Najdi forum

Hi!
Rada bi, da mi pomagate. Iskale sem že povsod v pravopisu, a tega nikjer ne najdem. A mi pomagate, slaviste!
Kako se pravilno napiše: 16.12.2004 (brez presledka)
ali 16. 12. 2003 (s presledkom).
kaj pa krajšave, kot recimo R.W.Konwicki ali R. W. Konwicki, torej s presledkom ali brez.

Prosim, še mi pomagate in se vam že zdaj zahvaljujem, čeprav to ne sodi sem.

Sara

Nisem slavistka, ampak menda se pise s presledkom (vsaj inicialke imen, v revijah pri citiranju je ze tako). Za datum pa ne vem, ampak ga tudi vedno pisem s presledkom.
Lp
Alenka

16.12.2004

R. W. Konwich

jaz bi tko napisal – za datum sem 100%, za ime 99,9% :-))

Vse s presledkom!

Tako je-vedno s presledkom!

Tako kot je napisala polonaS: datum BREZ presledka, inicialke Z presledkom.
Sem še hitro prečekirala na raznih uradnih dopisih, bančnih izpisih… in sem prepričana, da je tako prav.

Saj sem vedela, da se pišejo vedno presledki za pikami, a sem za vsak slučaj pogledala še v Pravopis. Datumi in okrajšana imena s pikami, vse se piše s presledki.
Ti pa lahko povem, da so jih včasih stavci stavili s polovičnimi presledki.

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

Tudi jaz potrjujem kar sta napisali Polona S in Meta M – zagotovo drži sem bila sicer že pred časom na seminarju mislim, da z naslovom novosti SLOVENSKEGA PRAVOPISA in tudi to vprašanje je bilo zastavljeno in odgovor kot sta ga zapisali Polona in Meta.

MP

V novem pravopisu piše:

“Ločila pišemo večinoma brez presledka ob črki ustrezne skladenjske enote ali besede (torej so levo- ali desnostična)” (SP 2001, str. 30).

“Neskladenjsko piko pišemo:
1. za okrajšavami posameznih besed: str. (stran), dr. (doktor), l. (leta), gl. (glej), t. i. (tako imenovani)” /…/,

2. za številkami,
a) kadar zaznamujejo vrstilne številke: na 15. (petnajsti) strani; tako še 29. 11. 1989. leta, 12. sedež v XV. vrsti /…/

3. med deli številk, da ločijo enote različnih stopenj (npr. ure od minut, tolarje od stotinov, včasih tudi tisočice od nižjih enot) ali kot znamenje množenja: ob 8.15 (ob osem petnajst ali ob osmih in petnajst minut), 8055.- SIT (osem tisoč petinpetdeset slovenskih tolarjev), 132.457 (sto dvaintrideset tisoč štiristo sedeminpetdeset) /…/; pika med deli številk je stična, v pomenu ‘krat’ pa nestična in postavljena višje.” (SP 2001, str. 32)

Presledke iz gradiva sem prepisala dosledno. Torej: za piko je presledek pri obeh tvojih primerih, okrajšavi in datumu. Medvedek Pu, žal se tokrat motiš. MetaM, bančniki in uradniki navadno niso slavisti.

LP,
Mojca Tomišić, prof. slov.

Hm, recimo, da se preživljam (tudi) s pravilnimi presledki – sem namreč lektorica! In ti takole “iz prve roke” povem:

1. za vrstilnimi števniki, ki jih izpišemo s števko, seveda pišemo piko in za njo PRESLEDEK, torej: 16. 12. 2003 (s presledkom);

2. prav tako jo pišemo za okrajšavami posameznih besed, recimo profesor – prof. , Jurij Novak – J. Novak; torej je v tvojem primeru pravilen takle zapis: R. W. Konwicki – s presledkom!

To določa Pravopis na strani 32, poglavje Ločila, podpoglavje Neskladenjska raba pike, alineji 249, 252. Je pa res, da stavci stare šole stavijo take presledke s polovičnim razmakom, kar pripomore k estetiki postavitve.

Joj, joj slavistka! Prav je S presledkom!!!

Še ena slavistka in lektorica potrjuje vse presledke. Videti je, da nas je kar nekaj. Lepo.
Lp
Rosa

Kamorkoli pogledam, vsi napišejo datum tako: 16.12.2003. Torej je to narobe? Ob takih temah vidim, kako slabo je naše znanje slovenščine in pravopisa.

Očitno že celo življenje napačno pišem datume 🙂
z.

Ja, ne uči drugih pisati (tudi mene je zbodel tvoj predlog Z namesto S) in ne glej kaj uradno pišejo, ker prav je S presledkom!!!

Ne, saj ne gre za neznanje, je pa to bolj “komod”. Tudi jaz na uradne dopise pišem brez presledkov, čeprav vem, da to ni prav. Tako je s temi “uradnimi” presledki.

Pozdravček Mojca, imaš zelo zelo prav. Površno sem prebrala odgovore pred seboj in prisegla bi da sem videla, da so v postih pred menoj datumi napisani s presledki – tako samoumevno se mi je zdelo, saj to počnem vsak dan … ja tudi Mediju se zgodi da je površen … mi oprostite? In tako je bilo rečeno tudi na seminarju.

Medi

Pu, glede na to, koliko dobrega si že naredila za ta forum, se ti oprosti skoraj vse 😉
Mojca

Še en pozdravček zate draga Mojca in kar odleglo mi je za oproščenje … ha, ha … rada se šalim na svoj račun … in prelistala sem danes gradivo tega seminarja in SLOVENSKI PRAVOPIS, da se malo slovnično osvežim … in če bom kdaj v kakšni slovnični zagati te poiščem in prosim za pomoč, taka iz prve roke je zelo dobrodošla veš …

Lep dan še naprej od

MP

Jaz sem vedno za! Ja, sva iste sorte glede šal, a se čutim povsem nesproščeno, ko se javljam s pravim imenom. Lep dan še naprej tudi tebi!
Mojca

New Report

Close