SLABOST

Pozdravljeni!

Moja težava, ki me pesti že skoraj leto in pol je slabost. V decembru 2003 sem rodila (carski rez) in približno 3 tedne po porodu se mi je pojavila slabost, ki je trajala nekako dva dni, potem pa je bilo kakšne 14 dni uredu. Nato se mi je zopet pojavila slabost, hitro bitje srca, vznemirjenost, tiščanje v prsih, občutek groze-panike. Slabost se mi je pojavljala v nekih intervalih in ob prenehanju slabosti sem občutila neko grozo ali paniko(ne znam opisati ampak zelo čuden občutek, ki mi je kar kožo ježil). Opravila sem EKG, slikanje pljuč, krvna slika (ščitnica, sladkor, holesterol) februarja lani. Vse je bilo v mejah normale. Splošna zdravnica mi je na koncu rekla da imam poporodno depresijo in naj poskušam zdržati brez zdravil, ker sem dojila, če ne pa naj pridem nazaj in mi bo predpisala zdravila. In sem si pač mislila saj bo minilo. To počutje je trajalo kakšen mesec in pol potem pa je bilo spet vse uredu – kakšne tri mesece. Nato se mi je zopet pojavila slabost-trajala kakšen teden, nato pa minila. Zvečer ko sem se ulegla mi je srce zelo razbijalo, včasih tako da mi je kar donelo v ušesih. In tako se ta slabost nadaljuje vse do danes , kajti rahla slabost me spremlja vse od prejšnjega tedna, danes pa mi je tako slabo da mi gre na bruhanje, pa ne vem na koga naj se obrnem. Naj povem da ob teh slabostih nisem nikoli bruhala. Ko sem se v ponedeljek zvečer ulegla v posteljo in zaprla oči sem imela občutek, kot da se mi prsti, ustnice, jezik debelijo, ko pa sem odprla oči je bilo vse uredu, tako da sem se kar bala zaspati.

Moram priznati da me ta slabost zelo skrbi, kajti pred šestimi leti mi je umrl oče zaradi srčnega infarkta. Morda pretiravam, ali pa me upravičeno skrbi. Vem samo to da mi prej ni nikoli bilo slabo sedaj od poroda pa se mi to pojavlja vsakih 3-4 mesece. To je bil moj drugi porod, kajti prvič sem že rodila pred 5-timi leti. Naj povem še to da sem v nosečnosti imela povišan krvni tlak.

Hvala za odgovor
Pika

Spoštovani!

Trpite za panično motnjo, ki jo zapletajo panični napadi, zato bo le treba poseči po zdravilih. Če so napadi res samo občasni in trajajo nekaj minut, potem zdravnil ni smotrno jemati. Če so napadi zelo neprijetni in trajajo več ur, potem je smotrno nekaj dni ob napadu jemati anksiolitike. Če pa so napadi pogosti in vas motijo pri vsakdanjem življenju, potem bi bilo smotrno jemati antidepresiv z anksiolitičnim učinkom skozi daljše obdobje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."