Slabost v nosečnosti
Lep pozdravljeni!
Sem v 12.tednu nosečnosti in že 4 tedne me muči slabost (bruhanje samo nekajkrat), ki se očitno še ne misli umiriti. V zadnji 10 dneh je kar hudo. Zjutraj slabosti skoraj ni, čez dan in proti večeru pa se stopnjuje. Marsikatero živilo in jed mi “smrdi”. Če mi lahko svetujete, kaj lahko ukrenem proti slabosti oziroma kaj in kako naj jem, bi vam bila zelo hvaležna. Seveda sem v takšnem stanju doma, na bolniški. Tako ginekologinja kot splošna zdravnica sta mi zagotavljali, da naj bi slabost do nekako 12.tedna “izzvenela”, a temu očitno ne bo tako.
Barbara
Draga Barbara,
Običajno se po 12. tednu slabost res zmanjša vendar pri nekaterih ne mine popolnoma niti do konca nosečnosti. Vsekakor pomaga hranjenje po grižljajih in po požirkih, uživanje nevtralne hrane brez moćnih začimb in brez dražečih snovi (npr. gazirane pijače niso primerne). Najbolj primerne za energetsko bilanco so močnate jedi in sadje brez veliko kisline (suho sadje, čeprav ne vsebuje več veliko vitaminov, ki so sicer priporočljivi) Univerzalnega recepta ni, potrebno je eksperimentirati.
Če bo bruhanje prehudo (ali hujšate?) in boste dobili “zadah po acetonu” oziroma če se bodo pojavili “ketoni v urinu” bo potrebno nekajdnevno zdravljenje z infuzijo v bolnišnici. Dovoljena so tudi zdravila proti slabosti (npr. Torekan), ki prepreči vsaj izgubljanje teže.