slabo pečeno meso v nosečnosti
Spoštovani dr. Pušenjak,
na vas se obračam, ker me pogovor pri mojem G nekako ni zadovoljil. Noseča sem 24 t in 6 dni. Pred tednom dni sem po nesreči v restavraciji pojedla nekaj grižljajev napol pečenega zrezka. Na žalost sem to, da je v notranjosti zrezek še povsem krvav opazila kar pozno, ker je zrezek plaval v brusnični omaki in so me še ostali pomirili, da seveda to ne more biti kri temveč omaka. Smolo sem imela le jaz, vsi ostali so namreč imeli lepo pečene zrezke.
Verjetnost okužbe s toksoplazmozo je najbrž majhna, pa vendar obstaja. Ker sem bila na dveh dosedanjih testiranjih negativna, me seveda zelo skrbi, da se ne bi okužila s tokso in tako potencialno škodovala mojemu nerojenemu otroku. Moj G je sicer samo zamahnil z roko in dejal, da v Franciji tudi vsi jejo bolj surovo meso in jim nič ni. Naj se ne sekiram.
Mene pa še vedno žre to vprašanje.
Vas sprašujem za mnenje, ali je pametno počakati na ponovno testiranje v tretjem trimesečju ali bi bilo smiselno to opraviti malo prej. Sama sem tudi pripravljena prevzeti stroške tega testiranja, vendar ne vem na koga naj se obrnem.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
LP
Magi
Spoštovani,
teoretično bi, tudi če bi se po naključju res okužilo, to lahko ugotavljali šele čez 3 – 4 tedne, kolikortraja, da se v krvi pojavijo protitelesa proti toksoplazmi. Trenutno pa tudi ob morebitni okužbi noben test okužbe ne bi pokazal. Poleg tega bi bilo morebiti pomembno vedeti, kakšno meso ste takrat jedli. Namreč, če je bilo goveje ali svinjsko, bi vsaj teoretična minimalna možnost obstajala, ker omenjate brusnice pa sprašujem, če to slučajno ni bila divjačina, ker v tem primeru toksoplazmoza skorajda ni možna.
Kakorkoli, počakajte do nalednjega rednega testiranja, v bodoče pa se lotite hranjenja bolj z “glavo”, predvsem, če ste tako zelo zaskrbljene vrste, da vam vsaka, še tako majhna verjetnost okužbe dela tako hude preglavice.
Tudi pri konjih toksoplazmoze ni.
Spostovani,
Vceraj sem med sluzbo v sluzbeni restavracija pojedla kos piscancjega mesa, kasneje pa ugotovila, da ni bil dobro pecen (roznato meso, celo kri pri kosteh). Zanima me, ali obstaja riziko okuzbe s toksoplasmozo ali kaksno drugo boleznijo (salmonela, listerioza…)? Noseca sem 17 tednov in me vsekakor skrbi posledica za otroka.
Hvala
Spoštovani,
piščanci ne prenašajo tovrstnih infekcij, zato ste lahko mirni.
Lp .. sem v 36 tednu nosecnosti .. vceraj sem bila povabljen na kosilo in je bila piščančja pleskavica premalo pecena ( bila je pečena v pečici)… zvecer mi je bilo slabo zato sem dvakrar bruhala .. in se danes v jutro mi je slabo .. ali to pomeni da sem se okužla s kako to boleznijo ki so v nosečnosti .. al pac preporosto mi ni pasala ?
ne, mogoče ste si zgolj malo pokvarili želodec, nič drugega.
nič ne bo narobe. Če so piščanci kontroliranega porekla, so neoporečni.
zaradi nečesa, kar se vam v življenju zagotovo ni zgodilo prvič, se res ne gre vznemirjati. Itak ni kaj ukrenit. Malo bolj pazite v prihodnje in to je to.
res je, sicer pa listerija ne lebdi kar povsod v zraku in je ni mogoče dobiti kjerkoli. Je zoonoza, torej se prenaša le z živali na žival in je tudi endemična, torej prisotna le v nekaterih lokalnih področjih v SLO, menda zlasti v Prekmurju.
Lepo pozdravljeni.
