Slačenje pred otroki
Golota je pogosti nacin , ki ga uporabijo storilci za spolno zlorabljanje
otrok. Govorjenje,” v naši družini smo odprti do spolnosti ali ni se treba
sramovati telesa ali to je povsem normalno, zakaj bi se skrivali itd. itd.”
, kaže na razmišljanje odraslih, ki se ne zavedajo tega, da imajo otroci
pravico odlocati o tem, kaj je za njih sprejemljivo in kaj ne! V nasprotju s
tem, jim odrasli vsiljujemo svoja merila! Obcutljivi starši, starši , ki se
znajo vživeti v otroka in spoštovati njegove obcutke ,bodo tocno vedeli v
cem je problem!
Mnogi storilci zato ravno goloto uporabljajo kot nacin zlorabe otroka, saj
so prepricani, da bodo to lahko “opravicili” in prikazali kot primer
“dobrega, odprtega stika z otrokom”. Seveda se ne pri tem ne ozirajo na
otrokova obcutja. otroku se “goli nastavljajo”, ne glede na njegovo
izmikanje, na njegov sram, na njegovo nelagodje! Vsiljujejo jim nekaj, kar
potrebujejo samo oni! In to je zlorabljanje! To je spolna zloraba. Ševilo
primerov tovrstnih zlorab ni majhno in otroci v zvezi z njimi, ne glede na
to, da storilec z njimi ni prišel nikoli v telesni stik, nosijo in trpijo
enake posledice , kot žrtve drugih oblik spolnih zlorab. Storilec pa je s
tem nacinom zlorabljanja zadovoljil svoje potrebe: po obvladovanju , torej
nasilju in po svoji spolni zadovoljitvi ! Naj navedem primer: storilec je
pred hcerko in sinom veckrat hodil nag po stanovanju. Najbolj pogosto je
izkoristil cas, ko je bil sam s hcerko. Vsa leta se mu je umikala v druge
prostore ali s pogledi v tla, ko se ni mogla drugace umakniti. Deklica je
zacela dokaj hitro kazati znake zlorabljenega otroka in po enem letu je bila
zaradi posledic hospitalizirana. V svoji izpovedi je o ravnanju spregovorila
kot o zlorabi. Deklica je bila stara 6 let, ko se je zloraba zacela in 8
let, ko jo je obelodanila.Storilec je svoje ravnanje opraviceval oz.
razlagal z vzgojo oz. “odprtostjo družine” do otrok.
Nikoli nisem razmišljala o tem, da če me otrok vidi nago, da je to za njega spolna zloraba. Menim, da gre tukaj za kar nekaj stvari, ki se močno razlikujejo,
Kadar se nekdo z namenom slači pred otrokom in se razkazuje, da bi zadovoljil svoje potrebe, to razumem kot spolno izpirjenost in možnost, da lahko pride tudi do fizične zlorabe otrok.-to jaz razumem kot zlorabo in se strinjam, da je to kaznivo.
Pri nas doma, smo navajeni, da če se gre nekdo kopat ali tuširat in se gre potem obleč v sobo, pa ga otrok vidi – ja bog pomagaj se ne bom skrivala in podila otroka stran, kot da je to nekaj kar na sme videti. Se pač oblečem in pika ( prav tako mož) in v tem ne vidiva nič slabega. Kaj pa nižje razvite kulture-nimajo oblačil, kaj to pomeni, da zganjajo zlorabo?
Kaj pa nudistične plaže? Je to javno zlorabljanje ljudi?
Sama sem podpisala peticijo proti zlorabljanju in vem, da se slabo piše tistemu, ki bi karkoli storil mojim otrokom, žal, pa ne razumem ali to, da otrok kdaj vidi starše nage tudi pomeni spolno zlorabo?
Sara
Oprostite, ampak večje traparije še nisem slišala! Kdo pa ste vi, gospa Bašičeva, da tako “strokovno ” razlagate kaj je spolna zloraba? Torej so po vašem vsi otroci, ki hodijo s straši v razne nudistične kampe, spolno zlorabljani? In to ne samo od staršev, ampak celo od tujcev! Sama sicer ne hodim na nudistične konce morske obale, toda, da bi se pred svojim otrokom ravno skrivala, tega tudi ne počnem. Kot mi je poznano je bila tam nekje po drugi svetovni vojni taka vzgoja, da človek ni smel pokazati niti koščka kože in morda je še danes to v modi med versko blaznimi, toda med razgledanimi, sodobnimi ljudmi naj bi veljalo golo telo za nekaj normalnega, naravnega, če že hočete – od Boga danega! Očitno sem tudi jaz “storilec”, kadar letim iz kopalnice gola v sobo po obleko, pa do danes tega sploh nisem vedela! Kaj mi svetujete, gospa Bašič, kako naj otroku obrazložim, da golo človeško telo ni fuj? In kako naj ga ubranim zlorabe, ki jo povzročajo mediji (TV, časopisi, revije, internet, plakati…)?Če je možno vložiti tožbo zaradi spolne zlorabe, bom to rade volje storila, kajti kakšen milijonček bi mi kar prav prišel!
