slab dvojni hormonski test
Ali lahko to temo zaključiva? Če vam je računalnik izračunal tveganje za trisomije, potem ste preiskavo opravili ob pravem času in tudi absolutna vrednost prostega beta hCG in PAPP-a ter njuna MoM nista več pomembna. Edino kar šteje je številka tveganja za vsako od iskanih trisomij in če vam ta številka ne daje mira, naredite še NIPT, sicer pa ni treba več storiti ničesar.
Spoštovani,
že večkrat sem zapisal in bom še 1x, da surove vrednosti prostega beta hCG in PAPP-a peš niso interpretabilne. Te vrednosti se bo skupaj z datumi odvzema krvi vneslo v računalnik ob izvedbi NS in takrat se bo šele pokazalo, kaj pomenijo te vrednosti.
Pozdravljeni g Pušenjak.
zanima me, kaj kaže dht? V vsakem primeru (razen, če bo že nuhalna slaba) bom opravila panorama test, zato se mi dht ne zdi smiselen (kot sem razbrala na vašem forumu). Ginekologinja je padla čisto ven, ko sem rekla, da ne bom delala dht in je rekla, da dht zazna ali bo šlo za prezgodnji porod in kaj se dogaja s posteljico? Je to res? Ali kljub panorami potem moram opraviti dht?
hvala
Prav nobenega razloga vaša ginekologinja nima, da dela takšno dramo! DHT ima res potencial zaznati višje tveganje predvsem za zastoj v plodovi rasti, kar pa ni merodajno, če smo tudi sicer skrbni pri vodenju nosečnosti. Kadar je PAPP-a nižji od 0,23 je tveganje za zastoj v plodovi rasti nekje okrog 50%, sicer pa je okrog 3%. Prezgodnji porod je bistveno širši pojem, saj ima mnogo razlogov, katere DHT ne zazna. DHT ob odločitvi za NIPT je torej res odveč. Če bi nas tako zelo skrbel prezgodnji porod (očitno nas namreč ne), potem bi najprej pri postopkih IVF zakonsko prepovedali vstavljanje več kot 1 zarodka v maternico, saj predstavljajo iz tega naslova izhajajoči dvojčki skoraj 50% vseh prezgodaj rojenih otrok v SLO.
Lepo pozdravljeni,
na vas se obračam z naslednjimi rezultati izvidov:
Trajanje nosečnosti: 11/5
Fetal heart rate-163bpm
CRL – 54,1 mm
NT – 1,2 mm
BPD – 16,6 mm.
Adjusted risk za trisomnijo21: 1: 2466
Dvojni hormnoski test mi je povečal tveganje za trisomnijo 21 na 1:113 in sicer z naslednjimi vrednostmi: free bHCG- 207,4 IU/I , equivalent to 4.498 MoM. PAPP-A 1.770 IU/I, equivalent to 0.581 MoM.
Stara sem 31 let, drugič noseča. Imam 58 kg, 160 cm visoka. Že v prvi nosečnosti sem imela hiperemezo, predvidevam, da povečani bhcg in sem bila veckrat na infuziji, shujsala 6kg. Takrat nisem opravljala DHT. Tudi v drugi nosečnosti mi je zelo slabo.
Priporocajo mi amniocentezo ali nifty, danes sem noseča 12/5 tednov.
Zanima me ali mi lahko pomagate pri interpretaciji izvidov, kaj pomenijo vrednosti na DHT in ali bi mi vi priporocali amniocentezo ali nifty?
Najlepša hvala vam.
Spoštovani,
pri presejanju za trisomije gre za “prosti beta hCG” ne skupni beta hCG, kateri je sicer lahko sokriv za slabosti v nosečnosti. Zato iz slabosti v prejšnji nosečnosti ni mogoče neposredno sklepati na tozadevno vrednost morebitnega DHT takrat.
Sicer pa pri tveganje 1 proti 113 pravzaprav ni veliko za diskutirati, katere nadaljnje preiskave vam pripadajo, ker je dogovorjeno, da mora biti za invazivno diagnostiko (amniocenteza) tveganje za trisomijo 21 vsaj 1 proti 50 ali več, za trisomijo 18/13 pa celo 1 proti 25 ali več. Pri vašem tveganju vam po novem pravilniku genetik lahko ponudi le NIPT in to bi na vašem mestu tudi sprejel.
mislim, da te zveze ni, ker so snovi, katere določamo v okviru DHT produkti posteljice.
Lepo pozdravljeni, rezultati NS so bili super (CRL: 63.0, NT: 1.4 in BPD: 21)
Medtem ko je bil dvojni hormonski test slab (hcg: 0.771 MoM in PAPP-A: 0.250 MoM)
T21: 1:582 –> 1:215
T18: 1:1416 –> 1:877
T13: 1:4444 –> 1:1117
Nikjer pa ne najdem podatka, kateri od zgornjih postavk pri DHT je tisti, ki vpliva na morebitne trisomije? Ali je moje razmerje med njima slabo? Te nove verjetnosti so me danes sesule, iskreno. Sem pa noseča 12t.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
seveda ne morete nikjer prebrati, kako sta prosti beta hCG in PAPP-a vsak za sebe vplivala na tveganje za trisomije, saj to opravi računalniški program skupaj z NS. Tveganje, ki ga je izračunal pri vas vam zdaj prinaša genetski posvet in NIPT test na napotnico. Razlogov za posebne skrbi pa ni, saj je tudi 1:215 manj kot 0,5% verjetnost, da je kaj narobe.
Pozdravljeni,
Tudi jaz se obracam do vas z eno vprasanje.Stara bom julija 40 let, zanosila v 3 , 1. vse super,2. nosecnost splav v 11 tednu( razlog-neznan), 3 . opravila NS ( 13 teden)in povečano tveganje
Vrednosti:
NS 2,9
background risk:
Tr 21 1:117
Tr 18 1:1377
Tr 13 1:3241
Addjusted risk :
Tr 21 1:15
Tr 18. 1:536
Tr 13 1: 564
Dvojno hormonski:opravljen v 10 tednu
Free b-hcg 0,513 Mom
PAPP-A. 0,386 Mom
Naročila sem se samoplačnisko na Nipt, kako se vam zdijo moje rezultate, ali bi bilo pametno naredit ponovno NS za drugo mnenje?
Zelo sem
zaskrbljena in bom vesela vasega mnenja.
Hvala in lep pozdrav
spoštovani,
vedno znova sem potrt, ko vidim take samoiniciativne akcije na podlagi strahu in slabega pojasnjevanja stanja, čeprav sistem preverjanja stanja ploda pri nas povsem učinkovito in dovolj hitro deluje. Pri tveganju na T21 1:15 imate pravico do invazivne diagnostike (horionska biopsija ali amniocenteza) in obe metodi sta diagnostični, torej 100% zanesljivi. Pred tem seveda potrebujete še genetski posvet, ampak tudi do tega se pri nas pride zelo hitro. Ponovne NS za drugo mnenje ne rabite. Potrebujete le napotnico za genetski posvet in kariotipizacijo, kar se da organizirati znotraj enega tedna.
Spoštovani,
ne, kot izhaja iz izračunov tveganja za trisomije 21,18 in 13 omenjene vrednosti niso povečale tveganj zanje ampak so ji dodatno znižala. Absolutne vrednosti pa ne pomenijo nič posebnega. Pomemben bi bil res ekstremno višji beta hCG (npr. nad 4 MoM) ali ekstremno znižan PAPPa (npr. pod 0,23 MoM)