Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slab zadah zaradi tvorb v mandljih?

Slab zadah zaradi tvorb v mandljih?

Spoštovani!

Star sem 37 let, sicer zdrav. Že od odtroštva imam velike mandlje (kot otrok imel pogosto angine a se ORL specialist ni odločil za odstranitev, ker so kasneje angine pojenjale).

Mandlji so še vedno veliki in “brazdasti” (z jezikom lahko čutim luknjice v njih, Občasno se mi v mandljih nabirajo nekakšne tvorbe ki potem, ko se odluščijo in jih izpljunem, zelo smrdijo.

Zadnje mesece je to še bolj pogosto, praktično konstantno mi smrdi iz ust. Zobe si umivam, uporabljam tudi ustno vodico Elmex, ki jo zjutraj grgram. Imam občutek da ko se končno odkrha tistia smrdljiva tvorba, ali delčki nje, se potem nova nabere in tako naprej…

Torej, zanima me ali obstaja kakšna rešitev proti slabemu zadahu ki mislim da je rezultat nabiranja teh tvorb v brazdah mojih mandljev? Upam da je mogoče še kaj drugega kot odstranitev mandljev, saj si tega ne želim ravno.

Hvala za odgovor že v naprej!

Spoštovani,

mandlji so praviloma nagubani – brazdasti. To pa zato, da je stična površina sluznice s tujki čim večja.
Če se odluščene celice pomešajo z ostanki hrane, se namnožijo bakterije, kar lahko smrdi. Pomagajo antiseptične raztopine za usta in dobra higiena ust (manj obrokov, po vsaki hrani spiranje ust).

Seveda je zadah tudi zaradi refluksa želodčne kisline ali virusnih vnetij v žrelu.

Upam, da se bodo vaše težave omilile.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

hvala za odgovor. Zanima me konkretno kakšne antiseptične raztopine za usta imate v mislih oz. priporočate? Je to mišljeno za jutranje grgranje po umitju zob? Za to trenutno uporabljam ustno vodico a mi ne pomaga.

Kakšno oz. katero antiseptično raztopino za usta bi torej predlagali za moj primer?

Hvala in lep pozdrav!

Naj bo ustna voda brez alkohola, vsebnost fluoridov pa 450 ppm. Uporabite jo po vsaki hrani ali pitju sladkih pijač (razen vode) in po umivanju zob.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

hvala za odgovor. Kupil sem si Oral-b “gum & enamel mouthwash” s 450 ppm fluorida, ki jo sedaj uporabljam zjutraj in zvečer.

Po uporabi te ustne vodice se ust ne splakuje z navadno vodo, ne? Malo se sicer bojim, ker na vodici piše da lahko obarva zobe…

New Report

Close