Najdi forum

Slabokrvnost

Zdravo!

na krvni preiskavi so ugotovili da imam 114 zeleza v krvi, noseca sem 27 tednov ginekolog mi je napisal tardyferon, ali se tudi vam zdi ta vrednost toliko nizka da bi morala jesti te tablete ali menite da bo hrana ki je polna zeleza dovolj da se to stanje popravi? Lp

Spoštovani,

žal manjka pomemben podatek o trajanju nosečnosti in pa nepravilno uporabljate pojem “železo v krvi”. Številka, ki jo vi omenjate je zelo verjetno raven hemoglobina (rdečega krvnega barvila) in ne železa, kajti 114 bi bilo za raven serumskega železa absolutno preveč. Sicer je pri nosečnicah Hb nad 110g/L še primerno, vendar se v 3. tretjini nosečnosti praviloma potrebe po železu močno zvišajo in to praviloma vodi v izčrpavanje zalog železa pri nosečnici, zato se priporoča predpisovati železove dodatke (zdravila) tudi nosečnicam z relativno normalnim Hb. Žal iz nobene hrane žal pri tako intenzivnih potrebah ni mogoče v tako kratkem času dobiti dovolj železa, da bi se pokrilo vse izgube.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close