Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Slikanje hrbtenice

Slikanje hrbtenice

Lep pozdrav Dr. Kersnik!

V petek, prejsnji teden, sem rentgensko slikal svojo hrbtenico in bi me zelo zanimalo, preden se napotim k svoji osebni zdravnici, kaj nekateri medicinski izrazi pomenijo oz. kaj pomeni celotna situacija.
Torej, tako je zapisal spec.rentgenolog:

Nakazana deviacija Th hrbt. v desno.
Manjse klinicno nepomembne Schmorlove hernie srednjih seg. Th hrbt.

Teziscnica L/S hrbt. je premaknjena nekoliko navspred.
Nakazano ozji i.v.prostor med L5-S1 (i.v.chondrosis)

Hvalezen bi vam bil tudi, ce bi mi svetovali, kaj naj naredim s hrbtenico oz. kaksne so resitve-ce sploh so, ker me hrbtenica ze nekaj let hudo boli. Tudi sedaj, ko vam to pisem, ni nic bolje. Malce pomaga vroca kopel, vendar ne veliko. Star sem pa 23 let in se ze od majhnega ukvarjam s sportom (pred parimi leti sem nehal trenirati tenis in sem od takrat bolj fizicno pasiven), ce vam to kaj pomaga pri morebitnem resevanju mojih tezav.

Vsekakor pa se bom se ta teden odpravil k svoji osebni zdravnici in za odgovore se vam najlepse zahvaljujem,

Darko

Spoštovani!

Deviacija = ukrivljenost hrbtenice in premik težiščnice lahko vplivata na nepravilne obremenitve veziva in mišic ob hrbtenici, kar lahko povzroča bolečine. Schmorlove hernije naj bi bile ostanek dogajanj (lahko vnetnih) na hrbtenici v preteklosti in same po sebi naj vam trenutno ne bi smele delati težav. Drug problem je lahko bolj resen, kjer gre za zožitev med dvema vretencema, kjer bi lahko sčasoma prišlo tudi do izbočenja vmesne ploščice – hernie discusa – kar bi vam povzročalo bolečine vzdolž živca, na čigar korenino tako izbočenje lahko pritiska. Trenutno in kasnejše zdravljenje so prvenstveno usmerjeni v lajšanje bolečin, aktivnemu gibanju, vajam za krepitev mišic, ustrezna telesna teža in pravilna tehnika dvigovanja bremen. Zdravljenje je odvisno od stopnje težav in ev. zapleta zaradi hernije (ko je potrebna operacija).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Kaj pa mislite o Kosmodisku? Ali res pomaga, kot trdijo v reklamah? Poznam ljudi, ki imajo z njim pozitivne izkušnje in druge, ki pravijo, da nič ne pomaga. Komu naj verjamem?

Najlepša hvala,

Irena

Spoštovani!

Sebi. Če potrebujete nekaj, kar vas bo stalno opominjalo na držo, bo kar pravi. Ostalo pa bi težko sodil, ker ni bilo opravljenih nobenih znanstvenih raziskav. Upoštevati pa morate, da na marsikoga lahko vpliva tudi placebo učinek – da je nekaj storil zase in se tudi trudi nekaj storiti za svojo hrbtenico. Brez zamere, takemu privoščim, da mu koristi. Sam si ga verjetno ne bi nadel.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close