Če je otrok proti temu, pa ga prisilijo, po mojem so. Moja hči je stara dvanajst let in že od svojega sedmega leta ne želi na nudistično plažo. In tako od takrat dalje ne hodimo na nudistično plažo. Tudi v kopalnici želi biti sama od sedmega leta in je pač sama. Ker otroci so prav tako kot odrasli osebe, katerih želje je treba upoštevati, da jih ne spravimo v neprijeten položaj. LP Harry
Nike…tudi meni se je takoj porodila ta misel….Potem sem tudi jaz spolna nadlegovalka, kajti zgodi se, da se v kopalnici tuširam, pa pustim vrata le priprta, pridejo otroci v kopalnico, pa me verjetno tud pogledajo…( a se jim nastavljam???)…če slučajno pozabim pižamo, grem gola v spalnico- pa me spet kdo vidi…- se spet nastavljam???…Verjetno v tem primeru ne gre za spolno nadlegovanje, kaj???
Kako bi se počutili pa vi , ko bi prišli domov in srečali enega od svojih ostarelih staršev nagega na hodniku, ker je pozabil pižamo?
Verjetno nelagodno in v zadregi, čeprav bi jih razumeli. Intimnost pać hoče vsak zase ohraniti …
Tudi otroci, ki odraščajo so v zadregi. Če bi od rojstva vsi hodili nagi, bi bilo pač vse normalno, kajne?
lp, NENA
Hja, malce nas je zaneslo v pretiravanje, se mi zdi.
Jaz bi rekla, da bi bilo ‘posiljevanje’ otroka z nagoto samo v tem primeru, da otrok jasno izrazi svoj odpor do nagote, mi ga pa v to silimo.
Seveda se to praviloma dogaja okrog pubertete, pa ne zaradi nase nagote, ampak zaradi sprememb na lastnem telesu zaradi katerih se nagote sploh zacnejo zavedati.
Na morju smo bili vecinoma ‘brez’ in dokler so bili otroci majhni, ni
nobeden od njih sploh kakorkoli ragiral na to. Kasneje (ob pojavu prvih dlak 🙂 pa so se zaceli zapirati in skrivati. Pri tem, da jih pogled na starse se vedno ni motil. In potem so spet ‘preboleli’ svoj
sram in spet zlezli iz kopalk, pri tem da ne enega ne drugega ni nikoli nihce komentiral…..
Mislim, da je zadeva taka. Otrok sam pokaže, če mu kaj ni všeč ( z leti in odražanjem pač vsak starš, ki je pozoren in zna opazovati svojega otroka vidi, kdaj začne otrok zahtevati zasebnost kdaj mu kaj ni všeč in to zahteva in pričakuje tudi od drugih).
Takrat bodo razumni starši vedeli, da pač otroku ni do nudistične plaže ( tako kot je rekel Harry), starši vidijo lahko, kdaj hoče imeti otrok zasebnost, se želi sam obleči, sam kopati… Otroku je takrat treba ustreči in mu pustiti zasebnos, tako boste svojemu otroku najbolje ustregli.
Lala
Tu ni mišljeno če te otrok slučajno vidi, pač pa so primeri, ko se starši prav nastavljajo goli otrokom in jim ni mar, če je otrokom neprijetno. Vsak otrok goloto dojema drugače. Kot sem že enkrat napisal, se tudi pri nas nismo skrivali, ampak ko nam je hčerka jasno nakazala, da ji je neprijetno, smo opustili nudistično plažo.
LP Harry
Tudi sama mislim, da gremo v tem, kaj je spolno nadlegovanje in kaj ne, predaleč. V naši družini hodimo poleti v nudistični kamp, kjer je človek lahko oblečen ali pa tudi ne. Naj bi se torej ostale mesece skrivala pred otroki, da me slučajno ne bi videli golo? Mislim, da če otroci vidijo, da je to čisto naravna stvar, se tudi sami ne bodo počutili nelagodno.
