsih Slovencev rojeni tu in se imajo za Avstralce (vecina). Poznam nekaj druge generacije Hrvatov in ni sanse, da bi se imeli za Hrvate, vecina pa sploh jezika ne govori. Jaz bi rada navezala stike s kom, ki je pred kratkim prisel iz Slovenije sem. Pa se vedno nic…
Pri nas se vedno vroce (madonca, ze dva dni je stabilno vreme!!), tam okoli 35.
Joj, kolk sm ti fauš! Pri nas pa brije ledeno mrzli veter. S snegom sicer ni še nič, ampak mraz je pa kar.
Upam, da nisi užaljena, če te vprašam, ali imaš kaj domotožja? Jaz študiram Kitajščino in Japonščino, pa sem kar nekaj časa preživela tam. Sicer ne bi rekla, da je bilo zelo hudo, ampak so bili dnevi, ko je bilo kar hudo. Ko sem bila 8 mesecev na Kitajskem, sem celo začela gledati prenose tekem NBA, ker je v ligi igral en slovenec. Pol se mi je zdelo pa Ful dobr, da sem na kitajskem in gledam slovenca, kako igra košarko. Pa itak, da sm bila vsakič, ko so na TV vsaj omenili ime Slovenija bila čisto paf.
Vedno si dobrodosla tukaj gor v QLD, kjer je za moje pojme nebesko idealno vreme.
Jaz poznam kar nekaj mlajse generacije tudi pri vas v MELB, vecinoma druga generacija. Druzijo se bolj izven uradnih klubov v zakljucenih druzbah in mi tukaj gor delamo isto. Poznam enega, ki se s tem ukvarja – ce te zanima te lahko povezem.
S.
Jaz sem prav lani v Melbournu spoznal nekaj Slovencev druge generacije (stari okrog 30 let) in sem padel na rit!!
Folk je razpravljal o detajlih iz slovenskega sporta, ki jih jaz nisem nikoli poznal in o drugih temah iz SLO scene. Govorijo sicer anglesko, ampak veliko jih je zelo v SLO sceni po svoji individualni liniji.
Se bomo malo bolj povezali – tukaj gor ze delamo na tem!!
G’night!
S.
Imeli smo nekaj izcrpnih dni, ker je sinko zacel s solo…
Mateja, moje domotozje narasca (zato sem se tudi spravila na ta forum), ne bi si sicer mislila, ker sem pred leti 3 leta zivela v Londonu, pa mi ni nic falilo, zdaj je pa drugace – morda zato, ker sem tako dalec.
Slavko, upam, da je vase vreme gor malo bolje kot pri nas, danes popoldne je temperatura padla iz 35 na 18…
Glede Slovencev druge generacije mislim, da so veliko bolj “avstralski” kot jaz, ki sploh nisem (ne razumi me narobe – nimam nic proti njim, poznam nekaj Hrvatov druge generacije in kot ti pravis, so na tekocem s “staro” domovino, vendar so zame se vedno Avstralci) in iscem sorodne duse – rojene v Sloveniji in preseljene zadnjih nekaj let. Ves morda, kje se jih da izbrskat?
Cao
Renata
zivjo
malce pozno ampak zanima me kako je zivljenje v avstraliji?
se da dobiti sluzbo, delovno vizo, stanovanje v najem kaksne so cene tam place, kako te avstralci gledajo ker si tujec in take stvari. pa kako si ti tam je bolje kot v slo? no lep pozdrav
Lep pozdrav! Trenutno se nahajam v Kočevju (Slovenija), konec meseca potujem v Melbourne! Ali je pri Vas godno za življenje?
Sicer je tvoj post že star, upam, da si v tem času našla kaj slovencev, pa vseeno ti pošiljam kontakte, mogoče ti pride pa prav.
Lp iz Slovenije
http://nina-ninca.blogspot.com/
http://newaussie.blogspot.com/
http://fajrvehr.blogspot.com/
http://kaalen-downunder.blogspot.com/
Haha… mater, kje ste zbrskal te 3 leta stare teme?!
lep pozdrav v avstralijo .pred 4 leti se je v Avstralijo preselil Aleš Kopič pa bi ga rad našel odšel je iz Slovenije nenapovedano kako bi še lahko drugače izvedel kje je .lepa hvala
SPOSTOVANI! Vidim,da vas je kar nekaj v Melburnu.Prosil bi nekaj -rad bi videl ali slisal svojo mamo!Mama se pise Kokal Marija rojena.17.8.1942 mamin mož je rojen 10.12.1941.Imata hćerko Klavdijo,ki bi naj bila stara nekje okoli 35 let.Klavdija ima dva otroka in moža ki mu je ime Ante(Dalmatinec):Mama živi nekje 45let v Melburnu.Jaz sem njen prvi sin Viljem Novak.Če bi komu bil ta opis kaj znan bi prosil ,če bi se mi kaj dalo svetovati kako do maminega naslova. LEP POZDRAV Vili iz SLO
Forum je zaprt za komentiranje.