slabovidnost in porod
Spostovani!
Rada bi izvedela kaj vec o nacinu poroda pri slabovidnih materah. Slisala sem namrec, da kratkovidne matere, z dioptrijo nad -8, ne porodijo vaginalno, temvec s carskim rezom. Sama sem v 24.tednu nosecnosti in kratkovidna (levo oko: – 8,25, desno oko: – 9).
Za odgovor se Vam ze vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Andreja
Draga Andreja,
carski rez nič ne doprinese k boljšemu vidu oziroma ne prepreči komplikacij, ker so morebitne spremembe med porodom lahko vačsih posledica nepravilnega pritiskanja ob koncu poroda, kar lahko, verjemite mi, brez škode tako za plod kot za nosečnico, nadomestimo z vakuumskim ali kleščnim porodom oziroma do dodatnih sprememb vida pripeljejo hormonske spremembe v nosečnosti in po porodu.
draga andreja,
tudi jaz sem močno kratkovidna in sem imela enake pomisleke glede poroda. šla sem na pregled k dr. raičevi, ki mi je izmerila očesni pritisk in me pomirila. rodila sem po naravni poti, brez problemov, seveda pa sem ves čas pazila na to da nisem pritiskala “z glavo” – na to me je ves čas opozarjala tudi babica, kateri sem o kratkovidnosti povedala takoj, ko sem prišla v porodno sobo.
srečno!
Morda bi podala še svojo izkušnjo: moja dioptrija je -15 in imam enega otroka. Verjetno bo ostal edinec (kljub željam), saj mislim, da je težja sama nosečnost kot pa porod. Rodila sem po naravni poti, verjetno tudi zato, ker je bil otrok majhen in porod lažji. Mislim, da je že 9 mesečno prenašanje otroka v trebuhu napor za telo in oči v najinem primeru, čeprav se meni takrat v tistem navdušenju sploh ni zdelo. Mislim, da se samega poroda ni treba bati, večjo pozornost (po mojem laičnem mnenju) raje usmeri na samo nosečnost in ne pretiravaj z napori, večkrat se sprosti, spočij, večkrat kot ostali naredi pavzo…
Veliko sreče z naraščajem.
LP
Neda