Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija slabost, omedlevica pri malčku

slabost, omedlevica pri malčku

Lepo pozdravljeni,

lepo prosim za vaše mnenje:
20 mesečni sin preboleva 3. virozo ta mesec (trenutno afebrilen, produktivno kašlja, obilno smrka), sicer je živahen in dobro razpoložen.
Danes zjutraj je med igro nenadoma zajokal in prišel k osebi, ki ga je čuvala, ta ga je vzela v naročje, ob tem je postajal čedalje bolj bled, poten, dobesedno mlahav, brez tonusa, okončine so prosto ”bingljale”. Ni bil nezavesten, je pa deloval apatično in odsotno, upočasnjeno. Krčev ni imel. Dihal je normalno, ni kašljal (v smislu tujka), le sprva je imel nekaj rdečih madežev po obrazu (zaradi joka?) in s prstom kazal proti trebuščku. Piti ni hotel.
Celoten dogodek je trajal cca pol ure, ko sem prišla domov, je še vedno mirno ležal na kavču (kar je zanj zelo neobičajno), sčasoma se je stanje izboljšalo in je zdaj bp.

Pred dogodkom sta bila zunaj (bil je v vozičku, ni sam hodil), ni bilo še zelo vroče, 15min pred tem je pojedel kos žemlje.

Bili smo pri pediatrinji, ki pravi naj ga spremljamo in opazujemo, ter merimo temperaturo. Laboratorijskih preiskav ni opravil, EKG-ja tudi ne, RR nismo merili, sat O2 95-96%, pljuča avskultatorno čista.

Ali je lahko v ozadju kakšna motnja ritma, epilepsija, prehodna hipoglikemija (takoj po porodu (CR zaradi fetal.distresa) je imel konc. glukoze 1; v širši družini prisotna SB1), drugo? Bi bilo smiselno/preventivno opraviti še kakšno dodatno preiskavo?

Hvala.

Ne morem pojasniti za kaj je pri dogodku šlo, seveda je možnih več razlag. , od trenutne, prehodne slabosti, ki se ne bo več ponovila, da začetka kakšne bolezni, kar pa bi se pokazalo s ponavljanji oz. stopnjevanjem znakov. Če je otrok po dogodku povsem v redu, običajno opravimo osnovne preiskave (hemogram, urin, krvni sladkor, elektrolite). Opazujemo, čakamo, če se bodo razvili še drugi znaki ali ponovitve.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close