Sladkorna in pouk
V 2. letniku srednje šole poučujem dekle, ki ima sladkorno. Pred malico mi večkrat reče, da se slabo počuti in če gre lahko prej kaj pojest, ker ji je padel sladkor. Dvakrat ali trikrat sem ji dovolila, ko pa se je zadnjič vrnila z običajnim sendvičem in sokom (nektarjem), ki prav gotovo vsebuje sladkor, sem posumila, da ta prehrana sploh ni primerna zanjo in da se tako slabo verjetno tudi ne počuti. Sladkorni bolniki, prosim pomagajte, ji naj ugodim ali ne. Bilo pa bi mi zelo hudo, če bi rekla ne, ona pa v hipo…. Hvala.
Jaz pa mislim, da se dekle RES lahko tako slabo počuti, da TAKOJ potrebuje hrano. RES lahko pade v hipo, če pravi čas ne dobi “sladkorja v kri”.
Je pa tudi res, da se ne prehranjuje zdravo in da bi ji polnovredna hrana mnogo dlje uravnavala določeno stopnjo sladkorja v krvi. Mogoče bi jo napotila do zdravnika, da ji še enkrat spredava o zdravi prehrani. Mnogo boljša rešitev pa se mi zdi, da bi mogoče enkrat na razredno uro povabili nekoga (zdravnik, dietetik…), ki se spozna na zdravo prehrano in na sladkorno bolezen. Cel razred bi bolj spoznal njeno bolezen, znali bi ji pomagati in znali bi se tudi SAMI zdravo prehranjevati.
Dieta, ki je dobra za sladkorne bolnike, je dobra tudi za zdrave ljudi!
J6534, želim ti, da si še naprej tako dobra učiteljica in da imaš posluh tudi za malo drugačne! 🙂
Prav vsak otrok s sladkorno boleznijo pri nas je upravičen in tudi ima aparat za merjenje glukoze v krvi. Brez tega aparata diabetik naj ne bi šel nikamor. Tudi ta deklica ga prav gotovo ima in če pazi na svoje zdravje, ga vrejtno tudi nosi vedno s seboj.
Iz lastnih izkušenj pri svojem otroku naj povem, da kadar se slabo počuti in je lačen, najprej zmerimo sladkor v krvi, da lahko pravilno ukrepamo (bodisi da gre za hipo ali hiper glikemijo oz. nizek ali visok krvni sladkor).
To bi morala storiti tudi ta deklica, posebej če za uravnavanje sladkorne bolezni uporablja inzulinsko črpalko in tudi če je na klasični metodi zdravljenja (injekcije). Moj prvi odziv bi bil, naj si zmeri vrednost sladkorja v krvi.
Kar se prehrane tiče: če ima otrok inz. črpalko, se to da prav vse lepo pokrit če pozanš vrednost oglijkovih hidratov v posameznem živilu. Vsekakor pa je za diabetika priporočljiva zdrava prehrana, brez vsebnosti sladkorja, polnozrnat kruh, nemastna hrana, …) Sladkor oz. sladka živila pridejo upoštev samo ob hipi, pa še to je potrebno vsaj delno pokriti z inzulinom. Sama bi pomislila, da dekle to svojo sladkorno tudi malo izkorišča, če pa ima res toliko hip, pa bi se bilo potrebno pogovoriti oz. to omeniti staršem, saj se te stvari s pravilnim vodenjem sladkorne bolezni lahko zelo lepo in hitro popravijo.
Imajo pa daiabetiki najstniki velikokrat probleme z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi, ker zelo radi kršijo meje in se ne držijo pravil zdrave prehrane.
Lep pozdrav.
Danes mi je končno uspelo v prisotnosti tudi razredničarke govoriti z dekletovo mamo. Dekle si daje injekcije insulina, ima pa svojo sladkorno še tako slabo pod nadzorom, da ji po mamini zjavi niso pripravljeni dati insulinske črpalke, dokler se ji raven sladkorja ne uredi pod 7. Dela prekrške pri prehrani, mama ni “seznanjena” s tem, kje si kupuje malico in kaj točno je. Ali nosi sladkor s sabo ne ve, čeprav jo je že
“večkrat opozorila”.
Mamo sem seznanila s tem, da punci od ure dovolim izključno k zdravniku in to v spremstvu enega od učiteljev. Ker je do tam blizu, bodo oni najlažje kos temu, koliko sladkorja ima ali nima.
Odločila sem se še za en temeljit pogovor z dekletom, med katerim ji bom še enkrat razložila, da je njeno zdravstveno stanje in predvsem njena dieta njena odgovornost in da lahko za svoje boljše počutje največ naredi sama. Seveda le v primeru, če se bo hotela pogovarjati. Upam, da se bo.
Občudujem vašo pripravljenost in energijo s katero želite pomagati vaši učenki pri urejenosti sladkorne bolezni. Kot mama sladkornega bolnika vem, koliko to pomeni za otroka in starše.
Lahko vas samo pohvalim in želim, da bi si zadano nalogo uspešno izpeljali.
LP.
Hvala. Odgovor sem pisala tudi za forum učitelji in učenci, kjer pa so me napadli kot neodgovorno. Prosim, preberite odgovore, če se vam da. Tudi sama imam sina, ki ima poleg celiakije še vrsto alergij, med drugim so na bicomu ugotovili, da ne prenaša sladkorja in ga v nobeni obliki ne uživa že več kot dve leti, tako, da imam vsaj približno predstavo o tem, kaj pomeni sladkorna in ustrezna dieta. Čeprav pri nas ni merjenj sladkorja, dajanja insulina…., le skrb za to, kaj poje.
Mogoče je pa navaden nektar s sladkorjem imela res zato ker ji je padel sladkor?
Ne vem, lahko da samo izkorišča sladkorno (sama je nisem nikoli, sedaj sem končala 4. letnik), ali pa tudi ne. Težko reči. Upam, da bo začela jemati diabetes z večjo odgovornostjo, očitno sedaj tega ne dela.
Forum je zaprt za komentiranje.