Najdi forum

slabo teče

pozdravljena Karmen!
preden sem rodila, sem zelo veliko prebrala vaše odgovore in se veliko naučila..no zdej pa še jaz rabim pomoč..
pred enim tednom sem rodila, mleko pa še kar bolj “švoh” teče, ko si ga črpam z brizgalko, na začetku mi full priteče, potem samo še po kapljicah, tako da moram mojemu sončku dodajati, kar me zelo žre…vsa “togotna”sem, ker se ne naje pri mamici..
v bolnici sem ga vsake dve uri pristavljala oz. po želji ga dojila, tamalček je full vleku, bila sva tudi po dobro uro priklopljena, vmes sem si mleko brizgala..pa nič ne pomaga…:((
zdej pa res nevem več kaj naj naredim in vas prosim za pomoč…
hvala za odgovor
lp D.

Draga Diana,
skrbi vas, da nimate dovolj mleka, ker opažate, da ne “teče”.

Vaš preiskus s črpalko kaže popolnoma normalno sliko. Mleko na začetku teče (ob izcejalnem refleksu), nato ga iztiskamo le po kapljicah (ko se tvori sproti). Tudi med dojenjem je tako. Če pravilno stiskamo mleko (med tem malce pomasiramo dojke) ali če pravilno dojimo, se po nekaj časa znova sproži izcejalni refleks in mleko spet teče. Povprečno imamo ženske 2,2, izcejalna refleksa na en podoj na eni dojki. Ko se otrok doji, vidimo, da je prišlo do izcejalnega refleksa tako, da dojenček takrat vidno požira ob vsakem poteku, nato spet sesa počasneje, pogoltne le na vsake tri ali štiri potege (ko se usteca napolnijo), nato spet sesa pogosteje in tako naprej…

Žal imam premalo podatkov, da bi ugotovili, kje je problem. Kako napreduje pri teži, kako polni pleničke, kako ima kožo, kako je živahen, zaspan, je imel zlatenico, je bil donošen, stanje bradavic, itn… ? – da bi lahko napisala kaj več.

Kako mamica ve, da ima dovolj mleka (kljub temu, da se to na mehkobi/trdoti dojk ali izcejanju ne vidi):

štejemo polulane plenice (vsaj 5-7 na dan)
– štejemo pokakane plenice (2-5 v prvih tednih)
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g, povprečno pa 170-200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od pestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Diana, prosim, napišite kaj več ali pokličite katero od svetovalk, da ugotovimo, kaj lahko storimo in kje je problem?

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Karmen hvala za odgovor..ko sva bila še v bolnici je zelo malo pridobival na teži, zdej pa niti nevem koliko pridobi od mojega mleka, ker mu dodajam Aptamil..zgleda da bo najboljše da se en dan samo dojiva, po bom vedela..
otročiček je imel zlatenico..glede plenic pa spet nemorem nič povedati (aptamil)..ima jih 5-7
ko se dojiva, mi tamalček zaspi, no vmes ga budim, “priklopljena” sva skoraj celo uro (na obeh), no na dojkah mi ponavadi zaspi, potem mu dodam aptamil in ga popije tudi do 80 ml (je pa 4500g težak otrok)
no zdej sem si pa le izbrizgala 60 ml in bova danes probala brez aptamila..
bil je pa problem, ko sva se dojila(na začetku sem si načrpala le 20 ml iz obeh), tamalček je jedel, in postane čisto znerviran, joka tako da se ga ne da utišati, ko sem mu dodala Aptamil je pa lepo pojedel in zaspal..
no kot sem rekla danes probam brez Aptamila, pa se še oglasim
lp

New Report

Close