Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina slabo počutje

slabo počutje

Kje bi lahko bil vzrok naslednjim simptomov, ki se pojavljajo predvsem v jutranjem in dopoldanskem času, po kosilu pa ponavadi minejo:
– čudno tiščanje v čelnem predelu glave
– pomanjkanje energije za fizično delo (imam npr. voljo nekaj narediti, a me telo ne uboga)
– če moram npr. dolgo časa stati ali se s kom dolgo pogovarjati čutim to kot hud napor in komaj čakam, da se vsedem, najrajši pa bi kar legla.
– temnenje pred očmi, ko spremenim položaj (iz sedečega v stoječi)
Skratka, vse to dojemam kot neko pomanjkanje energije, predvsem fizične, saj drugače nisem brezvoljna ali vsega naveličana. Ti simptomi so pogostejši, ko sem v zaprtem prostoru in poleti, ko je vroče. Kot sem že povedala, popoldne ponavadi izginejo ali se vsaj omilijo. Naj povem še, da vedno zajtrkujem in se tudi drugače redno in zdravo prehranjujem. Kljub pomanjkanju energije sem dokaj telesno aktivna. Sicer sem zdrava, redno pa jemljem tablete telfast, zaradi alergije na pršico in cvetni prah. Pred kratkim so mi postavili tudi diagnozo Raynauldov sindrom in mi povedali, da imam izredno nizek pretok krvi skozi prste. Zato imam predvsem pozimi hude težave z mrzlimi prsti rok in nog.
Imam 177 cm, 65 kg. Krvna slika je v redu. Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Vaši znaki so na moč podobni t.i. distimiji oziroma blagi obliki depresije. Če vas težave ne obremenjujejo preveč, potem vam ni potrebno zaenkrat storiti ničesar, če ne pa stopite do vašega zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepsa hvala za odgovor. Ali si morda pri tem lahko na kakšen način pomagam sama? Zakaj sploh pride do take vrste depresije? Se lahko stanje tudi poslabsa?
Darja

Spoštovani!

Navadno je depresija ali distimija kot lažja oblika posledica številnih dejavnikov, o katerih se je mogoče (pa še to ne vedno) pogovoriti le v daljšem pogovoru na štiri oči. Sama si lahko pomagate toliko, da se zavedate problema, da bližnjim razložite, da določenih stvari ne počnete zaradi svoje lenobe, zlonamerno ali iz katerega koli drugega razloga, temveč da je to bolezen. Problem depresije je namreč v njenih razdiralnih posledicah ne v bolezni sami: ljudje neuspešno iščejo vzroke za svojo bolezen, krhajo se partnerski in drugi odnosi, obupujejo… Naravni potek depresije je tak, da so obdobja boljšega in obdobja slabšega razpoloženja. Kadar boste zelo slabi, le pojdite k zdravniku, saj je tudi v blagi obliki koristno jemati antidepresive, ki se jih ne navadite, a vam povrnejo razpoloženje praktično na vaše normalno stanje.

Vsekakor pa vas moram kljub temu, da imam depresijo »rad« kot diagnozo pri mojih bolnikih, saj je to najbolje ozdravljiva bolezen, da so tole domneve in da je osebni pogovor z zdravnikom bolj prava pot za potrditev zanesljive diagnoze. Elektronika ne more prenesti realne komunikacije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close