Verjamem, da so ljudje, ki se namerno slačijo pred otroki, da bi s tem zadovoljili svoja nizkotna nagnjenja, vendar zaradi tega ne morete obtožiti vseh naturistov spolnega nadlegovanja!
Oprostite, ampak meni se zdi to skrajno banalno, da bi 7 letni otrok sam odločal o tem, ali bomo šli na morje na nudistično plažo ali ne. Sama hodim tja že celo življenje, sedaj s svojo družino, prej pa s svojimi starši in v začetku pubertete sem tudi sama le s težavo odložila zadnjo krpico s sebe, pa nisem nikoli pomislila, da sem spolno nadlegovana, pravzaprav mi to še na misel ni prišlo, kaj šele moji mami ali očetu. Saj bi ju kap zadela, če bi sedajle brala tole temo. Tudi moji otroci so na plaži brez kopalk, starejša 5 letna hči je že lani hotela imeti na sebi kopalke, pa ji to seveda nisem pustila, torej sem jo po mnenju nekaterih spolno zlorabila!!!??? Skrajno banalno, bi rekla.
Seveda je hotela kopalke samo zaradi prelepega vzorca na njih, nikakor ne zaradi kake sramežljivosti. Mislim, da se spolne zlorabe dogajajo tudi v skrajno moralističnih in “krščansko usmerjenih” družinah.
Mimika
Sem podobnega mnenja. Živim sama s štiriletno hčerko, pa do sedaj nisem pomislila na to, da bi jo spolno nadlegovala, ker včasih, ko se tuširam ali kopam, pride k meni in se pogovarja z menoj (včasi se tudi skupaj kopava). Da ne omenjam “vdorov” v kopalnico med opravljanjem potrebe. Moje prošnje in zahteve po “zasebnosti” v teh primerih ne zaležejo vedno. Pri vsem tem je jasno, da kot verjetno vsak otrok opazuje in opazi stvari in o njih tudi sprašuje (npr. o prsih, dlakah, ki jih ona še nima in zakaj ne in podobno). Tudi očeta je že videla golega (ko smo še živeli skupaj) in ga spraševala o njegovem spolnem udu. Pa ji je lepo razložil razliko med fantki in punčkami.
Da bi se v izogib temu zaklepala v kopalnico in nasploh delala glede tega cel “halo”, se mi pa sploh ne zdi primerno.
Meni osebno se pa je zdel zanimiv prispevek Nene, pri katerem pa debata zaide povsem v drugo smer. Da odrekamo pravico do golote starejšim ljudem, ko telesa v starosti niso več estetska.
Glede same definicije slačenje odraslih pred otroci in njenega uvrščanja med zlorabe, sem pa zelo kritičen. Najmanj kar bi bilo potrebno je dopisati “…..z namenom izkazati spolno premoč otroku,….itd. Sama definicija je presplošna in preveč stroga in pomeni v imenu spolne zlorabe preveč strogo omejevanje družinske avtonomije.
Meni pa se zdi takole. Naši starši so vedno svojo goloto skrivali pred nami. Sama pa sem zvedla čisto drugačen “režim”. Golota je naravna. In naravno se je umivati in oditi v WC. Naravno se je tudi preoblačiti. Tako vseh teh zadev z možem nisva nikoli prikrivala ali skrivala, nisva pa se nikoli “nastavljala”. Če mene danes, ko sem že v letih otrok zaloti golo na poti iz kopalnice, ni to za njih nič nenavadnega, pač pa nekaj običajnega.
Tudi na najlon smo hodili določen čas, potem pa otroci niso več želeli. To njihovo željo smo upoštevali, in sem mnenja, da pri preivljanju prostega časa ali skupnega dopusta odločajo prav tako otroci. Tako ti nikakor na dam prav Mimika, da na takšen način opisuješ željo svojega otroka, predvsem pa to, da ji ne dovoliš kopalk.
Verjetno je nisi spolno zlorabila, si pa zlorabila svojo moč odločanja sebi v prid.
lp
Ops- naleteli smo kar na občutljivo temo….Mislim, da je to od družine do družine drugače…sama pa menim, da dokler otroka ne posiljujemo, da nas gleda, ni težav….Sicer sem se ob vsem kar spomnila na sredstav javnega obveščanja- tudi ti spolno nadlegujejo otroke?? Koliko golote, seksa, vzdihovanja..in še česa lahko otroci vidijo in slišijo prav vsak dan – ne da bi mi to želeli, saj jim vsak korak tudi nismo za petami…Kaj menite o tem??