Ker sem res zelo pozorna na meso in ker sem ze imela nekaj neljubih dogodkov s slabo pecenim mesom, sem tudi tokrat mnenja, da sem dovolj toplotno obdelala, a ne vem, zakaj sem tako panicna. Iz skrinje sem vzela cevapcice iz mletega govejega mesa in jih dobrih 10 minut odtajala v mikrovalovni pečici. Nato sem jih zaradi straha najprej prekuhala 10-15 min, potem pa še malo popekla na ponvi. Odrezala sem na pol in bilo so taki bledi, a je partner rekel, da je to zaradi kuhanja, da ni surovo. Zanima me, ali menite, da je toliko minut toplotne obdelave dovolj za “ubijanje” toksoplazmoze in listerije ter ali so res bledi zaradi kuhanja in lahko na strah pozabim? Nekje sem zasledila da 6 min vretja uniči vse bakterije…
Spoštovani,
slik žal ni mogoče pripenjati več v forumu, mislim pa, da bi moralo biti 25 minut toplotne obdelave dovolj.
Spoštovani,
nekje pred 10.,11. dnevi sem po nesreči zaužila slabo toplotno obdelano (kasneje sem na krožniku opazila še krvavo) meso, Hrvaškega porekla. Medtem ko sem jedla tega nisem opazila, a takoj ko sem opazila, sem prenehala jesti. Lahko bi rekli, da je bilo tega cca. polovica kotleta (domnevam, da je bil krvav pri kosti). Vsekakor se je na žaru pekel nekaj časa in na prvi pogled zgledal OK, drugače ga ne bi vzela. Že od tistega dne me je groza in strah, ker sem to pojedla… Ker sem se čez nekaj dni slabo počutila, sem se obrnila na zdravstvene delavce, kjer me je eden od njih prav grdo “ozmerjal”, da še niso imeli primera, ko bi nosečnica zaužila surovo meso, da ja vem, da lahko “pohabim” otroka. Seveda sem planila v jok, saj se že tako sama “žrem” zaradi te situacije, ker drugače upoštevam vsako najmanjše priporočilo glede prehranjevanja v nosečnosti. Ginekologinja me je kasneje napotila na testiranje za listerijo, zaradi slabega počutja. Rezultatov še nimam. Glede na to, da je inkubacijska doba 11 do 70 dni, me je pomirilo edino to, da se bom vmes še nekajkrat samoplačniško testirala. Glede toksoplazmoze pa je rekla, da lahko počakam na redno testiranje. Sem v 26. tednu nosečnosti in res komaj čakam, da se otroček rodi, ker slabo prenašam, kadar se zgodi kaj takega po nesreči. A mislite, da je glede na opisano tveganje za okužbo veliko (meso je bilo svinjsko)?
Lepo se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.
Spoštovamni,
ker sem na zelo podobna vprašanja odgovarjal še ničkolikokrat bom tokrat kratek. Mislim, da je tveganje točno tolikšno, kot znese 1 deljeno s številom podobnih dogodkov v dosedanjem življenju pomnoženo z verjetnostjo, da je nekaj odločilnega narobe s surovino (mesom), ki ste ga zaužili in to je zelo majhno. Kolikšno je to tveganje v številki vam ne znam izračunati, ampak menim, da ni vredno tolikšnega angažmaja oziroma vznemirjenja.
Pozdravljeni;
Mene pa zanima kaksna je moznost okuzbe s toksoplazmozo, ce jes telecji zrezek v omaki, ki naj bi bil medium. Meni in partnerju se ni zdel medium; bil je skoraj well done, ce ni kar res bil. Ce ne bi tako izgledal na pogled, ga ne bi jedla. Me pa vseeno skrbi, ce je morda teletina res bila medium, kakor mi je rekel natakar, po tem ko sem kos mesa ze pojedla.
Kaj pa s premalo pecenim puranom?
ne vem kaj naj odgovorim. Že itak je vse meso v javni ponudbi v restavracijah preverjeno, o tem kaj je medium, kaj well done in kako s tem, pa ne morem več odgovarjati, ker je to “kr neki”. Če vas je vsega strah, ne hodite v gostilne oziroma se ne hranite nikjer drugje kot doma.